avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1080 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... permis suspendat pentru viteza
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

permis suspendat pentru viteza

Buna seara! As avea sii eu va rog nevoie de un sfat.Acum 2 saptamani , circulam cu auto propriu,pe un drum unde limita de viteza este 70 de km/ora.Am fost oprita de agentii de circulatie,care mi-au spus ca am fost inregistrata de aparatul radar cu 104 km/ora.Bineinteles ca mi-au suspendat permisul de conducere pe 90 de zile. M-a sfatuit sii pe mine cineva sa fac o cerere la judecatoria de care apartin cu domiciliul,in care sa specific viteza ( sa adaug copie a procesului verbal)si sa cer sa imi fie restituit permisul ,(iar cei 4-5 metrii peste 100 de km,pot fii eroare de metrologie a aparatului radar).Intrebarea mea este:pot face aceasta cerere?exista aceasta modalitate de a-ti recupera permisul mai devreme?!?aceasta cerere inseamna deschidrea unui proces in care ma judec cu Politia rutiera?
P.S. amenda aferenta am platit-o ,si pot dovedii cu chitanta,......
Ajutati-ma va rog sii lamuriti-ma urgenttttt pentru ca dovada expira pe 20 martie......:((:((:((:sorry:
Cel mai recent răspuns: ContSters20980 , utilizator 23:39, 4 Mai 2009
Potrivit art 31 alin (1) din OG 2 / 2001plangerea impotriva procesului-verbal se face in termen de 15 zile de la data inmanarii sau dupa caz de la data comunicarii.
Din cele spuse de dvs inteleg ca ati primit procesul-verbal pe loc, ar trebui sa verificati data si sa vedeti daca ma sunteti in termen, in caz contrar plangerea va fi respinsa ca tardiv introdusa.

Plangerea se depune la judecatoria in a carei circumscriptie a fost savarsita contraventia si nu unde aveti dvs domiciliu.
Daca nu aveti interes sa urgentati judecarea cauzei (atunci cand nu sunt sanse foarte mari sa se pronunte o hotarare favorabila), puteti sa depuneti plangerea si la judecatoria sectorului unde locuiti si in acest fel se va tergiversa judecarea.
Dupa depunerea plangerii, solicitati un certificat de grefa de la judecatorie (se depune o cerere, un timbru de 0.15 lei si o taxa de timbru de 1 leu, pe care o achitati la CEC sau la trezorerie).
Mergeti la politie cu certificatul de grefa si dovada si vi se va elibera permisul.
Daca plangerea va fi respinsa trebuie sa returnati permisul:(, partea buna este ca nu se plateste taxa de timbru.
Bafta!

Art. 101. -
(1) Constituie contravenţii şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a III-a de sancţiuni următoarele fapte săvârşite de persoane fizice:
(2) Amenda contravenţională prevăzută la alin. (1) se aplică şi conducătorului de autovehicul sau tramvai care săvârşeşte o faptă pentru care se aplică 4 puncte de penalizare, conform art. 108 alin. (1) lit. c).

Art. 108. -
(1) Săvârşirea de către conducătorul de autovehicul sau tramvai a uneia sau mai multor contravenţii atrage, pe lângă sancţiunea amenzii, şi aplicarea unui număr de puncte de penalizare, după cum urmează:
c) 4 puncte de penalizare pentru săvârşirea următoarelor fapte:
1. nerespectarea obligaţiilor care îi revin în cazul vehiculelor rămase în pană sau avariate;
2. nerespectarea semnificaţiei indicatorului "STOP";
3. depăşirea cu 31-40 km/h a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv pentru categoria din care face parte autovehiculul condus, constatată, potrivit legii, cu mijloace tehnice omologate şi verificate metrologic;
4. circulaţia în timpul nopţii sau ziua, pe timp de ceaţă, ninsoare abundentă sau ploaie torenţială, cu un autovehicul fără lumini sau fără semnalizare corespunzătoare;
5. conducerea unui autovehicul sau tractarea unei remorci atunci când dovada înlocuitoare a certificatului de înmatriculare sau de înregistrare este eliberată fără drept de circulaţie sau durata acesteia a expirat;

Art. 102. -
(3) Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a IV-a de sancţiuni şi cu aplicarea sancţiunii complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 90 de zile săvârşirea de către conducătorul de autovehicul sau tramvai a următoarelor fapte:
a) conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice, dacă fapta nu constituie, potrivit legii, infracţiune;
b) conducerea vehiculului cu defecţiuni grave la sistemul de frânare sau la mecanismul de direcţie, constatate de poliţia rutieră împreună cu specialiştii Registrului Auto Român;
c) neoprirea la trecerea la nivel cu calea ferată când barierele sau semibarierele sunt coborâte ori în curs de coborâre sau când semnalele cu lumini roşii şi/sau sonore sunt în funcţiune;
d) nerespectarea dispoziţiilor prevăzute la art. 35 alin. (3);
e) depăşirea cu mai mult de 50 km/h a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv şi pentru categoria din care face parte autovehiculul condus, constatată, potrivit legii, cu mijloace tehnice omologate şi verificate metrologic.

