avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 560 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Permis de conducere - plangere respinsa
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Permis de conducere - plangere respinsa

Buna ziua, vin cu o problema legata de permisul de conducere.
In 2012 mi s-a suspendat dreptul de a conduce pentru o perioada de 90 de zile ( depasirea limitei de viteza ). Am facut contestatie, insa din pacate, sentinta a fost nefavorabila, nu am mai facut recurs. Permisul de conducere trebuia sa-l predau pe data de 8 martie 2013 insa pe data de 6 martie 2013 am fost implicat intr-un eveniment rutier (neacordare de prioritate) in care mi s-a suspendat permisul inca 60 de zile, mi s-a eliberat o dovada de circulatie valabila pana pe 20 martie 2013. Cele 150 de zile de suspendare au trecut, iar astazi cand am fost la Politia Rutiera, mi-au spus ca de fapt trebuia sa le aduc copie dupa hotararea judecatoreasca si ca de fapt, s-au executat doar cele 60 de zile, neluand in considerare restul de 90 de zile pe care le-am asteptat. Permisul a fost la ei de 5 luni ( 150 zile ). Marea problema este ca cei de la Politie mi-au spus ca voi mai sta inca 4 luni de zile ( 120 de zile ) pentru ca nu am adus hotararea respectiva, fapt care mi se pare aberant, de vreme ce ei mi-au tinut permisul 5 luni de zile ( dovada acestui lucru o face ultima dovada de conducere care a fost eliberata pe 20 martie ) Dupa ce am contestat initial procesul verbal cu privire la cele 90 de zile ( Depasirea vitezei ) mi s-a dat o dovada de restituire a permisului de conducere in care se stipuleaza faptul ca, de la data ramanerii definitive si irevocabile a hotararii judecatoresti prin care instanta respinge plangerea, sunt nevoit sa predau permisul, dar nu spune nimic de hotararea judecatoreasca. Practic nu mai aveam ce sa le predau pentru ca permisul era deja in posesia politiei rutiere de pe data de 6 martie.
Ce ma sfatuiti sa fac ? Nu mi se pare normal sa imi retina permisul de conducere timp de 150 de zile si sa imi execute doar 60 de zile.
Sper doar ca nu m-am pierdut in idei si ca se va intelege problema mea. Va multumesc anticipat ! Stima !
Ultima modificare: Marți, 20 August 2013
drgkorn, utilizator
Cel mai recent răspuns: ddo , utilizator 20:10, 24 August 2013
Nu trebuia sa le duci tu hotararea. Au fost parte in proces, asa ca aveau cunostinta despre hotarare. Fa o plangere, sau mergi in audienta la comandantul politiei si reamintestei ca te-ai judecat cu politia - biroul rutier, si conform



OUG 195/2002

Art. 118. - (1) Împotriva procesului-verbal de constatare a contravenţiilor se poate depune plângere, în termen de 15 zile de la comunicare, la judecătoria în a cărei rază de competenţă a fost constatată fapta.
(2) Plângerea suspendă executarea amenzilor şi a sancţiunilor contravenţionale complementare de la data înregistrării acesteia până la data pronunţării hotărârii judecătoreşti.
(3) Dovada înregistrării plângerii depuse la judecătorie în termenul prevăzut la alin. (1) se prezintă de contravenient la unitatea de poliţie din care face parte agentul constatator, care va efectua menţiunile în evidenţe şi îi va restitui permisul de conducere.
.
.
.
(4) În termen de 15 zile de la data pronunţării hotărârii judecătoreşti prin care instanţa a respins plângerea împotriva procesului-verbal de constatare a contravenţiei, contravenientul este obligat să se prezinte la serviciul poliţiei rutiere care îl are în evidenţă pentru a preda permisul de conducere.


regulamentului de aplicare a oug 195/2002

Art. 210. - (1) În situaţia în care conducătorul de autovehicul săvârşeşte o faptă pentru care, potrivit legii, se reţine permisul de conducere în vederea suspendării exercitării dreptului de a conduce, eliberându-se dovadă înlocuitoare cu drept de circulaţie, sancţiunea contravenţională complementară operează începând cu ziua următoare celei în care a expirat valabilitatea dovezii.
(2) Când dovada înlocuitoare a permisului de conducere este eliberată fără drept de circulaţie, suspendarea exercitării dreptului de a conduce operează din momentul aplicării sancţiunii contravenţionale complementare prin procesul-verbal de constatare a contravenţiei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Permis retinut abuziv vn04tom vn04tom ce parere aveti despre faptul ca mi-a fost retinut permisul abuziv, agentul vede o linie continua care NU exista pe sosea, am facut la 15 minute poze acolo ca ... (vezi toată discuția)
Termen de predare permis auto dupa recurs vioavram vioavram Spunet-mi va rog daca in urma unui recurs respins am primit instiintarea prin posta la o luna distanta dar intre timp am primit de la politie instiintare ca mi ... (vezi toată discuția)
Majorarea suspendării permisului după contestație în judecatoria AntonioHart AntonioHart Bună ziua tuturor, Pe 02.02 am fost oprit de politia rutiera pentru ca nu acordam prioritate pietonului. Am semnat și primit pe loc procesul-verbal. Am ... (vezi toată discuția)