Buna ziua! sunt despartita de sotul meu in fapt de aproape 1 an! am fost la notar sa depunem actele de divort si pe data de 22 august avem termenul! Povestea e simpla: am fost casatoriti 5 ani, avem un minor de 4 ani, am locuit in apartamentul parintilor mei....dupa nunta am renovat acest apartament complet si am achizitionat o masina. In timpul casniciei socrii mei ne-au trimis lunar o suma de bani(1000 ron), pentru ca sotul meu asa a dorit, sa fie ajutat de parinti, paritii mei neavand aceasta posibilitate. Noi amandoi muncim, insa din salariile noastre nu ne-am fi descurcat.
La sfarsitul anului trecut am descoperit aventura sotului cu o colega de munca, cu care a fost plecat timp de 10 zile la munte. Cand s-a intors acasa i-am zis sa-si faca bagajele si sa plece. A plecat cu chirie dupa 2 saptamani de cautari, timp in care l-am rugat de nenumarate ori sa nu plece, sa mai incercam de dragul copilului sa reparam ceva! De atunci suntem despartiti si am tot amanat momentul divortului.....pana pe 22 trebuie sa mergem la notar sa ducem acte pentru bunurile comune (o masina si niste mobila), pentru incheierea actului de lichidare a patrimoniului comun. Problema este ca sotul meu a venit cu niste idei dubioase: vrea sa ii dau scris de mana si cu semnatura toata povestea banilor familiei din timpul casniciei, poveste din care rezulta ca socrii mei ne-au dat aproximativ 80.000 ron de-a lungul celor 5 ani (el are chitante pentru absolut orice lucru cumparat, de la gresie pana la electrocasnice, inclusiv intrerupatoarele mi le-a socotit la impartirea bunurilor!!!), zice ca vrea asta pentru el, sa le fie recunoscute meritele parintilor sai (desi eu fac asta si nu le-am cerut niciodata nimic) si pentru a-i arata copilului sau cand va fi mare. Alfel nu mai merge la notar sa semnam divortul! Ce valoare ar avea in instanta un asemenea act??? Am senzatia ca dupa divort vrea sa imi bage la partaj aceasta suma, sa ma lase si fara casa paritilor...
Va rog mult sfatuiti-ma ce sa fac! Eu imi doresc foarte mult sa terminam civilizat la notar, dar mi-e teama ca ajungem in instanta...
Dv. doriti sa divortati de ce?
Intre timp, nu lasati copilul sa piarda relatia cu tatal lui, ii e necesara. De divort la notar el are nevoie, dv. ati putea avea de unul in instanta, poate cu despagubiri... El nu are nevoie de instanta.
Cum spunea Martoze, nu va stresati inutil si nu semnati. Imbunatatirile le poate solicita de la parintii dv., nu de la dv. Si nu stim cu ce titlu v-au fost dati acei bani de catre parintii lui, sa fie intretinere, sa fie dar, sa fie donatii, pentru cine, pentru ce...
Eu nu va sfatuiesc sa ajungeti in instanta, va sfatuiesc sa negociati corect; inteleg ca el vrea sa scape si cu amanta si cu bani, asta nu prea e corect. Bine ar fi sa cunoasca domnul si varianta instantei (unde copilului ii va fi stabilit domiciliul la parintele care s-a ocupat mai mult de el si nu la cine si cum vrea) asa ca sa inteleaga ce pierde, ce castiga si ce ar fi corect.
Pentru divort nu exista probleme.
Pentru partaj mergeti sa consultati un avocat ca sa va lamuriti daca credeti ca exista ceva in neregula.
Eu nu observ nimic suspect din cele relatate.
Cred ca v-ati panicat si de aceea am sa adresez cateva intrebari la care nu este necesar sa-mi raspundeti dar sper ca va vor ajuta.
1. Pe numele cui este apartamentul?
2. Contributia pe care au avut-o socrii dvs este reala sau fictiva? Banii respectivi au intrat in casa si i-ati folosit amadoi sau nu? Daca este reala, este un adevar si nu aveti de ce sa va temeti daca recunoasteti un adevar.
3. Sotul dvs a plecat de acasa in urma unei discutii dureroase dintre ambii parteneri. In acel moment ati hotarat ca fiecare sa apuce pe alt drum. Daca a vrut sa revina acasa, l-ati impiedicat? Adica ati schimbat broasca la usa, ati pus pe cineva sa-l tina la distanta, etc?
4. In perioada in care a stat departe de caminul conjugal, a contribuit cu ceva la cresterea minorului?
Din intrebarile 3 si 4 se contureaza firesc a 5 - a: sotul dvs poate fi acuzat de abandon familial si parasirea domiciliului conjugal? Daca a parasit familia si nu a ajutat minorul, atunci care instanta credeti ca i l-ar incredinta spre crestere? Mama poate pierde incredintarea copilului in situatii speciale sau cand se poate dovedi cz rste imorala.
6. Dvs. doriti sa divortati? Daca nu, puteti spune asta si la notar sau la judecator, nu doriti divortul ci impacarea avand in vedere ca exista un minor....
Daca sunteti hotarati sa divortati,numai instanta va va ajuta fiind vorba de incredintarea minorului,stabilirea cuantumului de pensie alimentara pentru minor,partaj si program de vizite.Chiar daca va conditioneaza ca nu se va prezenta la notar decat semnand o recunoastere a banilor primiti de la socri,intentia lui se poate citi usor : doreste divortul dar vrea sa profite de situatie si sa va " stoarca " de niste bani. Ca ati facut renovari si imbunatatiri in apartament,foarte bine.Omul sfinteste locul si nimeni nu v-a obligat sa le faceti.Apartamentul fiind al parintilor dvs. , nu face obiect de partaj.Ca are chitante pentru bunurile achizitionate in timpul casatoriei,valoare ZERO,totul se imparte in mod egal indiferent pe numele cui sunt inregistrate. Nu semnati nimic. Consultati un avocat,angajati-l si mergeti direct in instanta.
Divortul nu depinde de Partaj sau incredintarea minorului.
Daca Parintii lui v-au dat 1000 ron, 500 se presupune ca el i-a folosit. In plus, nu vad cum poate un barbat major sa spuna ca banii mamicii si ai taticului sunt ai lui. In afara de cazurile de succesiune, dar aici nu e cazul, deci nu poate spune ca e "contributia LUI", ci e contributia unor oameni din familie, si D-vs faceati parte din familie.
Daca cere "recunoasterea" faptului ca ati primit bani, recunoasteti. Impreuna (adica si el sa recunoasca ca a primit bani - erau Donatie ? :)) si cu asta basta. Dar inainte sa semnati ORICE, nu numai in acest caz, sa va luati un sfatuitor in ale Legii (eventual avocat) si cel putin sa semnati in cunostiinta de cauza.
Oricum "contributia la familie" inseamna contributii proprii, nu donatii (cum s-a mai spus, si parintii D-vs au contribuit in natura, dar sa ma fereasca D-zeu, doar nu divorteaza socrii, ci voi doi ... :().
In plus sunt curios, a mai fost pusa intrebarea: si-a mai ajutat copilul si sotia de la mutarea la amanta ?