avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 528 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie si salariu
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie si salariu

buna ziua. sunt pensionara si din cauza ca am pensia mica vreau sa lucrez si legat de acest aspect doresc un raspuns. vreau sa lucrez in alta tara si ma intereseaza daca fac contract i-mi afecteaza pensia? am auzit anumite persoane ca daca lucrez pe baza de contract in alta tara , nu mai primesc pensie in romania i-mi este taiata. multumesc
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 17:30, 9 Octombrie 2013
1. Daca aveti pensie pentru limita de varsta o puteti cumula cu orice alt venit (din tara sau din strainatate) fara sa pierdeti pensia.

2. Pentru perioada lucrata legal in strainatate vi se va recalcula pensia atunci cand veti solicita aceasta la Casa de Pensii din Romania.
multumesc d-le VALERIU da asa este am iesit la pensie limita de varsta
Buna ziua!
Am si eu o rugaminte,daca se poate sa ma lamuriti privind urmatorul aspect:
Momentan beneficiez de o pensie de urmas,fiind studenta,intrebarea mea este urmatoarea:
Daca vreau sa ma angajez cu CM mi-as putea pastra pensia de urmas? Exista niste conditii in acest sens?

si inca o intrebare:internshipul(stagiile de practica) intra in categoria "forma de invatamant organizata potrivit legii" cf art.84.lit b?
Mai exact,in cazul in care voi prezenta o adeverinta la Casa de Pensii,cum ca urmez un stagiu de practica in cadrul unei societati comerciale (cu o durata de 3,6 luni), mai pot primi pensia de urmas?

Multumesc anticipat! Seara frumoasa!


1. Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu aplicabilitate de la 01.01.2011, nu mai conditioneaza cumulul pensiei de urmas cu un venit din salariu de un anumit cuantum.

2. Ca urmare puteti sa aveti orice alt venit, din orice sursa, pe care il puteti cumula cu pensia de urmas.

3. - Stagiul de practica nu face parte din "formele de invatamant potrivit legii".
- Dar puteti sa intrebati la Casa de Pensii poate au primit ceva instructiuni noi.
Seara buna! Revin asupra acestui topic,si am sa va rog,daca se mai poate sa ma lamuriti in ceea ce priveste urmatorul aspect:
Un coleg de facultate a beneficiat de pensie de urmas pana la absolvirea liceului,dupa care nu si-a mai continuat studiile.Dupa o perioada de 2 ani,s-a inscris la facultate. Mai exista sansa ca acesta sa poata beneficia(iarasi) de pensia de urmas,intrucat inca nu a implinit varsta de 26 ani?
Faptul ca a existat aceasta "intrerupere"/pauza in urmarea unor forme de invatamant, poate face ca acesta sa nu mai aiba dreptul la pensia de urmas? In cazul in care va prezenta o adeverinta de student la Casa de pensii, va putea beneficia din nou de aceasta pensie?

Amintesc faptul ca acesta inca nu a implinit varsta de 26 ani,insa 2 ani nu a mai urmat nicio alta forma de invatamant.

Multumesc anticipat! Saptamana insorita s-aveti!

Alte discuții în legătură

Pensie de urmas marian433 marian433 Salut, Am si eu nevoie de o informatie,am terminat prima facultate in 2015,in prezent m am inscris la alta am 24 de ani dar nu mai pot sa ma duc la ... (vezi toată discuția)
Pensie de urmas lidia21 lidia21 Buna!!! Am si eu o intrebare...daca ma casatoresc mai am dreptul la pensie de urmas? Tatal meu a decedat anul trecut,eu inca urmez cursurile unei ... (vezi toată discuția)
Nelamurire - pensie de urmas Zizika87 Zizika87 Am 22 de ani, am terminat facultatea in vara aceasta, iar din toamna incep cursurile de master. Cat am fost studenta am primit pensia de urmas. Intrebarea mea ... (vezi toată discuția)