avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 746 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Documente justificative asociatie locatari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Documente justificative asociatie locatari

Sunt proprietarul unui apartament pe care l-am inchiriat. Chiriasul a plecat, a ramas in urma lui o datorie considerabila. Problema e ca suma este f mare si imi pare cam exagerata. Am solicitat in scris Presedintei Asociatiei de locatari sa-mi puna la dispozitie listele de plata si documentele justificative ale acestora (facturi energie electrica, lift etc etc). Aceasta mi-a raspuns ca imi poate da doar listele de plata, iar documentele justificative le poate pune la dispozitie doar instantei. Este normal asa?
Nu ar fi corect sa-mi puna la dispozitie si acele documente? Cui ma pot adresa in acest sens?
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 00:12, 26 August 2013
Sa presupun in continuare ca sunt adm la asoc respectiva (sigur nu sunt ). Ce pot sa fac ?.In fiecare luna am actele adiacente si listele de intretinere in care sunt intogmite de mine, verificate de cenzor si aprobate de presedinte si in fiecare an am descarcare de gestiune.La o data oarecare (insistenta reclamantului, deschiderea unui proces... ) ii pun in brate ,presedintelui (doar el este "seful" ), toate actele si pun un anunt la avizier in care anunt ca nu mai raspund de integritatea actelor. Am continuat aceasta discutie pentru ca aceasta cerere poate fi la oricare asociatie si domni avocati ne pot invata cum sa procedam.
sanda65 a scris:
... ii pun in brate ,presedintelui (doar el este "seful" ), toate actele si pun un anunt la avizier in care anunt ca nu mai raspund de integritatea actelor.

Pai nu asa. Nimeni nu va cere sa "puneti in brate" cuiva actele, documentele, dosarele asociatiei.
In situatia in care trebuie sa dati explicatii, sa prezentati anumite acte unui membru al asocaitaiei, stabiliti impreuna cu solicitantul o ora, o data, o zi, o saptamana... cand va intalniti la sediul asociatiei si o sa stati fata in fata cu dosarele pentru ca omul sa le vada, sa le examineze s.a.m.d.
Acum 3 ani fiind in proces cu un restantier, la cererea acestuia, instanta a desemnat un expert, s-au stabilit obiectivele expertizei... Expertul a luat legatura cu asociatia, s-a prezentat si a solicitat sa vada unele documente contabile, cerand si explicatii pentru intocmirea fiecaruia. A doua zi a venit iar la sediul asociatie si a solicitat sa consulte alte documente contabile. A treia zi a solicitat iar o parte din actele din prima zi, o parte din cele de a doua zi si alte documente. In cea de a 4-a zi repeta tabietul, soliciat documente, cere explicatii pe care le mai ceruse de doua ori s.a.m.d.
In timp ce discutam cu expertul, avand calculatorul deschis am scris imediat si-am printat o adresa in doua exemplare catre expert. I-am dat numar de inregistrare, am semnat-o in fata lui si i-am inmanat un exemplar iar pe al doilea mi-a semant expertul de primire. I-am comunicat prin acea adresa ca pentru a realiza expertiza in cele mai bune conditii este necesar sa-mi comunice in scris lista documentelor pe care considera ca trebuie sa i le prezint. I-am strans mana si i-am spus ca astept adresa lui in scris.
Peste 3 zile a venit la sediul asocaitiei si-a depus adresa. Am stabilit impreuna ca peste o sapatamana sa revina. Peste o saptamana i-am prezentat documentele originale si i-am predat copiile acestora ca sa le studieze la biroul sau. Mi-a semnat de primire si ne-am despartit prieteni. A intocmit raportul de experiza si l-a depus in instanta iar din acesta rezulata ca asociatia calculase eronat o penalizare mai mica decat cea legala cu 120 lei (debitele solicitate de asociatie erau in jur de 8000 lei iar expertul a calculat cu 120 lei mai mult).
Concluzia este ca trebuie permis accesul la documente!:rtfm:
~ Conținut șters la cerere ~
~ Conținut șters la cerere ~

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Proces cu asoc: asistare/participare la expertiza contabila judiciara fbogdan fbogdan Litigiu cu Asoc. Propr, eu sunt parat. S-a admis expertiza contabila. Avocatul meu spune ca nu are baza legala ca sa ceara instantei sa admita ca eu (parat) sa ... (vezi toată discuția)
Articolul 10 din legea 230/2007 c0stii c0stii Art. 10 Proprietarii au dreptul sa cunoasca toate aspectele ce tin de activitatea asociatiei si au acces, la cerere, la orice document al acesteia. (vezi toată discuția)
Verificare liste de plata Ersin Dervis Ersin Dervis Buna ziua ! Am si eu o intrebare , cum pot solicita o verificare a modului in care mi s-a calculat intretinerea , am o \\"discutie\\" cu administratorul , ... (vezi toată discuția)