avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 2004 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Preaviz( program obligatoriu de respectat)somaj!
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Preaviz( program obligatoriu de respectat)somaj!

Buna seara,
Maine merg sa semnez preavizul inainte de trimiterea in somaj. Seful mi-a zis ca trebuie sa ma mai prezint inca 10 zile la munca(in conditiile in care fabrica la care lucrez e oprita, si ultimul salariu luat a fost avansul aferent lunii aprilie). Lucrez in fabrica respectiva de 2 ani si 9 luni, 8h/zi.
Am sanse sa mai vad vreun ban? care e perioada in care trebuie sa fiu prezenta la munca(in situatia in care imi caut alt job).?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:47, 22 August 2013
Conform Codului muncii, pe perioada preavizului aveti toate drepturile si obligatiile unui angajat. Trebuie sa va prezentati la lucru, program normal, puteti efectua concediul de odihna ramas sau puteti intrerupe preavizul cu medical sau fara plata. Absenta de la serviciu in aceasta perioada poate determina cercetarea disciplinara si concedierea pentru absente nemotivate.
La incetarea CIM angajatorul ar trebui sa va plateasca toate drepturile salariale restante. In caz contrar, trebuie sa-l actionati in instanta pentru efectuarea platilor.

Codul muncii:

Dreptul la preaviz

ART. 75
(1) Persoanele concediate în temeiul art. 61 lit. c) şi d), al art. 65 şi 66 beneficiază de dreptul la un preaviz ce nu poate fi mai mic de 20 de zile lucrătoare.
(2) Fac excepţie de la prevederile alin. (1) persoanele concediate în temeiul art. 61 lit. d), care se află în perioada de probă.
(3) În situaţia în care în perioada de preaviz contractul individual de muncă este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzător, cu excepţia cazului prevăzut la art. 51 alin. (2).
ART. 76
Decizia de concediere se comunică salariatului în scris şi trebuie să conţină în mod obligatoriu:
a) motivele care determină concedierea;
b) durata preavizului;
c) criteriile de stabilire a ordinii de priorităţi, conform art. 69 alin. (2) lit. d), numai în cazul concedierilor colective;
d) lista tuturor locurilor de muncă disponibile în unitate şi termenul în care salariaţii urmează să opteze pentru a ocupa un loc de muncă vacant, în condiţiile art. 64.
ART. 77
Decizia de concediere produce efecte de la data comunicării ei salariatului.
@ Codrys

1. Codul muncii nu prevede in cazul concedierii obligatia angajatorului de a comunica preavizul printr-o notificare separata de decizia de concediere, insa pentru anumite se apreciaza ca fiind oportuna aceasta practica avand in vedere ca in perioada preavizului pot interveni cazuri de suspendare a contractului individual de munca.
In cazul in care concedierea a fost efectuata in mod netemeinic sau nelegal, instanta va dispune anularea ei si va obliga angajatorul la plata unei despagubiri egale cu salariile indexate, majorate si reactualizate si cu celelalte drepturi de care ar fi beneficiat salariatul.

2. Potrivit art. 78 din Codul muncii, concedierea dispusa cu nerespectarea procedurii prevazute de lege este lovita de nulitate absoluta.

3. Pe durata preavizului , c.i.m. isi produce toate efectele sale juridice. Astfel , durata timpului de munca este cea mentionata in c.i.m. , daca nu exista prevederi ce reglementeaza durata acestuia pe perioada preavizului.
Angajatorul poate decide daca este sau nu necesara prezenta salariatului pe intreaga durata a preavizului , fara a-i fi afectate acestuia drepturile salariale.

4. La incetarea raportului de munca, angajatorul are urmatoarele obligatii:
- inmanarea unui exemplat de pe decizia de incetare a c.i.m.
- inmanarea adev. de vechime
- inmanarea adev. pentru somaj , daca raportul de munca a incetat astfel incat fostul salariat sa poata benefdicia de somaj.
- sa achite drepturile salariale aferente pana la data incetarii c.i.m. Acest lucru se poate face, in functie de decizia angajatorului, fie la data incetarii c.i.m. , fie la data stabilita prin c.i.m. pentru plata salariului.

5. Art.166 C.mun. :
(1) Salariul se plateste in bani cel putin o data pe luna, la data stabilita in contractul individual de munca, in contractul colectiv de munca aplicabil sau in regulamentul intern, dupa caz.
..
(4) Intarzierea nejustificata a platii salariului sau neplata acestuia poate determina obligarea angajatorului la plata de daune-interese pentru repararea prejudiciului produs salariatului.

Art.40 alin.2 C.mun.:
(2) Angajatorului in revin, in principal, urmatoarele obligatii:
....
c) sa acorde salariatilor toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de munca aplicabil si din contractele individuale de munca;
....

Prin urmare, neplata drepturilor salariale poate face obiectul :
- unei sesizari la ITM-ul in raza caruia acel angajator isi are sediul social

In sesizare veti specifica datele dvs de identitate , precum si neregulile savarsite de catre angajatorul dvs in legatura cu relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca . De exemplu, neplata salariului, neinregistrarea demisiei, neplata orelor suplimnetare, neacordarea reapausului saptamanal etc.

ITM-ul va constata incalcarea legislatiei muncii si va putea sanctiona cu avertisment sau cu amenda pe angajatoa, dar nu-l poate obliga pe angajator sa va plateasca salariile restante.

- unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau locul de munca , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va plateasca salariile. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.

- unei proceduri de mediere.
Medierea coflictelor de munca poate interveni atat in faza extraprocesuala (inaintea declansarii unui proces in fata instantelor de judecata) cat si in etapa procesuala (dupa ce s-au formulat cereri de chemare in judecata, apeluri sau recursuri).
Pentru medierea conflictelor individuale de munca sunt aplicabile prevederile art. 73 alin. (2) din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cu modificarile si completarile ulterioare. ( art. 178 (2) din Legea 62/2001 a Dialogului social)
Ultima modificare: Joi, 22 August 2013
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Demisie rev3enge rev3enge Buna seara, Intampin urmatoarea problema: anagajatorul meu vrea sa imi desfaca CIM dar nu prin concediere ci sa-mi dau eu demisia cu preaviz de 20 zile ... (vezi toată discuția)
Concediere FloAlex FloAlex Buna ziua, Lucrez la o agentie de turism si am fost concediat pe motivul ca firma nu are bani sa tina 2 agenti de turism. Este legal asa ceva? (vezi toată discuția)
Plata preavizului cristina2012 cristina2012 Buna ziua, in data de 17.03 mi-a fost comunicat verbal faptul ca voi incheia colaborare cu firma la care lucram. Decizia de concediere mi-a fost comunicata in ... (vezi toată discuția)