avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 656 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Luarea in tutela a unei batrane
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Luarea in tutela a unei batrane

Buna ziua,

as dori sa ma ajutati si pe mine intr-un caz.

Am o vecina de 84 de ani care are Alzheimer. are o sora mai in varsta decat ea si nu are cum sa aiba grija de ea. Sora ei a fost de acord sa am eu grija de batrana si sa imi ramana mie apartamentul dupa moartea acesteia cu conditia bineinteles sa ii duc de mancare, sa o spal, sa ii platesc facturile, etc.
Am deschis proces de interdictie si de luare in tutela si am ajuns cu dosarul si actele pregatite la Autoritatea Tutelara care imi spune ca nu voi primi apartamentul dupa moartea ei pentru ca nu am voie sa instrainez nimic!!!!

Cum pot rezolva aceasta problema? Am grija de batrana si vreau sa intru in posesia apartamentului dupa moartea acesteia dar legea spune ca nu am voie.

Ma puteti ajuta va rog frumos?

Multumesc anticipat

Ana-Maria
Cel mai recent răspuns: ana-maria_ene , utilizator 15:31, 21 August 2013
contract de vanzare-cumparare cu clauza de intretinere, batrana reprezentata de autoritatea tutelara.
Autoritatea Tutelara de la sec 3 nu face asa ceva, mi-au spus clar ca niciodata nu vor face asa ceva. Alta solutie nu exista?
După punerea sub interdicţie şi numirea dumneavoastră în calitate de tutore, va fi şi mai greu. Iată ce spune codul civil (cu menţiunea că prevederile articolului citat sunt valabile şi în cazul tutelei interzisului):

Interzicerea unor acte juridice

Art. 147. -
(1) Este interzisă, sub sancțiunea nulității relative, încheierea de acte juridice între tutore sau soțul, o rudă în linie dreaptă ori frații sau surorile tutorelui, pe de o parte, și minor, pe de altă parte
(2) Cu toate acestea, oricare dintre persoanele prevăzute la alin. (1) poate cumpăra la licitație publică un bun al minorului, dacă are o garanție reală asupra acestui bun ori îl deține în coproprietate cu minorul, după caz.


Soluţia ar fi aceea a numirii altei persoane ca tutore, persoană care, ulterior, să ceară instanţei de tutelă autorizarea încheierii unui contract de întreţinere între dumneavoastră şi cel pus sub interdicţie (reprezentat prin tutore). În felul acesta aţi putea scăpa de interdicţia prevăzută de art.147, dumneavoastră neavînd calitatea de tutore în momentul încheierii actului.

Ulterior, se poate cere înlocuirea tutorelui, dumneavoastră putînd dobîndi această calitate, pe care să o exercitaţi în paralel cu obligaţia de întreţinere.

Va multumesc pentru raspunsul elaborat dar permiteti-mi sa va mai pun cateva intrebari sa vad daca am inteles corect.

1. trebuie numit un alt tutore care sa nu fie ruda cu mine. adica deschid un alt proces la judecatorie?
2. eu ar trebui sa merg acum la autoritatea tutelara pentru a intra in dreptul de tutore. ma sfatuiti sa nu mai merg ci sa deschid alt proces?
3. Dupa ce este numit alt tutore, acesta merge la autoritatea tutelara pentru a cere autorizatie in vederea incheierii unui contract de intretinere intre mine si batrana?
4. Dupa incheierea acestui contract de intretinere, tutorele si cu mine putem merge la notar sa facem actele de proprietate cu uzufruct?

multumesc inca o data

Ana-Maria

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vanzare imobil catre minor de 10 ani dinu1970 dinu1970 Buna ziua , va rog mult sa, mi raspunde-ti daca se poate la urmatoarea antrebare. Sunt divortat din anul 2007 , fetita mea minora mi-a fost incredintata mie. ... (vezi toată discuția)
Contract de intretinere batrana pusa sub interdictie LEne LEne Sunt implicat intr-un caz de persoana care sufera de Dementa Senila Alzheimer (diagnostic pus de IML) si de care eu cu sotia mea avem grija inca din decembrie ... (vezi toată discuția)
Numirea tutorelui în cazul punerii sub interdicție Andreea Istrate Andreea Istrate Conform noului cod civil, instanta de judecata numeste direct tutorele, dar conform codului familiei, este numit de autoritatea tutelara. Ce se aplica in ... (vezi toată discuția)