avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 534 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediere dupa postnatal
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediere dupa postnatal

Este legal ca in concediu prenatal sa particip la examinarea profesionala?Nepaticipand la aceasta testare am fost instiintata ca voi fi concediata dupa efectuarea a 6 luni de activitate in serviciu dupa intoarcerea mea din concediu postnatal care a durat 2 ani.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 17:53, 22 Ianuarie 2016
1. Dvs. nu sunteti in concediu postnatal (126 de zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal) ci sunteti in concediu crestere copil (CCC) pana la varsta de 2 ani.

2. - Pe perioada de CCC dvs. aveti contractul individual de munca (CIM) suspendat si nu aveti obligatia sa va prezentati la solicitarile angajatorului.
- Examinarea profesionala se poate face si dupa terminarea CCC.
- Recomandarea mea este insa sa va prezentati, daca puteti, la examinare.

3. Angajatorul va poate concedia dupa 6 luni de la revenirea din CCC dar numai cu respectarea prevederilor Codului muncii (si nu pe motivul ca nu ati fost la examinare in timpul CCC).

4. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 25
...

(2) Este interzis angajatorului sa dispuna incetarea raporturilor de munca sau de serviciu in cazul:

a) salariatei/salariatului care se afla, dupa caz, in concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an sau de pana la 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap;

b) salariatei/salariatului care se afla in plata stimulentului de insertie prevazut la art.7.

(3) Interdictia prevazuta la alin. (2) se extinde, o singura data, cu pana la 6 luni dupa revenirea definitiva a salariatei/salariatului in unitate.

(4) Prevederile alin. (2) si (3) nu se aplica in cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare sau a falimentului angajatorului, in conditiile legii.

Art. 26
(1) Constituie contraventie nerespectarea prevederilor art. 14 alin. (2), art. 19 alin. (2), art. 25 si art. 38 alin.(3) si se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 lei la 2.500 lei.

(2) Constatarea contraventiilor prevazute la alin. (1) si aplicarea amenzilor corespunzatoare se fac de catre organele cu atributii de control ale Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale.
...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reintoarcere de cic MONICA ROXANA Voinea MONICA ROXANA Voinea Este necesar ca, pentru revenirea la lucru, dupa expirarea perioadei aferente CIC, sa notifici in scris pe angajator? Daca trebuie facut acest lucru, cu cat ... (vezi toată discuția)
Examen pentru disponibilizare in concediu crestere copil ilie_lacramioara ilie_lacramioara Buna ziua! In momentul de fata sunt in concediu de crestere copil(pana pe data de 5 oct 2013),iar inainte de a intra in CIC am lucrat la Posta Romana.Ieri am ... (vezi toată discuția)
Oug 96/2003 ContSters68307 ContSters68307 Buna seara, Ar putea cineva sa imi spuna daca prevederile art 21 alin 2 din OUG 96/2003 mai sunt in vigoare si anume daca un angajator poate concedia o ... (vezi toată discuția)