avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 209 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Documente justificative asociatie locatari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Documente justificative asociatie locatari

Sunt proprietarul unui apartament pe care l-am inchiriat. Chiriasul a plecat, a ramas in urma lui o datorie considerabila. Problema e ca suma este f mare si imi pare cam exagerata. Am solicitat in scris Presedintei Asociatiei de locatari sa-mi puna la dispozitie listele de plata si documentele justificative ale acestora (facturi energie electrica, lift etc etc). Aceasta mi-a raspuns ca imi poate da doar listele de plata, iar documentele justificative le poate pune la dispozitie doar instantei. Este normal asa?
Nu ar fi corect sa-mi puna la dispozitie si acele documente? Cui ma pot adresa in acest sens?
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 00:12, 26 August 2013
potrivit art.10 din Legea 230/2007, " ART. 10 Proprietarii au dreptul sa cunoască toate aspectele ce ţin de activitatea asociaţiei şi au acces, la cerere, la orice document al acesteia."
Verba volant, scripta manent...Faceti , in scris, o cerere prin care solicitati inscrisurile ce va sunt necesare in vederea evaluarii modului de calcul al utilitatilor in cauza
si in cazul in care imi este refuata si de aceasta data solicitarea, unde ma pot adresa mai departe?
Ar putea sa va fie refuzata cererea deoarece listele de plata se contesta sau se solicita a se cerceta in primele 10 zile de la afisare, cu raspuns in urmatoarele 7 zile.

La drept vorbind, daca chiriasul platea, dv. nu aveati nicio problema si ....n-ati avut nicio problema nici atata timp cat chiriasul a locuit in apartament si nu a platit.
Trebuia sa aveti grija sava interesati de situatia din liste lunar, inclusiv daca plateste sau nu, iar acum n-ati fi avut nicio problema si nici intrebari de pus.
Nu ati fost in situatia de forta majora, presupun...sau ati fost?

Administratorul este obligat sa va raspunda pentru listele curente.
contestarea listelor in cele 10 zile se face pt modificarea listei inainte de afisare.
Accesul la documente este reglementat de Legea 230/2007, " ART. 10 Proprietarii au dreptul sa cunoască toate aspectele ce ţin de activitatea asociaţiei şi au acces, la cerere, la orice document al acesteia."
Se uita un fapt...TOTI PROPRIETARII AU ACELEASI DREPTURI...FIIND ASOCIATI...nu poate exista reletii de subordonare,proprietarii nefiind angajatii asociatiei.
@elga50... indiferent de ce a facut un proprietar are dreptul sa cunoasca si sa verifice orice act,pe ultimii 3 ani.
administratorul este obligat sa raspunda pentru toate listele,nu numai pt cea curenta
banat a scris:
contestarea listelor in cele 10 zile se face pt modificarea listei inainte de afisare

Pai cum sa conteste cineva listele inainte de afisare daca nu stie cum vor arata!? Asta e de "Urzica" sau "Arici pogonici".
In rest aveti dreptate. Proprietarii, membrii asociatiei, pot solicita explicatii cu privire la activitatea asociatie pe orice perioada (nu existe termen de 3 ani), pot avea acces la documentele asociatiei s.a.m.d.
Dar administratorul nu are obligatia sa-i explice, sa-i calculeze si sa-i recalculeze decat daca se contesta in 10 zile de la afisare cota pe ultima luna.
In ani de zile s-au schimbat administratori, presedinti, cenzori..., asa ca obligatia de a pune la dispozitie documentele de acum 2 luni sau acum 7 ani este a celor care conduc si administreaza acum asociatia.
Iar cel care ar vrea o recalculare pentru asemenea perioade are posibilitatea sa o faca platind o expertiza contabila asa cum prevede legea.

Alte discuții în legătură

Proces cu asoc: asistare/participare la expertiza contabila judiciara fbogdan fbogdan Litigiu cu Asoc. Propr, eu sunt parat. S-a admis expertiza contabila. Avocatul meu spune ca nu are baza legala ca sa ceara instantei sa admita ca eu (parat) sa ... (vezi toată discuția)
Articolul 10 din legea 230/2007 c0stii c0stii Art. 10 Proprietarii au dreptul sa cunoasca toate aspectele ce tin de activitatea asociatiei si au acces, la cerere, la orice document al acesteia. (vezi toată discuția)
Verificare liste de plata Ersin Dervis Ersin Dervis Buna ziua ! Am si eu o intrebare , cum pot solicita o verificare a modului in care mi s-a calculat intretinerea , am o \\"discutie\\" cu administratorul , ... (vezi toată discuția)