avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 921 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediere angajat in CIC in caz de dizolvare societate
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediere angajat in CIC in caz de dizolvare societate

Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati intr-o situatie: angajatorul a fost radiat la ONRC in luna august, mai exista un contract individual de munca fiind suspendat art. 51 lit. a, ce se intampla cu el? Se poate rezilia invocand art. 56 lit. a?
La art. 60 alin (1) lit. e este mentionat ca concedierea nu poate fi dispusa pe perioada concediului pentru cresterea copilului insa tot la art. 60 alin. (2) avem cateva exceptii printre care si dizolvarea angajatorului.
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:11, 24 August 2017
Daca angajatorul a fost radiat , atunci sunt incidente prevederile art.60 alin.2 C.mun. si ca urmare persoana aflata in CCC va fi concediata.

In acest sens, lichidatorul va emite decizia de concediere pe care o va comunica salariatului/ei in cauza.
Dupa incetarea contractului individual de munca salariatul respectiv sa se duca sa se inregistreze la Agentia de Somaj pentru ca dupa terminarea CCC sa poata beneficia de indemnizatie de somaj pana isi va gasi un nou loc de munca.
onna a scris:

.... , mai exista un contract individual de munca fiind suspendat art. 51 lit. a, ce se intampla cu el? Se poate rezilia invocand art. 56 lit. a?
....




Art.49 C.mun. prevede:
..
(5) De fiecare data cand in timpul perioadei de suspendare a contractului intervine o cauza de incetare de drept a contractului individual de munca, cauza de incetare de drept prevaleaza.
...

Art.56 C.mun. dispune:
(1) Contractul individual de munca existent inceteaza de drept:
a) la data decesului salariatului sau al angajatorului persoana fizica, precum si in cazul dizolvarii angajatorului persoana juridica, de la data la care angajatorul si-a incetat existenta conform legii;
...

In speta, se poate invoca art.56 alin.1 lit.a C.mun.
Am intrebat si la ITM iar raspunsul celor de acolo a fost ca societatea nu se poate radia atata timp cat mai exista angajati, ca ar trebui sa tinem firma activa pana la revenirea angajatului suspendat si ca riscam un proces daca incetam contractul #-o
Este o aberatie ce v-a spus cei de la ITM. Radierea societatii se poate face si in situatia in care exista un c.i.m. suspendat.

Potrivit art.60 alin.2 C.mun., trebuia dispusa concedierea acelei persoane.
Art.60 C.mun.
(1) Concedierea salariatilor nu poate fi dispusa:
.....
e) pe durata concediului pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, pana la implinirea varstei de 3 ani;
.....
(2) Prevederile alin. (1) nu se aplica in cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare, a falimentului sau a dizolvarii angajatorului, in conditiile legi

Alte discuții în legătură

Dizolvarea firmei si incetarea contractului de munca suciugeorgeta suciugeorgeta Va rog sa imi spuneti in cazul unei firme dizolvata cu lichidare(radiata) din 04.03.2013 care avea doua salariate in CCC ,una pana in 04.2013,alta pana in ... (vezi toată discuția)
Inchidere firma stromelectro stromelectro Buna ziua Imi puteti spune daca se poate inchide o firma care are o salariata cu contractul de munca suspendat pentru ingrijirea copilului pana la 2 ani ? (vezi toată discuția)
Indemnizatie copil gravida gravida sunt insarcinata in 6 luni si nu vreau sa solicit nici crestere copil pana la un an nici pana la doi,vreau doar concediu de odihna pe anul 2015 in luna cand ... (vezi toată discuția)