Buna ziua,
As dori informatii legate de urmatoarea problema:
Am mai multe bilete la ordin de la diferiti clienti care au fost refuzate de catre banca din lipsa totala de disponibil. Acum am lasat o firma de recuperari sa se ocupe de aceste bilete......insa drumul pentru recuperarea banilor este foarte greoi.
Nu ma pricep foarte bine la asta insa am auzit ca dc spuneam clientilor ca accept aceste bilete doar dc sunt completate intr-un anume fel , acum imi era mult mai usor sa recuperez banii trecand direct la o etapa finala......(dupa cum va spuneam nu ma pricep f bine).......ma pute-ti lamuri si pe mine cu aceasta pb??????? Cum trebuiesc completate aceste bilete la ordin de catre clienti pentru a-mi usura mie munca de recuperare a acestor bani....daca din nefericire se ajunge din nou la asta???????
Dvs. trebuie sa studiati si sa aplicati Legea nr.58/1934 - in vigoare, mdificata prin OUG nr.39/2008 - privind cambia si biletul la ordin, Titlul II :
TITLUL II
Despre biletul la ordin
Art. 104. - Biletul la ordin cuprinde:
1) denumirea de bilet la ordin trecuta in insusi textul titlului si exprimata in limba intrebuintata pentru redactarea acestui titlu;
2) promisiunea neconditionata de a plati o suma determinata;
3) aratarea scadentei;
4) aratarea locului unde plata trebuie facuta;
5) numele aceluia caruia sau la ordinul caruia plata trebuie facuta;
6) aratarea datei si a locului emiterii;
7) semnatura emitentului.
Art. 105. - Titlul caruia ii lipseste vreuna din conditiunile aratate la articolul precedent nu va fi socotit bilet la ordin afara de cazurile aratate in alineatele ce urmeaza.
Biletul la ordin a carui scadenta nu este aratata, este socotit platibil la vedere.
In lipsa unei aratari speciale, locul emisiunii titlului este socotit loc de plata si in acelasi timp loc al domiciliului emitentului.
Biletul la ordin nu arata locul unde a fost emis, se socoteste semnat in locul aratat linga numele emitentului.
Art.105^1.- Biletul la ordin care intruneste conditiile prevazute in art. 104-105 poate fi prezentat la plata prin trunchiere, in conditiile stabilite pentru cambie la art. 461, 462, 463, cu exceptia conditiei referitoare la acceptare prevazute la art. 461 alin. 3, producand toate efectele pe care legea le recunoaste biletului la ordin original.
Sunt de mare interes si articolele urmatoare 106-107.
Mai sus vi s-au citat articole din Legea 59/34, care se refera doar la elementele obligatorii ale BO.
Pe langa acestea, care sunt generale, ce va intereseaza pe dvs. pentru a putea executa mai usor si mai repede BO este inserarea mentiunii 'FARA PROTEST" pe biletele la ordin primite. In acest fel, eliminati etapa protestului care trebuie facut de executor inainte de a incepe executarea silita propriu-zisa.