avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 850 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Protecţia consumatorului, ... Uzurparea identitãþii
Discuție deschisă în Protecţia consumatorului, garanţii şi probleme asociate produselor şi serviciilor

Uzurparea identitãþii

Bună ziua.Vă rog să mă lămuriţi,întro problemă.Un post de TV local,a promovat o persoană cu identitate respectiv pregătire falsă.Mă simt lezată în dreptul meu de a fi informată corect ca şi consumator.Am dreptul la o sesizare către Protecţia Consumatorilor respectiv la CNA?ªtiu că am dreptul,dar nu ştiu în baza cărui articol din lege.
Cel mai recent răspuns: Ares-3 , moderator 09:50, 18 August 2013
In primul rand ca nu a fost uzurpata identitatea unei personae ci au fost communicate date pe care dvs. le considerati a fi false.Probabil ca stiti mai multe despre persoana respective, altele decat cele date pe postul TV respective. Apoi, referitor la solicitarea dvs. va informez ca exista Legea nr.504/2002 si Codul de reglementare a conţinutului audiovisual.Acesta din urma detaliază obligaţiile posturilor de radio şi de televiziune licenţiate în România în ceea ce priveşte conţinutul editorial, precum informarea corectă, protecţia demnităţii umane, dreptul la replică, protecţia minorilor şi respectarea regimului publicităţii. Mai consider ca este necesar sa va atentionez si despre faptul ca, in Codul penal exista infractiunea de "denuntare calomnioasa", iar daca nu sunteti sigura de datele despre persoana respective, atunci nu este indicat sa faceti sesizarea la CNA, intrucat persoana respective va poate face plangere penala. Succes!
Informatii false in mass-media sunt la tot pasul, si nu mai le sanctioneaza nimeni, mai ales daca nu faceti dovada interesului si in ce mod ati fost lezata in interesele dvs.
Simplu fapt de a dezvalui un neadevar de dragul de a face rau unei persoane cu care nu va aflati in relatii bune, nu face obiectul unei unei anchete sau sanctiuni.
Mai puneti si problema ca poate totusi acele informatii sunt reale si nu sunteti dvs. la curent, ce faceti cu un eventual denunt calomnios, cum spunea colega mai sus?
Ultima modificare: Duminică, 18 August 2013
Marcel Mihalache, Avocat
Presupun ca va referiti la art. 31 din Constitutie, Dreptul la informaţie:
(4) Mijloacele de informare în masă, publice şi private, sunt obligate să asigure informarea corectă a opiniei publice.

ANPC nu are ce sa le faca, doar CNA cred ii poate sanctiona daca reclamatia dvs. se dovedeste a fi intemeiata.
[ link extern ]

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calomnie in presa joe17 joe17 As dori daca se poate sa ma ajutati intr-o problema. Pe un post de televiziune a fost difuzata o stire in leg cu unitatea in care lucrez, stire nu tocmai ... (vezi toată discuția)
Sesizarea unei fraude unde se face? cocutamica11 cocutamica11 as dori sa fac o sesizare despre o frauda unde as putea face,fara sa dezvalui identitatea,si daca se poate. (vezi toată discuția)
Denuntarea calomnioasa floring64 floring64 Vă rog să-mi spuneţi daca pot fi acuzat de denunţare calomnioasă în următoarele împrejurări: Împreună cu 2 prieteni am făcut o reclamaţie \"la ... (vezi toată discuția)