avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 816 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Au trecut 40 de zile de la completarea cererii ºi nu ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Au trecut 40 de zile de la completarea cererii ºi nu am primit nimic de la instanþã. Pot studia dosarul în arhivã?

Buna ziua!
Am depus un dosar pentru pensie de intretinere. Dupa aproximativ o saptamana, am primit o instiitare precum nu corespund articolele din codul civil in baza carora s-a intocmit cererea de chemare in judecata. Am anexat la dosar ceea ce trebuia dupa care au trecut aproximativ 40 de zile in care nu am primit nici un raspuns.
Intrebarea mea este pot studia dosarul la arhiva sa vad daca este in regula?

Va multumesc mult!
Ultima modificare: Marți, 20 August 2013
StefanescuGabriel, utilizator
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 04:55, 22 August 2013
Da, puteti su siguranta studia dosarul personal, evident legitimandu-va cu un act de identitate pentru a se vedea ca sunteti parte in dosar.

Totodata, depuneti si o adresa/hartie prin care comunicati instantei adresa noului domiciliu unde sa va vina citatiile.
Eu cred ca se poate introduce dosarul in arhiva daca se vrea asa ceva.

Nici eu nu inteleg ce tot fac cu procesele.
E o mare bataie de joc.
Si daca e bataie de joc lucrurile trebuie sa nu mai fie asa, chiar daca legea prevede ca nu ar fi bataie de joc...
Asa se intampla cand legea e facuta de strungari sau de alti asemenea...care nu stiu ce trebuie sa fie legea...( am zis strungari ca sa nu zic gunoieri ca astia scot si mai multi bani...)

Problema este ca nu ajuta cu nimic intrarea dosarului in arhiva.

Cred ca ati putea sa il cereti in arhiva la cateva zile ca sa ii deranjati si sa faca ceva pozitiv.

Am si eu un dosar la care desi nu am fost platit decat pentru redactare incepe sa isi fie jena de justitie si cred ca il voi cere in arhiva din 3 in 3 zile...
Ar vrea sa ma angajeze dar nu ii pot lua bani la client pana nu stiu ceva mai concret...cum ar fi un modest termen de judecata...

Cred ca aceasta este o solutie.
Nu am incercat-o dar fara sa stiu precis sunt convins ca este...o solutie viabila...
Adica nu exista practica...

Dar...merita sa pateasca asa ceva...ca nu e deloc frumos...
Ultima modificare: Joi, 22 August 2013
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
StefanescuGabriel a scris:
Ma intereseaza sa aflu primul termen de judecata, deoarece nu mai locuiesc la acea adresa si nu pot primi citatia.

Din moment ce v-aţi schimbat domiciliul, nu înţeleg ce răspuns aşteptaţi de la instanţă, aşa cum aţi scris în primul mesaj. Nu ghiceşte nimeni care este domiciliul dvs. ca să vă trimită eventuala întâmpinare formulată de pârât. Aveţi obligaţia legală să înştiinţaţi instanţa atunci când vă schimbaţi domiciliul. Acum o veţi înştiinţa în scris şi cât mai repede.

Este posibil să fie oricum prea târziu şi să fi pierdut atât întâmpinarea pârâtului cât şi termenul în care puteaţi să formulaţi răspuns la întâmpinare, însă nu este prea târziu pentru a primi citaţia cu primul termen de judecată (termen pe care îl puteţi afla şi la telefon, şi de pe portalul instanţei, în paranteză fie spus).

Primul termen de judecată se fixează după ce se comunică cererea de chemare în judecată şi întâmpinarea, aşa cum am scris în mesajul meu (citez: "dosarul dvs. se află acum în faza prealabilă fixării primului termen de judecată"). Poate nu ar fi fost rău dacă aţi fi citit cu atenţie răspunsul meu. Aceasta reprezintă etapa scrisă a oricărui proces civil şi este bine să o cunoaşteţi pentru că de acum înainte aşa se vor desfăşura procesele în România.

StefanescuGabriel a scris:
Doream sa stiu doar daca pot studia personal dosarul, care presupun ca este arhiva noua.

Eu v-am răspuns, dar repet: nu găsiţi dosarul în arhiva instanţei pentru a-l studia. În etapa scrisă a oricărui proces civil, dosarele nu stau în arhivă.

Aveţi mai jos art. 201 Cod procedură civilă ce reglementează etapa scrisă a procesului civil, prevedere pe care este foarte bine să o cunoaşteţi.
Art. 201
Fixarea primului termen de judecata
(1) Judecatorul, de indata ce constata ca sunt indeplinite conditiile prevazute de lege pentru cererea de chemare in judecata, dispune, prin rezolutie, comunicarea acesteia catre parat, punandu-i-se in vedere ca are obligatia de a depune intampinare, sub sanctiunea prevazuta de lege, care va fi indicata expres, in termen de 25 de zile de la comunicarea cererii de chemare in judecata, in conditiile art. 165.
(2) Intampinarea se comunica de indata reclamantului, care este obligat sa depuna raspuns la intampinare in termen de 10 zile de la comunicare. Paratul va lua cunostinta de raspunsul la intampinare de la dosarul cauzei.
(3) In termen de 3 zile de la data depunerii raspunsului la intampinare, judecatorul fixeaza prin rezolutie primul termen de judecata, care va fi de cel mult 60 de zile de la data rezolutiei, dispunand citarea partilor.
(4) In cazul in care paratul nu a depus intampinare in termenul prevazut la alin. (1) sau, dupa caz, reclamantul nu a comunicat raspuns la intampinare in termenul prevazut la alin. (2), la data expirarii termenului corespunzator, judecatorul fixeaza prin rezolutie primul termen de judecata, care va fi de cel mult 60 de zile de la data rezolutiei, dispunand citarea partilor.
(5) In procesele urgente, termenele prevazute la alin. (1)-(4) pot fi reduse de judecator in functie de circumstantele cauzei.
(6) In cazul in care paratul domiciliaza in strainatate, judecatorul va fixa un termen mai indelungat, rezonabil, in raport cu imprejurarile cauzei. Citarea se va face cu respectarea dispozitiilor art. 156.

Ultima modificare: Joi, 22 August 2013
Gabriela Pintea, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna. dupa cate zile de la primirea dosarului cu cererea de apel ... Mika T Mika T Buna. Dupa cate zile de la primirea dosarului cu cererea de apel tribunalul care trb. sa judece apelul trimite citatiile partilor din dosar. Multumesc. (vezi toată discuția)
Termen de recomandare ContSters147303 ContSters147303 Buna ziua, Pentru un dosar litigiu munca pretenții depus in oct 2013 am obținut termen recomandare sep 2014. Pot sa aflu măcar daca s-a trimis ... (vezi toată discuția)
Procedura de judecatã potrivit noului cod de procedurã civilã sarah1985 sarah1985 Niste vecini au primit cerere de chemare in judecata din partea Asociatiei de Proprietari pentru neplata constructiei sediului acesteia. Sumele de recuperat ... (vezi toată discuția)