avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 388 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu prenatal
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu prenatal

buna ziua. sunt insarcinata in 23 de saptamani. data probabila a nasterii este 27 decembrie. mi-am bagat cartea de munca la o cunostinta cu 2 ore pe zi anul trecut in 12 decembrie. luna viitoare voi intra in prenatal si doresc sa stiu cat timp mai trebuie sa imi platesc cartea de munca. trebuie sa o platesc pana cand voi naste, sau in momentul in care intru in prenatal se suspenda contractul de munca?
va multumesc
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 16:47, 1 Septembrie 2013
1. Pe perioada oricarui concediu medical (inclusiv cel de sarcina si lauzie = pre si postntal) se suspenda (nu inceteaza) de drept contractul individual de munca (CIM) adica dvs. sunteti tot salariata acelei unitati dar nu prestati munca si nu primiti salariu ci doar indemnzatia pentru concediu medical.

2. Daca incetati CIM din motive imputabile dvs. (demisie, acordul partilor, disciplinar) inainte de a se termina concediul de maternitate nu mai are cine sa va plateasca in continuare indemnizatia pentru concediul de maternitate.

3. Eu va recomand sa nu incetati CIM pana nu se termina ultima zi de concediu de lauzie (postnatal) dupa care puteti intra in concediu crestere copil (CCC).
Ultima modificare: Duminică, 1 Septembrie 2013
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
@ denysa09

1. Pentru acordarea indemnizaţiei de creştere a copilului nu are relevanţă plata contribuţiilor de asigurări sociale, singura modalitate de a beneficia de indemnizaţie pentru creşterea copilului este realizarea de venituri supuse impozitului pe venit in ultimul an anterior datei nasterii copilului timp de 12 luni, aşa cum sunt ele prevăzute la art. 3 din OUG nr. 111/2010, sau aflarea în una dintre perioadele asimilate prevăzute la art. 2 alin. (5) şi (6) din OUG nr. 111/2010..

OUG nr.111/2010:
Art. 2

(1) Începând cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, în ultimul an anterior datei naşterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, denumite în continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia opţional de următoarele drepturi:
a) concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la un an, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap, precum şi de o indemnizaţie lunară;
b) concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, precum şi de o indemnizaţie lunară.

(1.) Limitele minimă şi maximă ale indemnizaţiei se stabilesc prin raportare la indicatorul social de referinţă, denumit în continuare ISR.

(2) Indemnizaţia lunară prevăzută la alin. (1) lit. a) se stabileşte în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni şi nu poate fi mai mică de 1,2 ISR şi nici mai mare de 6,8 ISR.

(3) Indemnizaţia lunară prevăzută la alin. (1) lit. b) se stabileşte în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni şi nu poate fi mai mică de 1,2 ISR şi nici mai mare de 2,4 ISR.
....

2. Daca data probabila a nasterii este 27 decembrie, atunci perioada eligibila luata in considerata este ianuarie - decembrie 2013.

3.
... mi-am bagat cartea de munca la o cunostinta cu 2 ore pe zi anul trecut in 12 decembrie ..


In speta, veti beneficia de indemnizatia pentru CCC.
multumesc frumos pentru raspunsuri.

as dorii sa stiu dupa ce termin cele 42 de zile din postnatal si bag actelel pt indemnizatie, mai trebuie sa platesc dupa cartea mea de munca, sau mi se suspenda plata cat timp sunt in ccc? sau cartea de munca trebuie platita si pe perioada ccc?
C.i.m. va fi suspendat pe durata CCC. Astfel, nu veti avea vreo obligatie de plata pe perioada CCC.

Potrivit OUG nr.111/2010, art.22 :
(1) Perioada în care o persoană beneficiază de drepturile prevăzute la art. 2 alin. (1), respectiv la art. 5,art. 6,art. 9 alin. (4) şi (5) constituie perioadă asimilată stagiului de cotizare în vederea stabilirii drepturilor de pensie în sistemul public şi a drepturilor stabilite de Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, cu modificările şi completările ulterioare.

(2) Perioada concediului pentru creşterea copilului prevăzut la art. 2 alin. (1) şi art. 6 constituie vechime în muncă şi în serviciu, precum şi în specialitate şi se are în vedere la stabilirea drepturilor ce se acordă în raport cu acestea.
1. Incepand cu data cu care se termina concediul de maternitate puteti sa solicitati incetarea CIM.

2. Perioada de CCC este stagiu de cotizare la sanatate (contributia fiind platita de la buget) si perioada asimilata stagiului de cotizare la pensie si sanatate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Beneficiez de indemnizaþie pentru crestere copil? nicoadriana nicoadriana Lucrez la o fabrica din data de 24.09.2013 si am contractul pana in data de 30.09.2014 si sunt însărcinată in data14 saptamani.ar trebui sa nasc prin 28 ... (vezi toată discuția)
Concediu de crestere copil razvan_razvan razvan_razvan Buna ziua! Sunt un viitor tatic ce doreste sa beneficieze de ,,concediul de crestere copil\'\' ,copil ce ar trebui sa se nasca in decembrie ,iar firma pentru ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil alinamihalache alinamihalache Buna ziua,as vrea sa stiu daca pot primi indemnizatie de crestere a copilului daca sunt angajata cu contract pe perioada determinata si angajatorul hotareste ... (vezi toată discuția)