Sunt separata de 6 luni de sotul meu,avem un copil in varsta de un an.
Am parasit domiciliul conjugal in urma nenumaratelor motive temeinice ( violenta fizica,verbala,lipsa interesului fata de familie)...
Am locuit in judetul Ilfov cu sotul meu dar adresa din buletinul meu este de Bucuresti.La ce tribunal trebuie inaintate actele de divort?
Ma ajuta tatal meu financiar,nu am venituri,decat alocatia copilului care vine pe numele sotului.Nu am dobandit bunuri comune in timpul casatoriei.
Cum trebuie sa procedez si care sunt cheltuielile in instanta.
Daca ultimul domiciliu comun a fost in jud. Ilfov, atunci cererea de divort trebuie depusa la judecatoria Buftea sau Cornetu; depinde la care dintre cele doua judecatorii este arondata comuna in care locuiati.
Art. 914 c.proc.civ.
Instanţa competentă
(1) Cererea de divorţ este de competenţa judecătoriei în circumscripţia căreia se află cea din urmă locuinţă comună a soţilor. Dacă soţii nu au avut locuinţă comună sau dacă niciunul dintre soţi nu mai locuieşte în circumscripţia judecătoriei în care se află cea din urmă locuinţă comună, judecătoria competentă este aceea în circumscripţia căreia îşi are locuinţa pârâtul, iar când pârâtul nu are locuinţa în ţară şi instanţele române sunt competente internaţional, este competentă judecătoria în circumscripţia căreia îşi are locuinţa reclamantul.
..............................................
Daca cererea de divort se intemeiaza pe disp.art 373 lit.b) c.civ. ( atunci cand din cauza unor motive temeinice, raporturile dintre soti sunt grav si iremediabil vatamate) atunci taxa de timbru este de 100 lei.
La aceasta se mai adauga onorariul de avocat (daca optati), fie doar pentru redactarea actiunii sau /si pentru redactarea actiunii si asistenta juridica in fata instantei.
Atat taxa de timbru cat si onorariul de avocat consituie cheltuieli de judecata care pot fi solicitate de catre reclamant.
Prin actiunea de divort se solicita:
-desfacerea casatoriei din culpa paratului,
-pastrarea numelui avut in timpul casatoriei sau revenirea la numele purtat anterior casatoriei dupa caz,
-stabilirea locuintei minorului la unul dintre cei doi soti,
-exercitarea autoritatii parintesti ( comuna este regula iar exclusiva in anumite cazuri)
-stabilirea unei pensii de intretinere in favoarea minorului care se stabileste in functie de veniturile realizate de parat sau raportata la venitul minim pe economie dupa caz, cuantumul maximal al acesteia pentru un singur copil aflat in intretinere fiind de 25 %.
Probe:- inscrisuri, martori ( care pot fi rude si afini indiferent de grad), ancheta psihosociala, interogatoriu.
Divort
ContSters323166
Buna ziua!As vrea daca se poate sa ma ajutati cu niste informatii. Sunt din Targoviste, sunt casatorita si am 2 copii minori . As vrea sa divortez si as vrea ... (vezi toată discuția)
Divort rapid
catalina1276
Pot sa ma adresez instantei de judecatorie din orasul unde lucrez (care este diferita de cea de domiciliu)?
Pot divorta si fara avocat? Ar putea fi in divort ... (vezi toată discuția)