dorim sa infiintam o asociatie iar 2 dintre membri fondatori sunt cetateni straini cu domiciliu in strainatate, respectiv germania.
doamnele nu pot veni in romania pt a semna actele, ar fi cheltuiala prea mare..si dorim o solutie pt a rezolva. locuiesc intr-un oras mic unde avocatii si cei 2 notari nu au timp ..cred ca nu stiu cum sa procedeze.
intrebarile sunt:
1. este obligatorie prezenta lor la infiintarea asociatiei?
2. imi pot trimite o procura sa semnez in locul danselor ? procura trebuie in lb germana in fata notarului/avocatului de acolo apoi eu o traduc si legalizez aici?
3. le pot trimite actul constitutiv, statutul in germania pt a le semna in fata notarului/avocatului si apoi mi le trimit aici?
Puteti sa infiintati asociatia gasind minim trei persoane din tara ca membrii fondatori iar apoi persoana din strainatate poate deveni membru cu drepturi depline dupa infiintarea asociatiei.
Buna ziua,
Pentru a putea deveni membri in cadrul asociatiei sau cooptarea ulterior dupa constituire, o sa aveti nevoie fie de prezenta acestora in Romania in fata avocatului sau notarului fie acordarea unei procuri speciale pentru a semna dvs. in locul lor actele.
Cum spunea si dl Neagu ese si solutia de compromis ca acestia sa fie cooptati in organizatie ulterior. Atunci acest lucru se poate face pe baza unei declaratii scrise si trimise Asociatiei, si prin decizia acesteia vor dobandi calitatea de membru al asociatiei. La acel moment avocatul sau notarul vor analiza expresia acordului de vointa a acestor 2 persoane si le va include in procesul verbal al Adunarii Generale. Acest artificiu in scimb costa niste bani in plus si o perioada destul de lunga. Mai mult, explicatiile acordate acestor persoane vor conduce la suspiciuni.
Procura se poate da in Germania la orice notar sau la un consulat/ambasada a Romaniei. Din pacate semnarea actelor acolo si atestarea/autentificarea acestora in Romania nu este posibila. Se poate acorda si in limba germana urmand apoi a efectua o traducere legalizata.
Pentru a nu va confrunta cu dificultati la constituire va recomand ca cei 2 membri sa dea si o declaratie pe proprie raspundere autentificata ca nu au datorii fiscale fata de statul Roman (Art. alin.2 din OG 75/2001).
Totodata va trebui sa va asigurati si modalitate de exercitare a votului in cadrul organelor de conducere si executie avand in vedere faptul ca aceste persoane cel mai mult probabil nu vor fi prezente in Romania nici pe viitor.
In cel mai scurt timp va fi disponibila online o procedura actualizata si completa privind infiintarea unui ONG realizata in cadrul Centrului pentru Legislatie Nonprofit.