avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1225 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... fond funciar - nulitate titlu proprietate
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

fond funciar - nulitate titlu proprietate

X are 3 copii: A, B, C.
A este casatorit cu A 1 (care traieste) si din casatoria lor a rezultat A 2 care este major la aparitia legii 18/1991.
La fel, B este casatorit cu B 1 (care traieste) si din casatoria lor a rezultat B 2 care este major la aparitia legii 18/1991.
A, B decedeaza inainte de aparitia legii 18/1991 iar C este in viata.
Se elibereaza titlu de proprietate avand ca titulari pe A 1 (sotia lui A 1), B 1 (sotia lui B) si pe numele lui C, ca mostenitori ai defunctului X, vizand teren care a fost proprietatea lui X.
De mentionat ca cerere de reconstituire formuleaza numai A 1, B 1 si C, in calitate de mostenitori ai lui X (asa este trecut pe cereri), A 2 si B 2 neformuland cereri de reconstituire.

Intrebare: Este legal acest titlu in maniera in care este emis? Din punctul meu de vedere se impune nulitatea lui absoluta in temeiul art. III alin. 1 lit. a din Legea 169/1997, cu raportare la art. 13 din HG 890/2005 si art. 13 din Legea 18/1991, A 1 si B 1 (nore ale defunctului) nefiind persoane indreptatite (in intelesul art. 13) in sensul ca nu sunt mostenitoare ale acestuia.

P. S. La instanta de fond nu mi-a fost impartasit punctul meu de vedere insa hotararea nu s-a redactat.
Ce parere aveti, de preferat cu trimitere la practica.
Cel mai recent răspuns: Alina Musat , Avocat 21:17, 18 Martie 2009
A1 in calitate de mostenitor al lui A, care era la randul sau era mostenitor al lui X, proprietarul terenului, prin formularea unei cereri de reconstituire a dreptului de proprietate la Consiliul Local, este indreptatit a fi trecut in titlul emis ulterior.Daca A2 nu a inteles sa faca acest lucru evident nu a primit nimic; la fel si pentru B1, respectiv B2.
Din punctul meu de vedere titlul este emis in mod corect respectand disp.legii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire - titlu de proprietate - intabulare Betlen Betlen Datele problemei: - Exista 6 mostenitori legali dupa parintii defuncti cu drepturi egale de 1/6 parte. - Exista adeverinta stabilire drept de proprietate a ... (vezi toată discuția)
Studiu de caz, insusirea unei cereri de retrocedare, legea 247/2005 Ionut_76 Ionut_76 Buna ziua,in dezbatere va prezint un studiu de caz,in vederea lamuririi procedurilor legale de reconstituire drept proprietate/terenuri. In speta,in urma unei ... (vezi toată discuția)
Situatie succesiune-titlu de proprietate Ion1944 Ion1944 In 1986 dupa decesul tatalui a fost facuta succesiunea X devenind mostenitor cu cota intraga (doar pt casa, terenul fiind in proprietatea statului), fratii y ... (vezi toată discuția)