avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1009 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general dividende
Discuție deschisă în Contabilitate în general

dividende

Daca exista cazul in care o firma in anul 2008 are 2 asociati iar la data de 08.09.2008 unul dintre ei cedeaza catre o terta parte cele 50% parti sociale ce le detinea cum se repartizeaza dividendele anului 2008? In AGA privind cedarea partilor sociale nu se specifica nimic. Oare e buna logica mea: sa se dea pana la data de 08.09.2008 dividende celui care a fost iar de la acea data pana la sf anului celui caruia i s-a cedat? Dar eu an impartit la 12 luni suma si nu la zile efectiv, avand in vedere ca exista 8 zile si din luna a 9. Exista si o baza legala sau ramane la latitudinea asociatilor? oare trebuie sa impart la zile? Cum ma sfatuiti sa procedez?
detinatorul partilor sociale la data aprobarii situatiilor financiare anuale si a repartizarii profitului este si cel care are dreptul sa incaseze dividentele aferente partilor sociale pe care le detine daca prin actul de cesiune nu s-a prevazut altfel.
margareta teodorescu a scris:
Oare e buna logica mea: sa se dea pana la data de 08.09.2008 dividende celui care a fost iar de la acea data pana la sf anului celui caruia i s-a cedat?

Logic ar fi, dar legea prevede altceva: Dividendele care se cuvin după data transmiterii acţiunilor aparţin cesionarului, în afară de cazul în care părţile au convenit altfel. Cum dividendele nu se "cuvin" cu fiecare zi, deoarece nu au natura dobanzilor, ci o singura data cand AGA decide repartizarea, conteaza numai calitatea de asociat de la data acestei repartizari.

In materia societatilor listate exista reguli speciale, dar nu cred ca va intereseaza.
cu respect, dar eu cred ca nu ar fi deloc logic o asemenea practica pentru ca valoarea unor parti sociale stau pe un activ net influentat bineinteles si de contul de profit(pierdere) din exercitiul curent ori...la momentul transferului dreptului in ceea ce priveste partile sociale negocierea se poarta tocmai in acest sens...este posibil ca, cumparatorul sa propuna ca dividentele pana la data preluarii sa revina vechiului detinator dar asta doar din rationamente de evaluare de cele mai multe ori (in sensul ca detinatorul isi evalueaza partile sociale avand in vedere si un pasiv viitor...potential, ori o decizie viitoare varianta care de cele mai multe ori nu convine cumparatorului...sau cumparatorul va "impinge" plata unei anumite parti catre momentul achitarii dividenteleor).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dividende ASOCIAT ASOCIAT buna ziua, care e baza de drept, potrivit careia vechiul asociat(unic), care a cesionat p.s., poate solicita de la actualii asociati, repartizarea si ... (vezi toată discuția)
Procent repartizare dividende daniel-mircea daniel-mircea In cursul anului 2009 a avut loc o cesiune de parti sociale intre cei doi asociati ai firmei. Dividendele se vor repartiza: 1. conform procentelor detinute la ... (vezi toată discuția)
Plata dividende ContSters56278 ContSters56278 ce inseamna "[b]drepturile si obligatiile legate de actiuni urmeaza actiunile [/b]" (in cazul transmiterii acestora). Intrebarea mea ar fi cine are ... (vezi toată discuția)