Buna ziua! Apelez la dvs in conditiile in care fostul iubit ma ameninta ca mi deranjeaza parintii, ma santajeaza. I-am spus ca vreau un mediator sa rezolvam problema, insa creste numarul amenintarilor si a santajelor. va rog da ti mi un sfat cum sa scap de el.
Amenințarea, ca și șantajul , constituie infracțiuni . Pentru amenințare , se depune plângere prealabilă, deci se poate merge la mediator. Trebuie să lămuriți cu făptuitorul care este cauza amenințărilor , ori poate că dvs. o știți .Presupun că dorește reluarea relației , nerenunțând ușor . Pentru situația în care aceste lucruri continuă și vă simțiți în pericol, va trebui să mergeți la poliție .Poate reușiți totuși o discuție amiabilă, fără intervenția unor terți.
In primul rand trebuie stiut in ce fel va ameninta.
Nu orice amenintare constituie infractiune.
Ar trebui sa precizati exact care sunt amenintarile.
Daca depuneti aiurea o plangere si nu se va intampla nimiv va veti inrautati situatia.
Faptul că vă amenință că vă deranjează părinții nu este infracțiune întrucât art.193 din Codul Penal prevede că ”Fapta de a ameninţa o persoană cu săvârşirea unei infracţiuni sau a unei fapte păgubitoare îndreptate împotriva ei, a soţului ori a unei rude apropiate, dacă este de natură să o alarmeze, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă, fără ca pedeapsa aplicată să poată depăşi sancţiunea prevăzută de lege pentru infracţiunea care a format obiectul ameninţării” deci trebuie să existe o senzație de teamă, frică de natură să vă alarmeze. La fel și cu șantajul trebuie să fi-ți mai explicită, în ce constă acest șantaj?
Plângerea pe care o ve=ți depune trebuie să fie foarte clară din aceste puncte de vedere pentru a putea fi luată în considerare.
Totodată aveți grijă că pentru infracțiunea de amenințare care este o infracțiune care se constată la plângere prealabilă aveți terme de 60 de zile pentru a depune plângerea, ulterior nu se va mai lua în considerare plângerea, deci nu pierdeți timpul