avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 902 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu de crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu de crestere copil

Buna ziua!
Sunt un viitor tatic ce doreste sa beneficieze de ,,concediul de crestere copil'' ,copil ce ar trebui sa se nasca in decembrie ,iar firma pentru care lucrez deja de 2 ani, vrea sa scape de mine pana atunci, fara sa aiba motiv altul decat acela ca, cel care urmeaza sa-mi ia locul este apropiat al directorului.
Intrebarile sunt urmatoarele:
-exista vreo cale legala pt a mai lungi macar perioada de angajat al firmei pana sa pot beneficia de acest concediu de crestere al copilului?
-daca ajung printr-o minune pana in decembrie si copilul se naste, iar ulterior ma dau afara, pot beneficia de ccc daca nu mai am contract de munca in schimb am cotizat la stat cele 12 luni premergatoare nasterii?
Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: razvan_razvan , utilizator 15:57, 20 August 2013
Ati primit preavizul pentru concediere? Daca nu, atunci solicitati CO, apoi mai solicitati conced medical......Toate prevederile legale protejeaza mama care va naste, nu si tatal copilului.
Daca veti fi concediat, probabil veti beneficia de somaj. Fiind somer puteti solicita CCC. In perioada CCC somajul se suspenda, urmand a fi reluat dupa implinirea celor 1 sau 2 ani, dupa caz.
Va multumesc!
Nu am primit preaviz ,s-a dat anunt fictiv pe e-jobs desi ei au deja persoana pregatita ,mi s-a confirmat telefonic de catre sefa de personal ca se grabesc sa ma dea afara.
Ma pot concedia pur si simplu sau trebuie sa motiveze cumva decizia?
Conf art 65 CM
(1) Concedierea pentru motive care nu ţin de persoana salariatului reprezintă încetarea contractului individual de muncă determinată de desfiinţarea locului de muncă ocupat de salariat, din unul sau mai multe motive fără legătură cu persoana acestuia.
(2) Desfiinţarea locului de muncă trebuie să fie efectivă şi să aibă o cauză reală şi serioasă.
Conf art 80 alin 1 CM in cazul în care concedierea a fost efectuată în mod netemeinic sau nelegal, instanţa va dispune anularea ei şi va obliga angajatorul la plata unei despăgubiri egale cu salariile indexate, majorate şi reactualizate şi cu celelalte drepturi de care ar fi beneficiat salariatul.

Asadar concedierea se efectueaza ca urmare a desfiintarii locului de munca si trebuie sa aiba o cauza reala si serioasa. Daca aceasta nu exista si postul nu este in realitate desfiintat, puteti actiona angajatorul in instanta.
Multumesc!
Ma astept oricum la ce e mai rau, mai ales ca e vorba de o multinationala care dupa cum stim au contracte de reprezentare cu case de avocatura!
Probabil ca o sa ploua cu avertismente !
Pot beneficia de ccc daca dupa nastere sunt fara ocupatie ,mentionez ca pana la nastere adica cele 12 luni am platit la stat darile?
Nu puteti beneficia de CCC, daca la data nasterii copilului nu sunteti angajat, somer in plata, aveti PFA, student sau elev, pensionar de invaliditate, sau alte situatii asimilate prev la art 2 alin 5 OUG 111/2010.
Conf art 7 alin 1 HG 52/2011 concediul pentru creşterea copilului, prevăzut la art. 2 alin. (1), art. 6 şi 11 din ordonanţa de urgenţă, se acordă pe bază de cerere aprobată de către angajatorul la care îşi desfăşoară activitatea persoana îndreptăţită.

Alte discuții în legătură

Concediu crestere copil Geanina2015 Geanina2015 Buna seara. Sunt functionar public cu statut special incepand cu decembrie 2009. In perioada mai 2012-septembrie 2014 am avut raporturile de serviciu ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil alinamihalache alinamihalache Buna ziua,as vrea sa stiu daca pot primi indemnizatie de crestere a copilului daca sunt angajata cu contract pe perioada determinata si angajatorul hotareste ... (vezi toată discuția)
Concediu prenatal denysa09 denysa09 buna ziua. sunt insarcinata in 23 de saptamani. data probabila a nasterii este 27 decembrie. mi-am bagat cartea de munca la o cunostinta cu 2 ore pe zi anul ... (vezi toată discuția)