avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 2034 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... VECHIME MUNCA
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

VECHIME MUNCA

Buna ziua.
Am fost asociat unic si administrator la o societate comerciala.

1. In perioada 01.01.1995 am încheiat un contract de asigurat la I.T.M. Bucuresti care a incetat la data de 01.05.2000 conf. O.U.G. nr. 41/2000.
2. Incepand cu data de 01.04.2001 am incheiat un contract de asigurari sociale de stat la Casa de Pensii a Municipiului Bucuresti conform Legii nr. 19/2000. Acest contract a incetat la data de 01.07.2010.

Stiu ca, conform art. 16 alin. (4) Codului Muncii din 2003 si reactualizat in 2017, vechimea in munca este acea perioada in care salariatul a prestat munca in temeiul unui contract individual de munca.
Dar incepand cu data de 1 aprilie 2001, vechimea in munca recunoscuta pentru stabilirea pensiilor a fost inlocuita cu notiunea de „stagiu de cotizare”.
Conform legii nr.19 din 17 martie 2000, privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale:
Art. 5. - (1) În sistemul public sunt asigurate obligatoriu, prin efectul legii:
IV. persoanele care realizează un venit brut pe an calendaristic, echivalent cu cel puţin 3 salarii medii brute pe economie, şi care se află în una dintre situaţiile următoare:
a) asociat unic, asociaţi, comanditari sau acţionari;
b) administratori sau manageri care au încheiat contract de administrare sau de management;
Mentionez ca am facut aceste contracte deoarece la vremea respectiva cand am mers la Camera de Munca, mi s-a spus ca legea nu imi permitea sa am C.I.M ca asociat unic (un asociat unic nu se putea angaja singur ..., trebuiau 2 asociati care se angajau unul pe celalalt . Ca asociat unic nu pot semna C.I.M. si ca angajat si ca angajator )
Va rog sa-mi comunicati daca perioada 01.01.1995 – 2003 ( cand apare Codul Muncii in care se face distictia intre vechime in munca si stagiu de cotizare ), este considerata vechime in munca.
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:27, 29 Martie 2017
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Niciun text de lege nu a inlocuit intre ele sintagmele "vechime in munca" si "stagiu de cotizare".

Perioada mentionata de dvs constituie doar stagiu de cotizare, nu si vechime in munca.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vechime in campul muncii fanady fanady Buna ziua. In calitate de asociat unic si administrator la o societate comerciala va transmit urmatoarele : 1. In perioada 01.01.1995 am ... (vezi toată discuția)
Vechime in munca in cazul cim cu timp partial anna2000 anna2000 in ce fel se reflecta asupra vechimii in munca faptul ca se incheie contract de munca cu timp partial sau munca la domiciliu? vechimea in munca este legata de ... (vezi toată discuția)
Asociat unic poate fi angajat? derick derick Asociatul unic al unei firme poate fi si angajat? Stiu ca lege este neclara in privinta asta. (vezi toată discuția)