avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 736 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Privilegiu imobiliar
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Privilegiu imobiliar

Buna ziua,
Sunt presedintele unei Asoc de propr. si avem un caz de restanta de peste 1 an. Unde se depune Cererea ptr privilegiul imobiliar?
Cel mai recent răspuns: evasinai , utilizator 15:28, 26 August 2013
Ca presedinte de asociatie, ar trebui sa cunoasteti perfect legea care va guverneaza, adica legea 230/2007.
Astfel, la art. 51 aveti toate indicatiile cum se procedeaza in acest caz.

Art. 51. - (1) Asociaţia de proprietari are un privilegiu imobiliar cu rang prioritar asupra apartamentelor şi altor spaţii proprietăţi individuale ale proprietarilor din condominiu, precum şi un privilegiu asupra tuturor bunurilor mobile ale acestora, pentru sumele datorate cu titlu de cotă de contribuţie la cheltuielile asociaţiei de proprietari, după cheltuielile de judecată datorate tuturor creditorilor în interesul cărora au fost făcute.
(2) Privilegiul se înscrie în registrul de publicitate imobiliară al judecătoriei, la cererea preşedintelui asociaţiei de proprietari, pe baza extraselor de pe ultima listă lunară de plată a cotelor de contribuţie din care rezultă suma datorată cu titlu de restanţă. Privilegiul se radiază la cererea preşedintelui asociaţiei de proprietari sau a proprietarului, pe baza chitanţei ori a altui înscris prin care asociaţia confirmă plata sumei datorate.
(3) Operaţiunile de publicitate imobiliară privitoare la privilegiul prevăzut la alin. (1) şi (2) sunt scutite de taxă de timbru.
evasinai a scris:
Unde se depune Cererea ptr privilegiul imobiliar?

Cerea pentru inscrierea privilegiului imobiliar se depune impreuna cu ultimile 3 liste de plata la OCPI (Oficiu de cadastru si publicitate imobiliara) din localitatea dumneavoastra.
Intrati pe site-ul Agentiei Nationale pentru a afla adresele Oficiilor locale unde puteti institui privilegiul imobiliar.
[ link extern ]

@procmaci,
In intreaga lege 230/2007 (cu atat mai putin in citatul cu care-l certati pe utilizator) nu se precizeza adresa Agentiei sau Oficiului de cadastru si nici macar denumirea concreta si actuala a acestei institutii.
Adriantot a scris:

[
@procmaci,
In intreaga lege 230/2007 (cu atat mai putin in citatul cu care-l certati pe utilizator) nu se precizeza adresa Agentiei sau Oficiului de cadastru si nici macar denumirea concreta si actuala a acestei institutii.


Eu nu cert pe nimeni, iar userul intreba la ce institutie sa se adreseze pentru a depune cerere, nu reieșea de nicaieri ca dorea adresa acesteia, care oricum sunt sigur ca ulterior a stiut s-o afle de pe net.
Iar in legea si articolul la care faceam referire, se stipuleaza exact: Privilegiul se înscrie în registrul de publicitate imobiliară al judecătoriei...Cred ca raspunsul meu nu fost eronat.
Ce anume am gresit, faptul ca nu se prea cunoste legea in domeniul pe care dorim sa-l gestionam, fie presedinte sau administrator de asociatie, se poate corecta pe traseu.

procmarci a scris:
Eu nu cert pe nimeni, iar userul intreba la ce institutie sa se adreseze pentru a depune cerere...

Pai recititi mesajul si vedeti ce institutie i-ati spus dumnaevoastra. I-ati indicat sa mearga la "registrul de publicitate imobiliara al judecatoriei".
Eu stiu ca "registrul de publicitate imobiliară al judecătoriei" asa cum reiese din mesajul dumneavoastra, nu este o institutie, nu exista.
In lege a fost formulat asa, dar aceasta nu este o institutie si-apoi se stie ca denumirile si subordonarea institutiilor se pot schimba oricand in Romania.
Ne lamurim daca accesam OUG 81/2011, aprobata prin Legea 219/2012.
Legea 219/2012 aproba OUG 81/2011 privind trecerea Agentiei Nationale de Cadastru si Publicitate Imobiliara din subordinea Ministerului Administratiei si Internelor in subordinea Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului.
Iar aceasta institutie (ANCPI) are in fiecare judet Birouri de cadastru si publicitate imobiliara fara a fi legate de judecatorii.
Va multzumesc mult, asta numesc un ajutor real. !

Alte discuții în legătură

Privilegiu imobiliar UCH UCH Situatia este urmatoarea : un membru al unei asociatii de proprietari, dator la asociatie, a decedat. Apartamentul va fi impartit mostenitorilor : ... (vezi toată discuția)
Ipoteca legala in favoarea olarasu ileana olarasu ileana [b]>[/b] Asociatia de proprietari a solicitat instituirea unei ipoteci asupra apartamanetului unui locatar(proprietar) cu restante la cheltuielile de ... (vezi toată discuția)
Privilegiu imobiliar doina62 doina62 Avem un membru al asociatiei de proprietari care are apartamentul ipotecat la banca si care nu plateste intretinerea .Intrucat apartamentul va fi scos la ... (vezi toată discuția)