avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 430 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Examen pentru disponibilizare in concediu crestere ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Examen pentru disponibilizare in concediu crestere copil

Buna ziua! In momentul de fata sunt in concediu de crestere copil(pana pe data de 5 oct 2013),iar inainte de a intra in CIC am lucrat la Posta Romana.Ieri am fost anuntata ca intre data de 28-31 august suntem chemati sa dam un examen in urma caruia se va stabili daca ne da afara.Intrebarea mea este urmatoarea: Este legal sa ne cheme pe noi cei aflati in concediu de crestere copil la un examen in urma caruia vom fi disponibilizati?Din cate stiam nu au voie sa ne concedieze timp de 6 luni dupa intoarcerea din concediu crestere copil.Va rog daca imi puteti spune si care ar fi legea care prevede acest lucru.Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: ilie_lacramioara , utilizator 16:55, 21 August 2013
1. In timp ce sunteti in concediu crestere copil (CCC) aveti contractul individual de munca (CIM) suspendat adica sunteti tot salariata acelui angajator dar nu prestati activitate si nu primiti salariu.

2. - In aceste conditii nu sunteti obligata sa va prezentati la examinare.
- Aceasta examinare se poate face dupa ce reveniti din CCC.

3. La revenirea din CCC se aplica prevederile OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art.25
...
(2) Este interzis angajatorului sa dispuna incetarea raporturilor de munca sau de serviciu in cazul:

a) salariatei/salariatului care se afla, dupa caz, in concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an sau de pana la 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap;

b) salariatei/salariatului care se afla in plata stimulentului de insertie prevazut la art.7.

(3) Interdictia prevazuta la alin. (2) se extinde, o singura data, cu pana la 6 luni dupa revenirea definitiva a salariatei/salariatului in unitate.

(4) Prevederile alin. (2) si (3) nu se aplica in cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare sau a falimentului angajatorului, in conditiile legii.

4. - Asadar in timp ce sunteti in CCC nu puteti fi concediata indiferent daca va prezentati la examen, daca il luati sau nu.
- La reluarea activitatii, dupa revenirea din CCC, nu puteti fi concediata, decat dupa o perioada de cel mult 6 luni.
- Daca in contractul colectiv de munca (CCM) aplicabil unitatii este prevazuta o perioada mai mica de 6 luni atunci se aplica aceasta prevedere.
Va multumesc frumos!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediere dupa postnatal BalaseiDaniela BalaseiDaniela Este legal ca in concediu prenatal sa particip la examinarea profesionala?Nepaticipand la aceasta testare am fost instiintata ca voi fi concediata dupa ... (vezi toată discuția)
Concediere intoarcere cic inainte de 1 an miss_mary miss_mary Buna ziua am optat pt CIC de 1 an si o sa ma intorc fie la 11 luni, cum este prevederea legala, fie mai devreme de atat. Am 2 intrebari referitoare la ... (vezi toată discuția)
Oug 96/2003 ContSters68307 ContSters68307 Buna seara, Ar putea cineva sa imi spuna daca prevederile art 21 alin 2 din OUG 96/2003 mai sunt in vigoare si anume daca un angajator poate concedia o ... (vezi toată discuția)