avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 499 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contract de intretinere batrana pusa sub interdictie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contract de intretinere batrana pusa sub interdictie

Sunt implicat intr-un caz de persoana care sufera de Dementa Senila Alzheimer (diagnostic pus de IML) si de care eu cu sotia mea avem grija inca din decembrie 2012. Am urmat toate procedurile legale pentru a incheia un contract de intretinere cu dreptul de uzufruct viager.
Dupa toate demersurile, certificat de la IML, ancheta Procuratura, punere sub interdictie, instituire tutore, am ajuns la punctul in care Autoritatea Tutelara a Primariei Sectorului 3 a refuzat cererea pentru incheierea actului. Asta pentru legea este interpretabila din ce am studiat si nu specifica faptul ca instanta tutelara are obligatia sa asiste batranii aflati in incapacitate psihica la incheierea
unor asemenea contracte ci doar persoanele varstnice. (Legea 17/2000).
As dori sa stiu ce procedura trebuie urmata, (poate in Instanta?) pentru ca aceasta persoana are nevoie de ingrijire permanenta, asa cum se specifica si in Hotararea Judecatoreasca, iar cei de la Primarie ignora acest aspect!
De specificat ca la sectorul 4 se accepta astfel de cereri dupa o ancheta , ei considerand ca este in interesul batranului sa fie ingrijit de o familie tanara, in schimb cei de la sectorul 3 considera exact invers, ca NU este in intrresul bolnavului.
Va miltumesc
Cel mai recent răspuns: themis , utilizator 15:59, 28 Noiembrie 2013
Solicitaţi primăriei un răspuns scris, pe care apoi îl veţi putea ataca în contencios.

Deşi... Greu de crezut că instanţa ar putea dispune cu privire la bunurile interzisului, atîta vreme cît nu veţi putea convinge instanţa că acea persoană nu poate fi întreţinută de cei care ar avea obligaţia legală de întreţinere.

Autoritatea tutelară nu are obligaţia de asistare a persoanelor vîrstnice decît în acele cazuri în care respectivele persoane au capacitate de exerciţiu. În cazul dumneavoastră, înţeleg că întreţinuta este pusă sub interdicţie (ceea ce exclude asistarea), autoritatea tutelară fiind chemată, în acest caz, nu să asiste, ci să încuviinţeze înstrăinarea în schimbul întreţinerii, înstrăinare care uremază a fi făcută de un curator (presupunînd că dumneavoastră aţi obţinut tutela). Pe de altă parte, dacă aveţi tutela, situaţia se complică, deoarece codul civil opreşte încheierea de acte juridice între tutore şi cel pus sub tutelă (art.147 NCC corob.cu art.171.NCC).

Hotarîrea judecătorească de punere sub interdicţie, chiar dacă stabileşte că persoana are nevoie de îngrijire, nu poate impune autoritaţii tutelare să dispună în vreun fel cu privire la bunurile interzisului.

Dacă nu aţi avut un avocat pînă acum, e vremea să căutaţi unul. Iar dacă aţi avut, poate că ar trebui să vă gîndiţi să-l schimbaţi.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Luarea in tutela a unei batrane ana-maria_ene ana-maria_ene Buna ziua, as dori sa ma ajutati si pe mine intr-un caz. Am o vecina de 84 de ani care are Alzheimer. are o sora mai in varsta decat ea si nu are cum sa ... (vezi toată discuția)
Interzis judecatoresc bep bep In ce conditii tutorele unei persoane puse sub interdictie prin sentinta judecatoreasca (alienare mintala) poate sa-si stabileasca domiciliul intr-un imobil ... (vezi toată discuția)