avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1128 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Administrator S.A
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Administrator S.A

Buna ziua

Am si eu o nelamurire cu o persoana care este Administrator la o societate pe actiuni unde a avut functia de DIRECTOR GENEREAL cu contract de munca dar s-a suspendat cf legi societati comerciale, societatea achitând pentru remuneratia primita toate contributiile catre stat .Tin sa mentionez ca nu a mai fost angajat la alta societate . Se considera stagiu de cotizare si vechime la pensie aceasta perioada din 2008 pana in 2013 daca contractul este suspendat si are contract de administrare?
Am scos o adeverinta de la CAS cu stagiul de cotizare si la tip asigurare apare fara Contract de Munca .
Poate sa intampine probleme cand va iesi la pensie asfel incat sa nu se considere vechime la pensie aceasta perioada?

Va

Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 17:16, 22 August 2013
1. Din Legea 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale (cu aplicabilitate de la 01.04.2001):

Art. 5 - (1) În sistemul public sunt asigurate obligatoriu, prin efectul legii:

IV. persoanele care se află în una dintre situaţiile următoare:
...
b) administratori sau manageri care au încheiat contract de administrare sau de management;
...

2. Din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice (cu aplicabilitate de la 01.01.2011):

Art. 6
(1) In sistemul public de pensii sunt asigurate obligatoriu, prin efectul legii:
...
IV. persoanele care realizeaza, in mod exclusiv, un venit brut pe an calendaristic echivalent cu cel putin de 4 ori castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat si care se afla in una dintre situatiile urmatoare:
a) administratori sau manageri care au incheiat contract de administrare ori de management;
...

3. - Deci trebuia sa i se retina, conform legii, contributia pentru pensie iar angajatorul trebuia sa emita si sa depuna declaratiile lunare nominale (D112) cu sumele datorate la pensie, sanatate si somaj.
- Daca nu i s-a retinut trebuia sa o platesca el prin incheierea unui contract de asigurare sociala cu Casa de Pensii.

4. - Verificati poate totusi s-au retinut contributiile dar el a fost omis din D112.
- In aceasta situatie trebuie rectificate toate D112 lunare din toata aceasta perioada si depuse la Casa de Pensii (acum se depun la ANAF).
In D112 apare tip 3 iar in adeverinta de la CAS apare cu Baza de calcul , venit realizat iar la tip asigurare FARA CONTRACT

Va multumesc ptr raspuns.

Interventie moderator:
:rtfm:
lulusca:

1. Nu mai deschideti un nou topic pentru a continua discutia.

2. Intrati tot aici si folositi butonul "raspunde".

lulusca a scris:
Tot in legatura cu Administratorul S.A.
In D112 apare tip 3 iar in adeverinta de la CAS apare cu Baza de calcul , venit realizat iar la tip asigurare FARA CONTRACT, o sa ii afecteze la vechime ?

1. Daca apare cu sume in baza de calcul este bine.

2. "Fara contract" inseamna ca nu are un contract individual de munca sau un contract de asigurare.

3. Cel mai bine este sa mergeti la Casa de Pensii care a eliberat adeverinta su stagiul de cotizare sa va lamureasca (si sa va spuna si ce sa faceti sa rezolvati problema).

Ultima modificare: Joi, 22 August 2013
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contributii administrator badila steluta badila steluta bunaziua!administratorul unei societati are obligatia de a plati contributii cas catre casa judeteana de pensii, daca nu are un contract de muca in cadrul ... (vezi toată discuția)
Declaratie de asigurare cristemonica cristemonica Buna ziua!as dorii sa ma ajutati raspunzandu-mi la urmatoarea intrebare.Ma poate obliga casa de pensi sa platesc cotizatie atata timp cat nu am un contract ... (vezi toată discuția)
Vechime munca fanady fanady Buna ziua. Am fost asociat unic si administrator la o societate comerciala. 1. In perioada 01.01.1995 am încheiat un contract de asigurat la I.T.M. ... (vezi toată discuția)