Pentru acordarea indemnizaţiei de creştere a copilului nu are relevanţă plata contribuţiilor de asigurări sociale, singura modalitate de a beneficia de indemnizaţie pentru creşterea copilului este realizarea de venituri supuse impozitului pe venit in ultimul an anterior datei nasterii copilului timp de 12 luni, aşa cum sunt ele prevăzute la art. 3 din OUG nr. 111/2010, sau aflarea în una dintre perioadele asimilate prevăzute la art. 2 alin. (5) şi (6) din OUG nr. 111/2010..
OUG nr.111/2010:
Art. 2
(1) Începând cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, în ultimul an anterior datei naşterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, denumite în continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia opţional de următoarele drepturi:
a) concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la un an, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap, precum şi de o indemnizaţie lunară;
b) concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, precum şi de o indemnizaţie lunară.
(1.) Limitele minimă şi maximă ale indemnizaţiei se stabilesc prin raportare la indicatorul social de referinţă, denumit în continuare ISR.
(2) Indemnizaţia lunară prevăzută la alin. (1) lit. a) se stabileşte în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni şi nu poate fi mai mică de 1,2 ISR şi nici mai mare de 6,8 ISR.
(3) Indemnizaţia lunară prevăzută la alin. (1) lit. b) se stabileşte în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni şi nu poate fi mai mică de 1,2 ISR şi nici mai mare de 2,4 ISR.
....
1. Puteti beneficia de concediu crestere copil (CCC) si indemnizatia aferenta daca in cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii) aveti venituri din salarii sau perioade asimilate (somaj indemnizat, concedii medicale etc.).
2. Daca nasterea copilului are loc in decembrie atunci cele 12 luni eligibile pentru a beneficia de indemnizatie pentru CCC sunt ianuarie - decembrie 2013.
3. - Nu trebuie neaparat ca la data nasterii copilului sa fiti salariat sau sa fiti intr-o perioadaa similara.
- Este suficient sa fiti in aceste situatii cel putin o zi din luna decembrie, inainte de nastere.
4. - Pe perioada cat beneficiati de indemnizatie pentru CCC nu trebuie sa aveti venituri profesionale indiferent daca contractul individual de munca (CIM) a fost suspendat sau incetat.
- Daca va inceteaza CIM dupa ce intrati in CCC nu este nici o problema, veti beneficia in continuare de indemnizatie pentru CCC.
- Plata contributiilor si a impozitului nu au nici o relevanta in acordarea indemnizatiei pentru CCC.
5. Tineti-ne la curent cu evolutia evenimentelor ca sa va spunem cum sa procedati!