avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 726 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Cetatenie romana pentru doi copii nascuti in Cipru
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Cetatenie romana pentru doi copii nascuti in Cipru

Buna ziua. Va rugam frumos sa ne ajutati cu ceva lamuriri cu privire la obtinerea documentelor de cetatenie romana pentru doi copii nascuti in Cipru, unul in varsta de 20 de ani, al doilea fiind minor (7 ani). Mama copiilor este romanca, iar tatal (au fost casatoriti) a fost cetatean cipriot, decedat in urma cu cateva luni.
Ce documente trebuie sa depuna si unde?
Poate sa depuna/obtina documentele in/din Cipru, sau trebuie sa vina obligatoriu in Romania?
Pentru copilul in varsta de 20 de ani, depunerea/obtinerea documentelor de face numai in prezenta acestuia, sau poate mama sa depuna pentru el. (este plecat pentru studii in alta tara)
Mentionez ca mama copiilor detine carte de identitate in perioada de valabilitate, eliberata de autoritatile romane si certificatul de deces al tatalui copiilor. Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:02, 23 August 2013
~ Conținut șters la cerere ~
~ Conținut șters la cerere ~
Documentele care vor face dovada cetateniei romane in cazul dvs. sunt certificatele de nastere.
In primul rand trebuie inscrisa casatoria daca nu a facut-o pana acum, chiar daca sotul a decedat. Asta se poate rezolva la ambasada/consulat, iar dupa aceea sa solicite inscrierea certificatului de nastere cipriot al copilului minor.
Detalii aici:
[ link extern ]

Pentru copilul major nu se poate rezolva la consulat pentru ca in HG 64/2011 art. 73 scrie:
(4) Pentru cetătenii români cu vârsta peste 18 ani care au domiciliul în străinătate, cererea se adresează primarului unitătii administrativ/teritoriale de la ultimul loc de domiciliu avut în tară, cu avizul prealabil al S.P.C.J.E.P., iar dacă nu au avut domiciliul în România, primarului sectorului 1 al municipiului Bucuresti, cu avizul prealabil al Directiei Generale de Evidentă a Persoanelor a Municipiului Bucuresti.
Cererea de transcriere o poate face prin imputernicit cu procura speciala.

@BODEALEX a scris:

Ceea ce cereti la ambasada, si anume certificatul de nastere, este doar dovada cetateniei romane.

Nu prea inteleg ce vreti sa spuneti, in cazul copiilor cu un parinte cetatean roman nascuti in strainatate nu e nevoie decat de inscrierea/transcrierea certificatului de nastere strain pentru a dobandi cetatenia romana.
Ultima modificare: Vineri, 23 August 2013
Ares-3, moderator
Inteleg urmatoarele:
ca trebuie sa inscrie casatoria pentru autoritatile din Romania, iar apoi sa ceara inscrierea sau transcrierea certificatelor de nastere pentru copilul minor la Ambasada din Nicosia, iar pentru copilul major numai la Bucuresti la Primaria Sectorului 1 (in acest caz cu imputernicire data mamei, din partea copilului major), deoarece nici unul dintre copii nu a avut domiciliul in Romania.

Va multumesc mult de ajutor.
Ultima modificare: Duminică, 18 August 2013
von_wonderland, utilizator
Pentru putin, succes!

Alte discuții în legătură

Casatorie in cipru eugeniachicu eugeniachicu Salutare. Am o dilema...Sunt cetateanca a Romaniei dar cu domiciliu in Basarabia. Locuesc la moment in Cipru si permisul meu de sedere este legal bazat pe ... (vezi toată discuția)
Documente expirate - spania lorenabercea lorenabercea buna,am vrut sa ma angajez si mi-am dat seama ca am buletinul expirat si pasaportul il aveam expirat mai demult dar cum nu aveam nevoie de el nu lam ... (vezi toată discuția)
Probleme cu pasaport copil btmariuss btmariuss Buna ziua, am o problema si vreau sa ma lamuriti, daca puteti? O ruda a nascut in Italia anul trecut, copilul are in momentul de fata 8 luni. Are certificat ... (vezi toată discuția)