avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 868 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Preaviz si concediu fara plata
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Preaviz si concediu fara plata

Am nevoie sa stiu daca am dreptul la concediu fara plata in perioada de preaviz, deoarece voi termina pe data de 21 aug, dar ultima zi efectiva de munca ar fi sambata aceast, restul sunt co si libere. Nu ma simt foarte bine si as fi vrut sa evit un concediu medical, deoarece stiu ca va prelungi perioada preavizului. Am intrebat si mi-au raspuns ca din pacate sunt deja in preaviz si acest lucru nu se poate.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:58, 13 August 2014
CFP este una dintre situatiile in care se poate suspenda raportul de munca.

Daca pe perioada CFP se suspenda raportul de munca, atunci termenul de preaviz va fi suspendat corespunzator.

Pe durata preavizului ,c.i.m. isi produce toate efectele. Prin urmare, pe durata preavizului se poate beneficia de CFP.
Daca ma refuza iar, ce pot face? V-am spus, mi-au raspuns ca nu se poate deoarece sunt deja in preaviz. Multumesc frumos pt raspuns si o se ara cat mai buna!
Daca va refuza, nu prea aveti ce face decat sa absentati nemotivat.
O ultima intrebare mai am si nu va mai deranjez. In cazul in care absentez nemotivat, plata zilelor ce au f efectaute si a celor care sunt libere impreuna cu co, se mai platesc? Am temerea ca tot ce am muncit de pe 25 iul si pana astazi, apoi si zilele de sapt viitoare pana pe 22 aug nu le vor mai plati, atunci am muncit degeaba si poate imi vor pune si litera I. Eu mai am doar vineri de la ora 16.30 si sambata de la 12.30 si apoi am numai libere cu co.


Va multumesc pt amabilitate
1. Angajatorului in revine, printre altele, si obligatia de a acorda salariatilor toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de munca aplicabil si din contractele individuale de munca, indiferent de modul cum inceteaza raportul de munca.

2. Legea prevede ca salariul se plateste la data stabilita in contractul individual de munca, in contractul colectiv de munca aplicabil sau in regulamentul intern, dupa caz.
Legea nu face distinctie in ceea ce priveste plata salariului in cazul incetarii raportului de munca...prin urmare, angajatorul este indreptatit sa va plateasca drepturile salariale aferente pana la data incetarii c.i.m. la data stabilita in c.i.m. pentru plata salariului.

3. Neplata drepturilor salariale poate face obiectul :
- unei sesizari la ITM-ul in raza caruia acel angajator isi are sediul social

In sesizare veti specifica datele dvs de identitate , precum si neregulile savarsite de catre angajatorul dvs in legatura cu relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca . De exemplu, neplata salariului, neinregistrarea demisiei, neplata orelor suplimnetare, neacordarea reapausului saptamanal etc.

ITM-ul va constata incalcarea legislatiei muncii si va putea sanctiona cu avertisment sau cu amenda pe angajator, dar nu-l poate obliga pe angajator sa va plateasca salariile restante.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.

- unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau locul de munca , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va plateasca salariile. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.

- unei proceduri de mediere.
Medierea conflictelor de munca poate interveni atat in faza extraprocesuala (inaintea declansarii unui proces in fata instantelor de judecata) cat si in etapa procesuala (dupa ce s-au formulat cereri de chemare in judecata, apeluri sau recursuri).
Pentru medierea conflictelor individuale de munca sunt aplicabile prevederile art. 73 alin. (2) din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cu modificarile si completarile ulterioare. ( art. 178 (2) din Legea 62/2001 a Dialogului social).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Preaviz( program obligatoriu de respectat)somaj! Codrys Codrys Buna seara, Maine merg sa semnez preavizul inainte de trimiterea in somaj. Seful mi-a zis ca trebuie sa ma mai prezint inca 10 zile la munca(in conditiile in ... (vezi toată discuția)
Recuperarea banilor de la angajator Nico1111 Nico1111 Mi-am dat demisia cu o lună în urmă. Demisia a fost la zi, dat fiind faptul ca angajatorul nu îmi respecta drepturile. Am fost de acord să lucrez încă 2 ... (vezi toată discuția)
Cum pot sa imi recuperez drepturile salariale pe februarie,si c.o pe anul 2018? kladeland kladeland Buna ziua. Lucrez la firma SC DRAGON LIMITED SRL.(Shop&go),din data de 11 mai 2016. In data de 8 martie 2019 mi-am depus demisia cu lichidare la zi,deoarece nu ... (vezi toată discuția)