avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 671 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Anulare sediu firma apartament - soti divortati
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Anulare sediu firma apartament - soti divortati

Buna ziua,
O sotie si-a infiintat o firma si a stabilit sediul acesteia acasa, cu acordul sotului. Dupa o perioada sotii au divortat, iar sotul care nu are nici o legatura cu firma, nu mai doreste sa fie sediul la ei acasa. Ce este de facut?
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: kamy_nora , utilizator 10:42, 21 August 2013
Ii notifica fostului sot ca intr-o perioada rezonabila sa isi schimbe sediul in alta parte, in caz contrar urmand a demara actiunea de dizolvare a societatii in conformitate cu art. 237 alin. 1 lit c din Legea nr. 31/1990 privind societatile comerciale. Concomitent poate sa notifice si registrul comertului in acest sens, pentru a se putea prevala in fata instantei de acest demers.
Probabil ca intre cei doi sati care erau coproprietari ai imobilului si societatea infiintata s-a semnat un contract de comodat.
Sotul coproprietar poate solicita rezilierea contractului de comodat, si va anunta Reg. com. despre aceasta reziliere.
Daca societatea nu-si schimba sediul la alta locatie, societatea poate fi dizolvata.
Si cum s-ar putea solutiona un litigiu privind rezilierea unui contract de comodat ceruta doar de unul dintre proprietarii in devalmasie, impotriva celuilalt proprietar in devalmasie? Inainte de partaj? In primul rand rezilierea presupune o culpa a celeilalte parti si nu este cazul aici, poate denuntare. Eu cred ca fara sa se faca partajul, nu sunt sanse de denuntare a contractului de comodat. Celalalt sot are drept de folosinta, implicit de a incheia valabil un contract de comodat.
Poate cere rezilierea contractului oricare dintre soti atata timp cat este semnatarul contractului de comodat.
In cazul de care vorbiti, celalalt proprietar (cel cu societatea) poate face un alt contract de comnodat cu societatea semnat numai de el, pentru partea lui din imobil.
Adica acel contract nu va mai avea doua semanturi, cum are acuma.
Este la fel cu violarea de domiciliu.
Daca o persoana straina se afla intr-un imobil care este in copropriatete iar un proprietar ii cere sa paraseaca imobilul, iar alt coproprietar ii permite accesul, nu poate fi reclamat pentru violare de domiciliu, pentru ca a avut acceptul celuilalt coproprietar, si va spune ca sta in partea lui de proprietate.
Asa si aici, isi face firma pe partea lui de proprietate, dar va trebui alt contract.
Ultima modificare: Miercuri, 21 August 2013
Marcel Mihalache, Avocat
Reziliere?

alin. (2) art. 1516 din Codul Civil : „Atunci cand, fara justificare, debitorul nu isi executa obligatia si se afla in intarziere, creditorul poate, la alegerea sa si fara a pierde dreptul la daune-interese, daca i se cuvin: […] 2. sa obtina, daca obligatia este contractuala, rezolutiunea sau rezilierea contractului ori, dupa caz, reducerea propriei obligatii corelative;

Cum sa avem reziliere?

Daca o parte poate sa ceara, asta inseamna ca va si obtine incetarea contractului? Pe dna o intereseaza sa anuleze contractul? Credeti ca are sanse atata vreme cat nu este proprietar exclusiv? Eu zic ca nu are deloc.
Ultima modificare: Miercuri, 21 August 2013
ContSters214341, utilizator

Alte discuții în legătură

Imobil aflat in coproprietate alexandru0909 alexandru0909 Buna ziua, Un coproprietar a unui imobil poate incheia un contract de comodat sau inchiriere cu o terta persoana fara acceptul celuilalt ... (vezi toată discuția)
Contract de inchiriere-riscuri asociate pistritudv pistritudv Sunt in negociere cu proprietarul ptr inchirierea unui apartament. Proprietarul se afla in proces de divort .Casa pe care o inchriez este proprietatea ... (vezi toată discuția)
Partaj apartament alel alel Buna ziua, Am mai multe nelamuriri in ceea ce priveste partajul parintilor mei. Au impreuna un apartament, sunt divortati, iar mama mea locuieste in chirie ... (vezi toată discuția)