avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 602 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale sediu social
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

sediu social

Buna ziua,

as dori sa stiu ce responsabilitati implica un SEDIU SOCIAL pentru proprietarul apartamentului.
Este vreun motiv pentru care ar trebui sa se teama sau sa nu accepte declararea sediului unei societati comerciale in spatiul sau?
Activitatea si modul in care opereaza acea firma( in viitor) sau eventualele neplati ale firmei, afecteaza in vreun fel sau altul acel apartament?
Va intreb asta, pentru ca un amic m-a rugat sa il las sa declare sediul social la adresa mea.

In speranta ca m-am facut inteles, astept raspunsul dumneavoastra.

Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Ciprian Mitoseriu , Avocat 13:00, 20 August 2008
Pentru ca "amicul" dvs. sa declare sediul social la adresa dvs., ar trebui sa incheiati cu acesta un contract de comodat sau un contract de inchiriere, pentru a face dovada sediului la ORC.
In afara de faptul ca toata corespondenta firmei va veni pe adresa dvs., nu vad ce vi s-ar intampla asa rau.(A, eventual vreo vizita nedorita a vreunui organ de control).
Sediul social al unei societati comerciale este ceea ce reprezinta domiciliu pentru persoana fizica.
De preferat pt. dvs ar fi sa faceti un contract de comodat, intrucat contractul de inchiriere trebuie inregistrat la administratia financiara si sunteti obligat sa platiti impozit pe venit.
In situatia in care o sa incheiati un contract de comodat va recomand sa il incheiati pe o perioda determinata, adica 6 luni, 1 an, 2 ani, etc. Sau daca va fi pe o perioada nedeterminata sa fie specificat neaparat in contract ca acesta se poate rezilia si fara acordul celeilalte persoane. Acest lucru s-ar putea sa va fie foarte util in viitor, in situatia in care dvs ati dori ca aceea firma sa nu mai figureze cu sediul social la adresa dvs.
Uneori se mai accepta la ORC si doar o declaratie de acord din partea proprietarului dar aveti grija sa fie tot pe o perioada determinata.
Raspunsurile dumneavoastra au fost foarte bune, dar vreau sa va expun o situatie clara astfel incat sa particularizez problema pe care o am. Vreau sa imi deschid o s.c. si vreau sa imi pun ca sediu social adresa apartamentului parintilor mei, si as vrea sa cunosc datele exacte despre ce fel de contact de comodat este vorba si daca contrractul de comodat implica in orice fel dreptul de proprietate asupra imobilului pentru ca acest lucru nu se doreste in sitatia mea. Deci ar trebui ca actul contractual sa stipuleze o anumita clauza special astfel incat sa nu fie ncii un drept de proprietate ci doar un drept de folosinta, sau ar trebui sa le explic pornind de la postuldumneavoastra ca singurul lucru care leaga firma de apartamentul lor este corespondenta firmei.
Va multumesc anticipat
contractul de comodat este, dupa parerea mea, un contract de inchiriere cu titlu gratuit...deci asa cum cel care inchiriaza nu poate deveni proprietar(decat in urma unui alt contract de vanzare cumparare) tot astfel si in cazul comodatului.Ce mai stiu eu este ca acest contract de comodat trebuie incheiat in forma autentica, la un avocat. ORC primeste numai astfel de contracte desi mi se pare absurd (cel putin asa se procedeaza in bucuresti, cunosc un caz in care de 2 ori s-a respins dosarul de la inregistrare pe motiv ca respectivul contract de comodat nu era incheiat printr-un avocat)

Alte discuții în legătură

Vanzare apartament inchiriat cu comodat bgdan bgdan Buna ziua, va rog sa imi spuneti daca se poate vinde un apartament care are un contract de comodat incheiat cu o firma, adica firma respectiva are sediul ... (vezi toată discuția)
Contract comodat expirat anakarenina1 anakarenina1 Buna ziua , In cazul in care unei soc comerciale careia ia expirat contractul de comodat in 2010 , iar aceasta a functionat pana in prezent fara contract cum ... (vezi toată discuția)
Anulare contract comodat sediu societate sterea sterea Buna ziua, anul trecut in noiembrie am facut un contract de comodat ptr o societate nou infiintata, al carei administrator este cetatea moldovean, fiind-u-mi ... (vezi toată discuția)