avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 531 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Actiune separata pt anulare acte? Termen
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Actiune separata pt anulare acte? Termen

Proces pe rol reclamanta Asoc Propr, parat restantier.
Proces in faza de numire expert contabil. L230 spune ca se poate ataca orice hotarare nelegala in 45 zile.
Odata cu comunicarea actiunii paratul:
- a primit si unele inscrisuri pe care nu le-a atacat pt ca nu avea toate elementele necesare, respectiv
alte inscrisuri care sa dovedeasca clar ca sunt ilegal intocmite gf L230 si nici nu a stiut.

Avocatul paratului nu a sesizat instantei nelegalitatea inscrisurilor.
1) Intrebare: S-a pierdut termenul?

La cererea paratului Asoc. a mai depus inscrisuri care la fel nu indeplinesc conditiile de legalitate cf L230.
In plus au formulare neclara si ambigua.
Pt acestea s-a cerut instantei sa nu se considere just temei pt plata chelt intret. In incheierea de sedinta instanta nu s-a pronuntat asupra acestor cereri ale paratului.
2) Intrebare: Este oportuna (pt parat) actiune separata pt inscrisurile mai sus amintite (nelegale) cu titlu 'Anulare act'?
Termenul pt aceasta actiune este de 45 zile de la luarea la cunostinta a acestor inscrisuri?

S-a incuviintat expertiza contabila pe 3 ani.
3) Intrebare: Daca inst. nu se pronunta asupra cererii paratului de-a nu considera acele inscrisuri just temei pt calc cheltuielilor
ce relevanta mai are expertiza? (odata ce paratul desi cere repetat in toate inscrisurile doveditoare ale chelt, inst a aprobat doar
registrele cu PV)

Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 09:55, 19 Iulie 2015
nici nu a stiut

necunoasterea legii nu poate fi invocata drept temei legal,mai ales in conditiile in care proprietarul reclamat a fost reprezentat de catre aparator ales
Expertiza financiar contabila poate concluziona strict asupra documentelor si perioadei verificate
Expertiza financiar contabila are rolul de a verifica si a se pronunta asupra temeiniciei si legalitatii documentelor,respectiv a sumelor ce fac obiectul cauzei
a mai depus inscrisuri care la fel nu indeplinesc conditiile de legalitate cf L230.

La ce conditii de legalitate faceti referire ?
In conditiile in care paratul are aparator ales care nu a sesizat eventualitatea nelegalitate a documentelor dar exista dispusa efectuarea de expertiza financiar contabila,aceasta va concluziona asupra temeniciei si legalitatii sumelor ce fac obiectul cauzei
Daca inst. nu se pronunta asupra cererii paratului de-a nu considera acele inscrisuri just temei pt calc cheltuielilor

Atat paratul -personal sau prin aparator pot starui la instanta ,asupra temeiniciei si legalitatii cheltuielilor
Daca sumele au fost dispuse de catre adunarea generala,hotararile acesteia sunt obligatorii pentru toti proprietarii
Conditionat de natura sumelor,se pot ridica excceptii eventual asupra nerespectarii procedurii de executare lucrari =selectie de oferte
Este oportuna (pt parat) actiune separata pt inscrisurile mai sus amintite

Nu se justifica actiune separata
Chiar...Daca sumele au fost dispuse de catre adunarea generala,hotararile acesteia sunt obligatorii pentru toti proprietarii.....daca nu s au respectat rigorile legii "lipsa comunicare PV al Ad Gen cu semnaturile de rigoare" pt ca acestea sa fie dezbatute in instanta in termenul de 45 zile,aceste hotarari sunt nule.
fbogdan a scris:
L230 spune ca se poate ataca orice hotarare nelegala in 45 zile.

Ati contestat in scris hotararea adunarii generale in termen legal?
Odata cu comunicarea actiunii paratul:
- a primit si unele inscrisuri pe care nu le-a atacat pt ca nu avea toate elementele necesare, respectiv alte inscrisuri care sa dovedeasca clar ca sunt ilegal intocmite gf L230 si nici nu a stiut.

Paratul a primit comunicarea actiunii in judecata insotita de toate inscrisurile depuse de reclamant si trebuia sa depuna "intampinarea" in termenul comunicat, in asa fel ca la primul termen, instanta sa vada daca paratul are obiectiuni, daca invoca exceptii s.a.m.d. Chiar in acea intampinare puteati sa va exprimati asupra acelor inscrisuri folosite de reclamant.
2) Intrebare: Este oportuna (pt parat) actiune separata pt inscrisurile mai sus amintite (nelegale) cu titlu 'Anulare act'?
Termenul pt aceasta actiune este de 45 zile de la luarea la cunostinta a acestor inscrisuri?

Puteti face oricate actiuni separate doriti dar avand acum acest dosar nu vad sensul altei actiuni. Judecati-va, aduceti dovezi, sustineti-va cauza, convingeti judecatorul ca v-ati platit debitele catre asociatie...
Termenul de 45 de zile este pentru contestarea unei hotarari a adunarii generale si nu are legatura cu dosarul in care ati fost chemat in judecata de catre asociatie. Termenele de judecata se stabilesc in acest dosar de instanta. La ultimul termen instanta a stabilit data urmatorului termen pana la care partile trebuie sa faca, sa depuna, sa arate... ceva.
S-a incuviintat expertiza contabila pe 3 ani.

Este absolut normal atat timp cat asociatia solicita plata unor sume iar restantierul sustine ca acestea nu au fost stabilite corect.
3) Intrebare: Daca inst. nu se pronunta asupra cererii paratului de-a nu considera acele inscrisuri just temei pt calc cheltuielilor
ce relevanta mai are expertiza?

Pai instanta tocmai a acceptat ceea ce ati vrut: efectuarea unei expertize prin care sa se stabileasca corect debitele catre asociatie. Expertul va analiza documentatia de la sediul asociatiei si nu numai acele cateva inscrisuri depuse de asociatie in doasrul aflat pe rol. Expertul, pe perioada celor 3 ani, va analiza documentele de la asociatie. In functie de obiectivele stabilite de instanta, expertul poate analiza facturile, chitantele, modul de repartizarea a cheltuielilor, modul de calculare a penalizarilor..., reface efectiv calculele si prezinta instantei un raport cu sumele pe care le datoreaza paratul disctinct: cote la intretinere, penalizari, alte cheltuieli, fonduri..., documente ce au stat la baza acestora, baza legala de calcul s.a.m.d.
Aveti dreptul sa discutati cu expertul care o sa va contacteze si o sa-i prezentati inca odata temerile dumneavoastra.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Expertiza judiciara fbogdan fbogdan Expertul face expert. dpv contabil in proces asoc propr/ restantier (parat). Paratul vrea sa vada fiecare act (daca nu sunt depuse la dosar paratul a cerut ... (vezi toată discuția)
Proces cu asoc: asistare/participare la expertiza contabila judiciara fbogdan fbogdan Litigiu cu Asoc. Propr, eu sunt parat. S-a admis expertiza contabila. Avocatul meu spune ca nu are baza legala ca sa ceara instantei sa admita ca eu (parat) sa ... (vezi toată discuția)
Restante la plata marianjumara09 marianjumara09 Pentru certificarea corectitudinii calculelor privind repartizarea cheltuielilor lunare, instanta de judecata, a cerut atat reclamantului cat si paratului sa ... (vezi toată discuția)