avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 834 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Incapacitate temporarã de muncã
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Incapacitate temporarã de muncã

Buna seara!
Va rog sa-mi raspundeti la o intrebare.
Dupa 1 an si 6 luni de concediu medical sunt nevoit sa-mi intrerup contractul de munca pe perioada nedeterminata, pt a primi pensie pt. incapacitate temporara de munca. Am primit o adeverinta de la locul de munca dar la casa de pensii mi-a cerut si dovada incetarii calitatii de asigurat; ce lege exista care sa fie trecuta de angajator pe acea dovada pt. a nu mi se desface contractul de munca ci doar sa fac o intrerupere cauzata de un tratament pe care il urmez.
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 13:47, 17 August 2013
Îmi pare rău, însă legea pe care o căutaţi nu există.

Dacă aţi ajuns la casa de pensii înseamnă că aţi fost încadrat în grad de invaliditate de comisia de expertiză medicală şi că vă pensionaţi. Bănuiala mea este că aţi fost încadrat în gradul I sau II de invaliditate, iar asta înseamnă pierderea totală a capacităţii de muncă. O persoană care şi-a pierdut total capacitatea de muncă nu mai poate desfăşura activitate în baza unui contract individual de muncă. Multă sănătate!
Da, asa este dvs ati fost incadrat in grad de invaliditate pe baza expertizei medicale din cadrul comisiei de expertiza.Dumneavoastra puteti solicita pensionare pe caz de boala.Intradevar asta se intampla numai pe o perioada de timp, pentru ca anual o sa mergeti la comisia de expertiza si in functie de rezultatul primit, puteti sa va reluati activitatea sau nu.
V-am intrebat daca se poate sa-mi dea acea dovada- (incetarea calitatii de asigurat), pe baza legala- (in baza carei legi), cu intreruperea temporara a activitatii, nu cu desfacerea contractului de munca.
Multumesc!
Ultima modificare: Sâmbătă, 17 August 2013
ContSters294075, utilizator
Nu exista o astfel de lege astfel cum v-au specificat si colegii mei. Prin urmare nu cred ca ati inteles corect ce v-a cerut casa de pensii. Insa din ce imi spuneti cred ca situatia dvs este de pensionare pentru grad de invaliditate iar CIM-ul va inceta de drept la data emiterii deciziei de pensionare.
1. Din Codul muncii:

Art. 56
(1) Contractul individual de munca existent inceteaza de drept:
...
c) la data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare; la data comunicarii deciziei de pensie in cazul pensiei de invaliditate, pensiei anticipate partiale, pensiei anticipate, pensiei pentru limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionare;
...

2. - Asadar nu se poate sa va pastrati calitatea de salariat in timp ce beneficiati de pensie de invaliditate.
- Incetarea calitatii de asigurat, asa cum cere Casa de Pensii, inseamna incetarea contractului individual de munca (CIM).

3. Dupa ce va inceta calitatea de pensionar de invaliditate veti putea relua activitatea la acelasi loc de munca (daca angajatorul are nevoie de dvs.) sau la alt loc de munca.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Conditii pensionare - persoane cu dizabilitati - 2016 florintb florintb Bun gasit, Sunt o persoana cu dizabilitati gradul 2, accentuat (din nastere) si am 39 ani. Sunt angajat din anul 2006, in domeniul IT. In acelasi timp, ... (vezi toată discuția)
Pensie de boala ContSters299695 ContSters299695 Buna ziua.As dori sa stiu ca dupa ce am fost incadrata in grad de invaliditate de comisia de expertiza ce trebuie sa fac ? Mentionez ca in prezent sunt ... (vezi toată discuția)
Când înceteazã un contract de muncã pentru o persoanã pensionatã pe caz de boalã chrisbia30 chrisbia30 Am o mare dilemă şi dacă cineva poate să o rezolve. Pentru un angajat în sistemul bugetar s-a depus dosarul de pesionare pentru invaliditate cam prin ... (vezi toată discuția)