avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 631 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Avocaţi şi Admitere ... Factura si chitanta la contract cu avocatul
Discuție deschisă în Avocaţi şi Admitere în avocatură

Factura si chitanta la contract cu avocatul

Am si eu o intrebare si sper ca cineva binevoitor sa ma lamureasca.
La achitarea onorariului avocatului ar fi trebuit sa mi se dea o factura si o chitanta?Ar trebui ca semnatura mea sa apara pe factura?
Astept raspuns,va multumesc.
Cel mai recent răspuns: celdecolo , utilizator 20:47, 25 August 2013

Poate va ajuta discutia care s-a purtat aici:
www.avocatnet.ro/content/for...
sau aici (o discutie veche):
www.avocatnet.ro/content/for...

*
In principiu, :) trebuie sa emita chitante si facturi.

Va multumesc.
Sigur ca trebuie emise chitanta si factura.Ce inseamna insa ,,in principiu"?
Am dat avocatului respectiv 3000 euro- o data 1000 si a doaua oara,dupa 5 luni inca 2000.Nu am primit nimic ca si chitanta,m-am jenat sa-i cer,era recomandat de o judecatoare,il stiam din familie....Apoi mi-a incurcat lucrurile,a facut un demers fara ca sa ma anunte nici inainte nici dupa.De fapt,a disparut de pe ecran.Am scris la Barou,am primit un telefon de la un consilier,a spus ca-i va transmite sa ia legatura cu mine,nu a luat-o,am revenit in scris la Barou,n-am primit nimic scris,ca si cum n-as fi existat.
L-am abordat telefonic pe deca,la un an de la a doua scrisoare,initial ff amabil apoi,afland despre ce e vorba,m-a dus cu vorba ca nu are timp ,ca o sa ma primeasca in audienta cand va avea timp....
Stiu, ,,corb la corb nu-si scoate ochii",totusi...
Acum am apelat la un mediator deoarece cred ca se incadreaza in malpraxis prin acel demers facut fara acordul meu si fara a ma instiinta ulterior- mi-a adus prejudiciu,ancheta penala in care eram reclamant s-a incheiat fara confruntare pe baza acelui demers- si s-a incheiat cu NUP,deci in defavoarea mea.
Banii nu-i mai recuperez,il cred capabil sa spuna ca nu i-am dat nici macar cei 850 RON ,,scrijeliti" pe contract.
Si inca ceva: pe contract nu este precizat nimic sub suma de bani-nici ca am dat-o sau o voi dai,integral,in rate sau ca luceaza pro bono.Este legal?

Cu placere.
“In principiu” inseamna ca sunt obligati sa elibereze chitante dar nu toti o fac, pentru ca nu le pretind clientii (unele motive le-ati amintit dv).

Cei 850 lei apar in contract, deci se presupune ca dv i-ati dat - despre aceasta suma, daca ar sustine ca nu a primit-o ar trebui sa si dovedeasca, mai ales ca nu scrie ca trebuie achitata la o anume data (contractul e o dovada a sumei pe care ati platit-o avocatului). Deci da, este legal asa cum e scris in contract.

Despre celelalte sume si despre actiunile intreprinse fara sa va consulte e mai problematic si nu stiu care ar fi o solutie de rezolvare (sa-l chemati in judecata e posibil dar trebuie sa puteti proba cele ce veti sustine).

Sa stiti ca nu e neaparat vorba ca, intre ei, corbii nu-si scot ochii… E mai mult vorba despre faptul ca trebuie sa probati ca ati inmanat avocatului acele sume. E logic sa fie astfel pentru ca pot exista situatii in care cineva se trezeste sa ceara niste bani pe care nu i-a dat. E o situatie aiurita si putin probabil ca o veti rezolva usor si in avantajul dv dar, poate, aveti o sansa la mediator - daca o vrea sa se prezinte respectivul avocat.
Avocatii sunt (ar trebui sa fie) asigurati pentru malpraxis dar trebuie dovedita greseala - si dv sunteti cel care trebuie sa dovediti - si veti putea obtine eventuale compensatii, daca nu banii pe care i-ati achitat fara sa primiti chitanta.
Va doresc succes.

Va multumesc pentru raspuns.
In ce priveste banii,stiu ca nu voi putea sa-i recuperez.'In ce priveste malpraxisul,am cum sa dovedesc ca nu s-a consultat inainte de a face demersul care m-a prejudiciat.Am cum sa dovedesc si ca nu m-a contactat nici dupa aceea ca sa-mi aduca la cunostinta ce a facut.Am cum sa dovedesc si prejudiciul despre care am vorbit in interventia precedenta.
O alta intrebare,finala: daca exista factura nu ar trebui sa existe semnatura mea pe document?....Si eu n-am semnat nimic.Va sunt recunoscatoare daca imi raspundeti.

Cu placere.
Consider ca ar trebui sa fie semnata de dv, altfel… si el poate scrie facturi si sa va ceara bani. Daca e trimisa prin posta ar fi trebuit sa trimita cu o confirmare de primire, pentru a dovedi ca a trimis-o (si eventual ca dv ati primit-o). In general, cand exista un contract facturile ar trebui sa fie emise in baza acestui contract si sa contina referinte la contract. Semnatura beneficiarului (a dv) e necesara pe factura deoarece (parerea mea) numai asa se poate spune ca ati acceptat sa o platiti, dar trebuie sa cititi cu atentie si ce scrie in contract despre modalitatile de plata.
Daca avocatul nu e inregistrat ca platitor de TVA nu e obligat sa emita factura, dar ar trebui sa o faca la cererea beneficiarului (a dv. in acest caz).
Cabinetele individuale sau societatile profesionale de avocati se supun prevederilor codului fiscal.
Totusi, ar trebui sa cititi cu atentie si contractul, sa nu existe o clauza care specifica faptul ca nu va fi eliberata factura sau ceva de genul, contractul fiind titlu executoriu in ceea ce priveste plata onorariului stabilit. La plata onorariului stabilit prin contractul de asistenta/reprezentare se emite (ar trebui sa se emita) chitanta.
Contractul pe care l-ati semnat contine datele cele mai importante si in baza acestor date puteti alege o cale cat mai utila in demersul dv.

Consider ca aveti nevoie de consultanta juridica altfel decat pe forum deoarece pot fi mai multe chestiuni care trebuie avute in vedere si va poate ajuta concret numai cineva care cunoaste intreaga situatie si citeste toate actele, formuland apoi cererile utile, argumentate in fapt si in drept…

Art. 155 din codul fiscal (facturarea) v-ar putea fi de ajutor:
Aici gasiti cuprinsul art. 155 si normele metodologice care “explica” modul in care se aplica dispozitiile.
[ link extern ]
si un rezumat - sa-l numesc astfel - mai jos:
www.avocatnet.ro/content/art...

Succes.

Alte discuții în legătură

Avocati popescu marcela popescu marcela Buna ziua, In derularea unui contract de asistenta juridica intre un avocat si o persoana juridica pentru achitarea onorariului este normal ca avocatul sa ... (vezi toată discuția)
Taxa de barou irinman irinman Sunt reclamanta intr-un proces civil. Avocatul mi-a cerut o \'taxa de barou\" de 1000 de lei la inceputul actiunii. Dupa prima infatisare, cand s-a amanat ... (vezi toată discuția)
Avocat de rea-credinta mariamar mariamar Buna ziua. As dori sa stiu daca un avocat poate sa incaseze banii de la mine fara sa-mi dea chitanta.:( Eu am mers la un avocat sa ma apere la un proces, i-am ... (vezi toată discuția)