Din prevederile reproduse din Codul rutier rezulta ca la depasirea vitezei legale cu 34 km/h nu se suspenda dreptul de conducere, ci se aplica numai o amenda si puncte de penalizare. Daca nu ati acumulat 15 puncte de penalizare retinerea permisului este abuziva. Contestati (daca mai sunteti in termen). Daca ati acumulat cele 15 puncte stati in banca Dvs.
Numai bine va doresc.
=D>

Avand in vedere situatia descrisa de dvs nu cred ca politistii au verificat prin statie punctajul obtinut pana in acel moment si sunt foarte slabe sansele sa va fi retinut permisul pentru acest motiv. Deci, asa cum a mai spus si dl expert, politistii au savarsit un abuz, caz in care aveti absolut toate sansele sa va recuperati permisul in baza unei plangeri contaventionale.

Av. Adrian Posdarie
In primul rand va multumesc tuturor pentru sfaturi! Intre timp,am aflat ca de 2 ani,limitarea de viteza in acea localitate( Valea Calugareasca - Judetul Prahova) nu mai este de 70 de km la ora ci de 50 de km la ora (din cauza multelor accidente petrecute pe raza acestei localitati).Deci am avut 54 de km peste limita de viteza.....era normal sa imi suspende permisul...Deasemeni am vazut ca dovada mai este valabila pana pe 23 martie(15 zile de la 09.03 cand s-a intamplat evenimentul).As vrea sa mentionez ca persoana care m-a sfatuit sa fac contestatie,este politist pe masina radar( este cunostinta veche a sotului meu)....Dansul mi-a spus ca 4% din viteza inregistrata se considera eroare metrologica, si ca nu va fii nevoie sa ma judec( sa ma prezint pe la judecatorie.pentru proces ).Luni as vrea sa depun aceasta contestatie,...doar ca nu voi avea timp sa ma prezint la tribunal pentru eventualul proces care se va deschide impotriva politiei rutiere.Ce ma sfatuiti in continuare sa fac?Va multumesc inca o data si cu tot respectul astept sfaturile dvs.
denisas a scris:

Potrivit art 31 alin (1) din OG 2 / 2001plangerea impotriva procesului-verbal se face in termen de 15 zile de la data inmanarii sau dupa caz de la data comunicarii.
Din cele spuse de dvs inteleg ca ati primit procesul-verbal pe loc, ar trebui sa verificati data si sa vedeti daca ma sunteti in termen, in caz contrar plangerea va fi respinsa ca tardiv introdusa.

Plangerea se depune la judecatoria in a carei circumscriptie a fost savarsita contraventia si nu unde aveti dvs domiciliu.
Daca nu aveti interes sa urgentati judecarea cauzei (atunci cand nu sunt sanse foarte mari sa se pronunte o hotarare favorabila), puteti sa depuneti plangerea si la judecatoria sectorului unde locuiti si in acest fel se va tergiversa judecarea.
Dupa depunerea plangerii, solicitati un certificat de grefa de la judecatorie (se depune o cerere, un timbru de 0.15 lei si o taxa de timbru de 1 leu, pe care o achitati la CEC sau la trezorerie).
Mergeti la politie cu certificatul de grefa si dovada si vi se va elibera permisul.
Daca plangerea va fi respinsa trebuie sa returnati permisul:(, partea buna este ca nu se plateste taxa de timbru.
Bafta!

Luni ar fii ultima zii in care as putea depune contestatia.Sper sa nu mi-o refuze judecatorul de serviciu. Daca ajungem la un proces ,imi trebuie obligatoriu un avocat care sa imi apere interesele? Certificatul de grefa....il cer procurorului caruia ii las contestatia?Lamuriti-ma va rog...nu stiu cum se procedeaza ,nu am mai trecut niciodata prin asa ceva...stiu doar ca imi vreau cu disperare permisul inapoi pentru ca fara el...sunt egal cu zero....afacerile mele se duc de rapa...

Alte discuții în legătură

Suspendare permis pentru radar PGhe PGhe ciculam cu viteza de apoximativ 100 km la ora la iesirea din oras,dar nu mi-am imaginat ca semnul de restrictie inca este de 50 la ora Am fost prins de radar ... (vezi toată discuția)
Contestare proces verbal suspendare permis conducere 90 zile florink florink buna ziua. Incep prin a mentiona ca nu am foarte multe cunostinte din mediul juridic. Astfel, orice sfat este binevenit. Doresc sa fac o ... (vezi toată discuția)
Prins de radar cu 103 km/h. mă poate ajuta marja de 3% a radarului? Bogdan00 Bogdan00 Bună ziua, Zilele trecute am fost prins cu radarul într-o localitate cu limita de 50 km/h, eu având 103 km/h (cel puțin așa mi-a fost arătat pe ... (vezi toată discuția)