avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 530 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Proces cu asoc: Asistare/participare la expertiza ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Proces cu asoc: Asistare/participare la expertiza contabila judiciara

Litigiu cu Asoc. Propr, eu sunt parat. S-a admis expertiza contabila. Avocatul meu spune ca nu are baza legala ca sa ceara instantei sa admita ca eu (parat) sa asist la expertiza, in conditiile in care am cerut Inst. ca asoc. sa prezinte la grefa actele prin care face dovada calculului cotelor de intretinere. Inst nu a admis aceasta cerere a mea, motivand ca exista expert contabil.
Teoretic daca eu voi plati acest expert care ma convoca si pe mine la o discutie, tot nu voi vedea actele fizic. Cum as putea face obiectiuni la expertiza daca nu voi sti/nu am acces la toate actele care nu sunt toate doar facturi/note de consum ci ar putea fi si de alta natura(hotarari etc) care e posibil sa nu fie legale. Cum as putea face atunci obiectiuni la ceva ce nu am vazut fizic?
Cred ca nici obiectiuni la calculul matematic nu as putea face daca nu am vazut actul.
Eu stiu clar ca L230/2007 imi da dreptul sa vad la cerere orice act al Asoc. si sa primesc explicatii, lucru care mi se refuza de Asoc. in mod sistematic de peste 1 an la cererile recomandate prin posta.
Intrebari:
1) Ce pot face in acest caz? (Nu pun la indoiala impartialitatea viitoarei expertize contabile)
2) Nu am contestat listele de plata in termen de 10 zile de la afisare. Av Asoc. a facut aceasta observatie care s-a consemnat. S-ar putea intampla oare sa platesc expertiza si pe urma sa vina cu acesta exceptie si astfel sa pierd procesul? (Astfel nu mai are rost sa platesc expertiza)

As aprecia si opiniile Dvs argumentate juridic.
Multumesc frumos pt timpul acordat si raspunsurile Dvs.
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 07:53, 1 Iulie 2015
La terminarea expertizei financiar contabile urmeaza sa vi se inmaneze un exemplar
Dupa studiere puteti formula obiectiuni la expertiza
Procedura legala de executare expertiza financiar contabila prevede verificarea legalitatii documentelor contabile ale asociatiei de proprietari
Nestapanind legislatia financiar contabila,nu se justifica a starui sa participati la verificarea financiar contabila
Puteti solicita expert parte care sa urmareasca obictivele care intereseaza
fbogdan a scris:
1) Ce pot face in acest caz? (Nu pun la indoiala impartialitatea viitoarei expertize contabile)

Dumneavoastra ati solicitat in instanta aceasta expertiza, ati fost intrebat daca sunteti de acord cu expertul desemnat (numele acestuia); acum spuneti ca nu puneti la indoiala impartialitatea acestuia. E in regula. Achitati onorariul provizoriu stabilit de instanta pentru ca altfel expertul nu face expertiza. Expertul va lua legatura cu dumneavoastra la inceperea expertizei si atunci o sa-i comunicati ce vreti dumneavoastra, o sa-l directionati spre ceea ce vreti dumneavoastra iar expertul, in limitele procedurilor legale va tine cont de pretentiile dumneavoastra.
Dupa efectuarea expertizei si depunerea acesteia in instanta, daca o sa constatati nereguli, puteti sa faceti obiectiuni la expertiza iar expertul va raspunde la acestea.
Sa tineti cont ca acestea expertiza costa iar odata cu depunerea expertizei in instanta expertul va stabili onorariul care poate fi mult mai mare decat cel provizoriu dat de instanta. Puteti solicita cenzurarea acestui onorariu iar instanta poate sa-l reduca sau nu.
2) Nu am contestat listele de plata in termen de 10 zile de la afisare. Av Asoc. a facut aceasta observatie care s-a consemnat. S-ar putea intampla oare sa platesc expertiza si pe urma sa vina cu acesta exceptie si astfel sa pierd procesul? (Astfel nu mai are rost sa platesc expertiza)

Foarte rau ca nu ati contestat listele de plata in termen. Asta inseamna ca ati acceptat, ati recunoscut ca fiind corecte acele sume repartizate.
Totusi avand in vedere ca instanta a aceptat cererea dumneavoastra de a se face expertiza, nu se va tine cont de faptul ca nu ati contestat calculele asociatiei.
Prin raportul expertului se poate sa stabileasca un debit mai mare sau mai mic decat cel pretins de asociatie. Daca expertul stabileste un debit mai mare, instanta o sa va oblige sa platiti debitul solicitat de asociatie (mai mic); daca expertul stabileste un debit mai mic decat pretentiile asociatiei, instanta va va obliga sa platiti ceea ce a stabilit expertul (mai putin decat a pretins asociatia).
Dar oricum o sa platiti restantele, penalizarile, cheltuielile de expertiza, de judecata... asa cum stabileste in final instanta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata expertiza mirusaby mirusaby Buna ziua, am si eu iarasi o problema : la adunarea generala din luna iun.2012 s-a hotarat schimbarea comitetului executiv, si efectuarea unei expertize ... (vezi toată discuția)
Actiune separata pt anulare acte? termen fbogdan fbogdan Proces pe rol reclamanta Asoc Propr, parat restantier. Proces in faza de numire expert contabil. L230 spune ca se poate ataca orice hotarare nelegala in 45 ... (vezi toată discuția)
Obiectiuni expertiza contabila BIROU EXECUTOR JUDECATORESC TEMNEANU IONUT BIROU EXECUTOR JUDECATORESC TEMNEANU IONUT am un dosar la care am cerut efectuarea unei expertize contabile . pentru urmatorul termen mi-am propus sa fac unele obiectiuni la expertiza poate sa ma ... (vezi toată discuția)