avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 595 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... O problema cu apa rece de la Apa Nova.....
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

O problema cu apa rece de la Apa Nova.....

Buna ziua! Ma numesc Serbu Cristi locuiesc in Bucuresti sectorul 5. De ceva timp exista o problema la mine in bloc legata de apa rece de la Apa Nova. Avem datorii foarte mari acumulate la apa rece, apa calda nu avem si nici caldura tot din cauza restantierilor. Din cauza datoriilor foarte mari riscam sa ramanem si fara apa rece cat de curand. Ieri am primit ultima somatie de la Apa Nova spunandu-ne ca daca nu platim ne opreste apa rece. Locatarii din blocul unde locuiesc si eu s-au strans la o sedinta si au venit cu o idee. Blocul este de 4 etaje cu doua scari si cate 50 de apartamente pe scara. La mine pe scara sunt 15 apartamente cu plata intretinerii la zi printre care si eu, iar restul restantieri, asta doar pe o scara. Ideea este urmatoarea: Cele 15 apartamente care suntem la zi :(vrem sa ne facem coloana separata tot de la Apa Nova cu ceas la fiecare ca in momentul in care cineva nu a platit sa-l debransam doar pe acela. Binenteles ca restantierii vor ramane pe bransamentul vechi. Pentru a putea sa facem un nou bransament la apa avem nevoie in primul rand de autorizatie de la Apa Nova care nu stiu daca ne va da. Intrebarea mea catre dumneavoastra: este legal o astfel de operatiune adica doua bransamente de apa intr-un bloc pe unul restantierii iar pe celalalt cei buni platnici? Va-ntreb pentru ca si eu as dorii sa intru in randul celor cu alt bransament pentru ca m-am saturat de amenintarile despre apa mai ales ca sunt la zi cu-ntretinerea. Sunt foarte multi bani de dat si vreau sa stiu daca este legal si daca se merita investitia pentru ca nu vreau sa dau bani si peste ceva timp sa vina cei de la Apa Nova si sa ne amendeze si binenteles sa raman si cu banii dati!? :(
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 22:39, 13 Mai 2014
Multumesc frumos pentru ajutor! ;)
in momentul in care cineva nu a platit sa-l debransam doar pe acela.
Da, debransarea fiecaruia este corecta. Numai ca pentru aceasta trebuie sa faceti instalatia comuna pe intreaga scara aducand o coloana principala pe casa scarii si apoi taind coloana comuna actuala de la subsol. Cei fara debite se pot bransa de la usa apartamentului indiferent ca sunt 15, 20 sau 30. Pe masura ce-si achita fiecare debitul poate fi bransat. Iar pe viitor se poate opri apa de pe casa scarii, de la usa fiecarui proprietar ce devine restantier indiferent ca astazi face parte din primii 15 sau celalti 35.
Si toata aceasta lucrare o faceti prin asociatiei fara a fi necesar avizul furnizorului.

In baza a ce lege se poate face debransarea? Noi avem bransament separat, pe scara; fiecare garsoniera are robinet si apometru la usa. Acest bransament a fost facut special pentru a putea sa le oprim apa restantierilor, doar ca cei rau platnici au facut sesizari la primarie/Apa Nova si ni s-a interzis sa ii mai debransam, in conditiile in care ei sunt in continuare cu datorii.

Exista vreo lege prin care mi se interzice debransarea restantierilor? Daca in scara sunt 50 de apartamente la zi si 30 cu restante, cum se poate proceda ca sa nu se mai acumuleze debite si sa ramanem fara apa?

Nu exista nici o lege care sa oblige asociatia sau furnizorul sa opreasca apa restantierilor. Nu exista nici o lege care sa oblige asociatia ori furnizorul sa dea apa gratuit restantierilor...
Ce puteti face?
calculati si afisati penalizari, instituiti privilegiu imobiliar, notioficati-i si actionati-i in judecata pentru restante.
Multumesc mult pentru raspuns. Problema se pune ca atunci cand ii vom da in judecata pe restantieri, va dura destul de mult, deoarece ei vor spune ca au fost incarcati la facturi de fostul administrator, care a fugit cu banii si actele administratiei. Intre timp, cat ne vom judeca, vom ramane cel mai probabil fara apa, pentru ca datoriile nu are cine sa le plateasca. Cei care sunt la zi, nu sunt de accord sa mai dea nimic in plus, pentru a putea face o reesalonare si sa platim si facturile curente in totalitate.
Daca vorbiti numai la viitor este posibil sa patiti ceea ce spuneti.
Dar aduceti viitorul in prezent. Maine dati in judecat pe cel cu suma cea mai mare, poimaine pe urmatorul s.a.m.d.
Cred ca este suficient sa primeasca 3-4 restantieri citatie si-aveti poate atunci doua probleme pe cale de rezolvare:
- unii restantieri vor veni sa plateasca
- unii buni platnici vazand ca asociatia a intentat aceste procese, vor fi dispusi sa plateasca ceva in plus, sa constituiti un fond special pentru a plati ceva la furnizor si a debloca situatia.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bransament apa rece din coloana blocului(dupa apometru apa nova) abrassu abrassu Buna ziua Locuiesc intr-un bloc tip vila,pe scara sunt 11 apartamente cu al meu,de ceva vreme numai am presiune la apa rece,sunt singurul cu aceasta ... (vezi toată discuția)
Restantele & apa BuzaianuArgi112 BuzaianuArgi112 Din cauza restantierilor, vor sa opreasca apa si sa puna canal in curtea blocului , si asa sufera si cel care are plata la zi. comitetul a hotarit sa ne ... (vezi toată discuția)
Bransament apanova cristianfluturas cristianfluturas bloc cu 2 scari ( 19 ap.pe scara ) si fiecare scara avind asociatie de prop. apanova refuza sa instaleza la scara 2 apometru si inregistreaza consumul pe tot ... (vezi toată discuția)