avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 673 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... penalitati calculate pe ultimele 36 de luni
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

penalitati calculate pe ultimele 36 de luni

buna ziua,
problema mea este pe cat de simpla pe atat de ciudata. de vreo doua luni platesc la intretinere penalitati in valoare de 16-17 lei lunar, suma care nu ar fi o problema insa eu fiind cu plata la zi si fara sa depasesc mai mult de 2 luni termenul. altfel spus pentru lunile decembrie si ianuarie mi-a venit o penalizare de 16 ron. acum pentru februarie mi-a venit alta penalizare de 17 ron. cand am vb cu adm. si i-am zis ca sunt cu plata la zi, pentru ce imi baga penalizari, imi spune ca mi se calculeaza intarzierile pe ultimele 36 de luni #-o. poate ma lamuriti si pe mine cu problema asta ca eu m-am saturat. apropos sunt din galati si poate aici CL are alte norme de calcul.
tin sa mentionez ca nu am avut intarzieri mai mari de 3 luni si asta pentru ca am fost plecat din tara si asta a fost acum doi ani dar la care am platit penalizarile de rigoare impuse atunci. cate penalizari tre sa platim????????????

va multumesc!!!
Ultima modificare: Miercuri, 18 Martie 2009
nicul, utilizator
Cel mai recent răspuns: nicul , utilizator 08:02, 19 Martie 2009
Pentru edificare,iata ce scrie in Legea 230/2007:
Art. 49. -(1) Asociatia de proprietari poate stabili un
sistem propriu de penalizari pentru orice suma cu titlu de restanta,
afisata pe lista de plata. Penalizarile nu vor fi mai mari de 0,2 %
pentru fiecare zi de întârziere si se vor aplica numai dupa o
perioada de 30 de zile care depaseste termenul stabilit pentru plata,
fara ca suma penalizarilor sa poata depasi suma la care s-a aplicat.

(2) Termenul de plata a cotelor de contributie la cheltuielile
asociatiei de proprietari, afisate pe lista lunara de plata, este de
maximum 20 de zile calendaristice.
De remarcat este faptul ca uneori, admin. nu calculeaza si nu retin la timp penalitatile si se trezesc in fata unor acumulari de facturi cu penalitati de la furnizori, pe care ar trebui sa le suporte cel care a omis calculul si retinerile .
Ce are de facut?:sorry: Sa incerce sa ameteasca niste retineri tardive.
ok. si totusi vina mea care este, daca in prealabil el nu si-a facut treaba cum trebuia?!?!
sa inteleg ca pe ultimele 36 de luni nu si-a facut treaba cum trebuia?
nicul, utilizator
Art.25 Legea 230/2007
..........
(3) Daca tertii impun penalitati asociatiei de proprietari pentru intarzieri la
plata facturilor, acestea se vor recupera de la:
a) restantierii la cotele de intretinere, proportional cu cuantumul restantelor;
b) persoana imputernicita sa achite facturile, daca a intarziat plata facturilor
la termen.
Singura posibilitate este sa verificati daca exista penalitati datorate neplatii la termen a facturilor(existand disponibil in cont) si ca urmare vina persoanei imputernicite.Acest lucru se poate face pe baza:
Art. 12
Proprietarii membri ai asociatiei, pe langa drepturile si indatoririle prevazute
in statutul asociatiei de proprietari, au si urmatoarele drepturi si obligatii:
A. Drepturi:
.....
c) sa cunoasca toate aspectele ce tin de activitatea asociatiei si sa aiba
acces, la cerere, la orice document al acesteia;
Pe de alta parte,cenzorul avea resposabilitatea sa semnaleze existenta penalitatilor nerecuperate,cel putin anual.
E greu de stabilit acum adevarul contabil.Apelati la o persoana de specialitate care v-ar putea ajuta in demersul delimitarii penalitatilor care va apartin, de cele posibile ale altora.
nucu$, utilizator
va multumesc pentru sfaturi, sper ca o sa rezolv problema!

o zi buna!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Afisare intretinere mnmgfd mnmgfd Va rog sa imi spuneti cate zile trebuie afisata intretinerea la vizier? Multumesc! (vezi toată discuția)
Coeficient penalitati intretinere! radu_ro1985 radu_ro1985 Vin si eu cu o mica problema, referitoare la penalitatile care se aplica pentru intarzaierile pentru neplata la timp a cheltuielilor de intretinere! Spre ... (vezi toată discuția)
Datorii asociatie locatari Lizzy Lizzy Buna ziua! Am o intrebare. Daca figurez la intretinere cu o datorie desul de mare, dat fiind ca membrii familiei mele nu au achitat de ceva timp aceste ... (vezi toată discuția)