avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 833 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Dovada comunicare somatie de plata
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Dovada comunicare somatie de plata

Buna ziua

Am promovat actiune in instanta in baza art 1013 su CPC - ordonanta de plata - iar instanta mi-a cerut sa fac dovada comunicarii somatiei cf art 1015 alin 1 C pr civ .
E drept ca nu am urmat procedura stricto senso, dar la fel am procedat si alta data, instanta admitandu-mi cererea, respectiv am notificat debitoarea ( institutie publica) prin registratura apoi dupa 15 zile am promovat actiunea in instanta atasand notificarea inregistrata la institutie.
Acum am facut 2 notificari, am si raspunsul institutiei ca are stire de datorie si ca urmeaza sa-mi plateasca ( nu a facut- o de 2 luni si i-am actionat in instanta)

Ma pot prevala de practica anterioara solicitand instantei sa-mi admita actiunea in baza procedurii de comunicare aplicate, atat in cauza curenta cat si in cea anterioara?

Multumesc pentru amabilitate.

Gh Berciu
Cel mai recent răspuns: beegees , utilizator 17:19, 1 Noiembrie 2016
Trebuia sa respectati intocmai procedura prevazuta de art. 1015(1)NCPC care ,este obligatorie,nu facultativa, practica anterioara in fata unei alte instante nu este obligatorie ptr.alta instanta care judeca cauza repsectiva,ramane la aprecierea acesteia din urma.
Multumesc.
O sa incerc sa ma prevalez de practica anterioara, poate instanta mi-o admite.
Altfel, ce solutie am? trebuie reluata procedura, de la notificare?
Daca instanta va respinge cererea ptr. ca nu ati respectat procedura legala,singura solutie este sa reluati procedura de comunicare,daca aveti confirmarea institutiei destinatare nu ar trebui sa va respinga cererea.
Conform art.1014 Cpc creditorul îi va comunica debitorului, prin intermediul executorului judecătoresc sau prin scrisoare recomandată, cu conţinut declarat şi confirmare de primire, o somaţie, prin care îi va pune în vedere să plătească suma datorată în termen de 15 zile de la primirea acesteia. Procedura prealabila a somatiei este obligatorie in acest caz.

Pe de alta parte prevederile art.193 Cpc sunt in sensul ca:

(1) Sesizarea instanţei se poate face numai după îndeplinirea unei proceduri prealabile, dacă legea prevede în mod expres aceasta. Dovada îndeplinirii procedurii prealabile se va anexa la cererea de chemare în judecată.

(2) Neîndeplinirea procedurii prealabile nu poate fi invocată decât de către pârât prin întâmpinare, sub sancţiunea decăderii.

Eu as opina in sensul ca instanta nu va putea invoca aceasta decadere din oficiu. In plus, chiar daca somatia dvs nu a fost expediata in vreunul din modurile enumerate in textul legal, este cert ca ea a ajuns la cunostinta debitoarei si - din acest punct de vedere - scopul legiuitorului a fost realizat.
Cel mai probabil instanta de judecata v-a cerut aceasta dovada pentru a invoca din oficiu exceptia inadmisibilitatii cererii, daca se va constata ca nu ati urmat intocmai procedura prevazuta de art.1014 NCpc.
Insa instanta nu are voie sa invoce din oficiu o astfel de exceptie, deoarece fiind vorba de o procedura prealabila, sunt aplicabile dispozitiile art. 193 alin.(2) NCpc, numai paratul putand invoca prin intampinare aceasta neparcurgere a procedurii prealabile.

Am avut o situatie identica, in care prima instanta a invocat din oficiu exceptia inadmisibilitatii, am facut cerere in anulare invocand imposibilitatea instantei de a invoca din oficiu exceptia si am castigat in cererea in anulare.

Alte discuții în legătură

Procedura prealabila ordonanta de plata razvan225 razvan225 Buna ziua, Constituie indeplinita procedura prealabila daca am notificat si pus in intarziere debitorul prin corespondenta electronica (email, unde am ... (vezi toată discuția)
Sedinta informare mediere ancaf27 ancaf27 Care sunt consecintele neprezentarii la sedinta de informare privind medierea, pentru parat? (vezi toată discuția)
Ordonanta de plata - lipsa somatie, consecinte MARY081968 MARY081968 Buna ziua, Va rog, daca poate sa imi raspunda cineva la urmatoarea intrebare: - am depus la Judecatorie o cerere cu privire la recuperarea unui debit, de la ... (vezi toată discuția)