avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 928 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... demisie
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

demisie

Buna seara,

Intampin urmatoarea problema: anagajatorul meu vrea sa imi desfaca CIM dar nu prin concediere ci sa-mi dau eu demisia cu preaviz de 20 zile lucratoare conform Codului muncii. Mi-a pus in vedere sa imi iau zilele de concediu in acceasta perioada si ca apoi voi fi pontata in continuarea pana la data incetarii preavizului dar fara sa ma prezint la job. Va rog sa ma ajutati cu un sfat perioada de preaviz ar fi 08.06-06.07? (sunt 20 de zile lucratoare, avand in vedere ca prind Rusaliile si e liber ). Iar cu zilele de concediu sa mi le iau asa cum spun ei? Cum as putea obtine ceva la mana de la ei ca nu vor renunta ulterior la preaviz?am sanse sa nu fiu platita pt aceasta perioada?
Va multumesc anticipat pt raspunsul prompt!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:40, 8 Iunie 2016
Angajatorul dumneavoastra, din ce spuneti se va tine de cuvant si din acest motiv v-a pus ca sa va efectuati concediul de odihna. Dupa efectuarea preavizului trebuie sa va inmaneze decizia de incetarea cu toatel documentele.
Ca sa fiti mai sigura ar fi trebuie sa luati o copie dupa demisia dumneavoastra, inregistrata la unitate.
@ rev3enge

1.Decizia de a demisiona reprezintă actul unilateral de voinţă al salariatului şi nu poate fi „impusă” de angajator. Cu alte cuvinte, angajatorul nu are niciun temei legal în a influenţa decizia salariatului privind încetarea contractului de muncă prin demisie. Dacă angajatorul doreşte încetarea raporturilor de muncă cu salariatului, acesta are la dispoziţie varianta concedierii, cu respectarea însă a dispozitiilor prevazute in Codul muncii.

2. Pe durata preavizului contractul individual de munca continua sa isi produca toate efectele.
Prin urmare, pe durata acestuia se poate beneficia de zile de CO. Durata CO nu suspenda perioada de preaviz.

3. Solicitati angajatorului sa va emita un document in care sa mentioneze ca prezenta dvs la locul de munca pe durata preavizului nu este obligatorie, fara sa va fie afectate drepturile salariale.

4. Renuntarea partiala sau totala la termenul de preaviz, parerea mea , este ca trebuie facuta la data comunicarii demisiei de catre salariat si nu ulterior dupa inceperea preavizului ... intr-adevar, legislatia muncii are inca un vid in aceasta privinta.

5. Art.40 C.mun.
(2) Angajatorului in revin, in principal, urmatoarele obligatii:
....
c) sa acorde salariatilor toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de munca aplicabil si din contractele individuale de munca;
.....

Prin urmare, angajatorul este obligat sa va plateasca drepturile salariale aferente pana la data incetarii c.i.m. la data stabilita in c.i.m. pentru plata salariului.

Neplata drepturilor salariale poate face obiectul :
- unei sesizari la ITM-ul in raza caruia acel angajator isi are sediul social

In sesizare veti specifica datele dvs de identitate , precum si neregulile savarsite de catre angajatorul dvs in legatura cu relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca . De exemplu, neplata salariului, neinregistrarea demisiei, neplata orelor suplimnetare, neacordarea reapausului saptamanal etc.

ITM-ul va constata incalcarea legislatiei muncii si va putea sanctiona - indirect - cu avertisment sau cu amenda pe angajator, dar nu-l poate obliga pe angajator sa va plateasca salariile restante.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.

- unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau locul de munca , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va plateasca salariile. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.

- unei proceduri de mediere.
Medierea conflictelor de munca poate interveni atat in faza extraprocesuala (inaintea declansarii unui proces in fata instantelor de judecata) cat si in etapa procesuala (dupa ce s-au formulat cereri de chemare in judecata, apeluri sau recursuri).
Pentru medierea conflictelor individuale de munca sunt aplicabile prevederile art. 73 alin. (2) din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cu modificarile si completarile ulterioare. ( art. 178 (2) din Legea 62/2001 a Dialogului social).

- unei cereri de deschidere a procedurii de insolventa.
Potrivit Legii nr.85/2014, valoarea-prag pentru a putea fi introdusa cererea de deschidere a procedurii de insolventa pentru salariati este de 6 salarii medii brute pe economie/salariat. (art.5 pct.72).
Ultima modificare: Miercuri, 8 Iunie 2016
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Preaviz si concediu fara plata gabriela_iancu gabriela_iancu Am nevoie sa stiu daca am dreptul la concediu fara plata in perioada de preaviz, deoarece voi termina pe data de 21 aug, dar ultima zi efectiva de munca ar fi ... (vezi toată discuția)
Demisie fara preaviz Andrea9631 Andrea9631 Buna ziua, lucrez in prezent intro firma in insolventa si vreau sa imi dau demisia fara preaviz (nu sa respectat contractul individual de munca deci se ... (vezi toată discuția)
Demisia geoman geoman Baiatul meu a lucrat la o firma pana pe data de 06-07-2015 si a dimisionat pe data de 15-07-2015 este ziua de salariul lichidarea pe luna iunie pana la aceasta ... (vezi toată discuția)