Buna ziua,
Va rog, daca poate sa imi raspunda cineva la urmatoarea intrebare:
- am depus la Judecatorie o cerere cu privire la recuperarea unui debit, de la o instit publica, pentru o expertiza judiciara.In inscrisurile depuse la cerere nu am atasat ( pt ca nu am avut) somatia de plata conf art art 1014 NCPC.
Ma pot folosi in schimb doar de extrasul de cont confirmat ?( suma fiind acceptate ...deci este certa si exigibila)
Multumesc
Prevederile art. 2014 alin. 1 NCPC reprezintă o procedură prealabilă pe care creditorul trebuie să o îndeplinească înainte de a-l chema în judecată pe debitor:
„Art. 1.014. - (1) Creditorul ii va comunica debitorului, prin intermediul executorului judecatoresc sau prin scrisoare recomandata, cu continut declarat si confirmare de primire, o somatie, prin care ii va pune in vedere sa plateasca suma datorata in termen de 15 zile de la primirea acesteia.”
Conform prevederilor art. 230 NCPC, neîndeplinirea procedurii prealabile poate fi invocată doar de pârât prin întâmpinare.
”Art. 193. - (1) Sesizarea instantei se poate face numai dupa indeplinirea unei proceduri prealabile, daca legea prevede in mod expres aceasta. Dovada indeplinirii procedurii prealabile se va anexa la cererea de chemare in judecata.
(2) Neindeplinirea procedurii prealabile nu poate fi invocata decat de catre parat prin intampinare, sub sanctiunea decaderii.”
Deci, revenind la speța D-voastră, văd cel puțin două probleme:
1. Nu ați îndeplinit procedura prealabilă sesizării instanței, adică nu ați trimis o somație debitorului în condițiile art. 2014 prin care să-i puneți în vedere acestuia să plătească debitul.
Dacă debitorul a invocat prin întâmpinare neîndeplinirea de către D-voastră a acestei proceduri, acțiunea va fi respinsă.
2. Problema exigibilității și a caracterului cert a creanței D-voastră este o problemă de fond care va fi apreciată de către judecător doar dacă treceți de problema de la punctul 1. Aprecierea se va face în funcție de înscrisurile depuse la dosar. Un extras de cont „confirmat” nu reprezintă (în principiu) un contract legal încheiat între părți care să confere creanței un caracter cert și exigibil. Era bine dacă ați fi avut cel puțin ceva facturi acceptate de către debitor.
Ordonanta de plata!
Raul111
In cazul unei asociatii de utilitate publica, care functioneaza in baza O.U.G 26/2000,in cazul in care membrii cu drepturi depline nu-si respecta obligatiile ... (vezi toată discuția)