avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 211 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Vechimea in munca din Germania
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Vechimea in munca din Germania

Am lucrat in Romania 9 ani ,m-am casatorit in Romania cu cetatean cu dubla cetatenie .Am plecat in Germania dupa 3 ani si in cei 7 ani cat am domiciliat in Germania am avut drept de munca si am lucrat 2 ani +3 ani cresterea copilului -adica 5 ani. Dupa 7ani am divortat si m-am intors in Romania in 2000 nu am renuntat la cetatenia germana .Intrebarea mea este daca se pot calcula si acesti ani si daca se poate rezolva prin consulat .
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 11:22, 20 August 2013
mergeti la casa de pensii.ei pot verifica daca indeplin iti conditiile necesare
1. Perioadele de timp lucrate in strainatate de cetatenii romani se dovedesc cu actele originale emise de unitatile la care s-a desfasurat activitatea, in afara de cazurile in care, in conventiile incheiate de Romania cu alte state, se prevede altfel.

2. Consiliul Europei, a adoptat in 1971 Regulamentul 1408, in baza caruia orice cetatean care face stagiul minim de pensionare in doua sau mai multe state din Uniunea Europeana, la implinirea virstei de pensionare poate incasa o pensie comunitara. Asadar, daca un pensionar roman are pensie in Romania si a muncit si in Germania, Italia, Spania, etc, un numar de minim 60 de luni, platindu-si lunar contributiile la pensie are dreptul si la a doua pensie.
[ link extern ] /

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

O persoana stabilita in germania isi poate depune dosarul de pensie in romania ? rrobyfm rrobyfm Buna ziua. Va rog sa-mi raspundeti la aceasta intrebare pentru a nu avea probleme pe viitor (sa dea pensia de aici inapoi). In curand persoana respectiva, ... (vezi toată discuția)
Acte de atestare vechime in munca stefancrangea stefancrangea Fratele meu a lucrat, legal, in Germania, cca 3 ani. Cum poate intra in posesia unei adeverinte care sa ateste acest lucru? Are dreptul de a primii un ... (vezi toată discuția)
Pensie cetatenie dubla ro/hu aworld aworld As dori sa stiu daca am dubla cetatenie si anume romana si maghiara, cum se calculeaza oare pensia de limita de varsta? Mentionez ca in Romania am cca.30 ani ... (vezi toată discuția)