avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 205 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... act constitutiv asociatie alumni - semnaturi membri ...
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

act constitutiv asociatie alumni - semnaturi membri fondatori

Buna ziua,

incerc de mai mult timp sa lamuresc o problema care in momentul de fata ne-a adus in impas vizavi de proiectul infiitarii unei asociatii de tip alumni ( e vorba de absolventi ai unui liceu de prestigiu din Baia Mare).
Intre membrii fondatori ai asociatiei suntem multi stabiliti in afara Romaniei. Actul de constituire al asociatiei trebuie sa fie, in principiu, semnat de toti membrii fondatori, sa includa date de identificare si sa fie notarizat.
Pentru ca este practic imposibil sa ne adunam laolalta pentru semnarea acestui act de constituire, as vrea sa intreb care ar fi solutia iesirii din acest impas:
1) exista posibilitatea semnaturii "digitale", si daca da, in ce consta ea?
2) ce anume reprezinta date acceptabile de identificare (multi nu mai au carte de identitate valabil, pasaportul e o solutie)?
3) daca putem imputernici pe cineva printr-o procura speciala, cum trebuie procedat.

In plus, vreau sa intreb daca sediul asociatiei poate figura la adresa liceului ai carui absolventi suntem. Directorul liceului este intru totul de acord cu ideea, dar nu stiu daca ea este viabila.


Multumesc mult pentru lamuriri, oricui va gasi aplecare sa ni le ofere.
Serban
Cel mai recent răspuns: moescu , utilizator 00:14, 26 Septembrie 2009
Parerea mea este ca trebuie sa trimiteti semnaturile atestate de avocat sau autentificate la notar.
Legea presupun ca o cunoasteti.
Semnatura digitala nu consider ca ar fi recunoscuta de instanta.Puteti avea probleme.

Directorul liceului nu este proprietarul imobilului.
Incercati sa rezolvati cu sediul la unul din membrii asociati fondatori.

avocat Claudiu Lascoschi
moescu a scris:

Actul de constituire al asociatiei trebuie sa fie, in principiu, semnat de toti membrii fondatori, sa includa date de identificare si sa fie notarizat.


Nu "in principiu" ci ...musai. Semnaturile membrilor sunt elemente esentiale prevazute de lege sub sanctiunea nulitatii absolute a Actul Constitutiv si Statutului. (Sau altfel spus, cine nu isi exprima vointa de asociere nu e membru fondator. Eventual ar putea sa intre in asociatie mai tarziu - dupa constituire - in confomitate cu cele ce vor fi aratate in Statut cu privire la "modul de dobandire si de pierdere a calitatii de asociat" = alt element obligatoriu de prevazut in statut ).

Membrii care nu pot fi prezenti personal pentru a semna pot da imputernicire altor persoane (chiar dintre ceilalti membrii) sa semneze in numele lor. (procura speciala).

Actul Constitutiv si Statutul nu trebuie sa fie neaparat autentificate. Ele pot fi si atestate de avocat.

Iar statul meu, tocmai pentru ca sunteti multi, ar fi sa luati legatura cu un avocat de prin partea locului (inscrierea asociatiei se face la judecatoria in a carei raza teritoriala urmeaza sa-si aiba sediul).
Avocatul ar trebui sa va povesteasca pe intelete tot ce doriti sa aflati si, mai cu seama, sa ...dea startul la trimis procuri, caziere fiscale si declaratii care tin loc de cazier fiscal. (momentul acesta ar trebui sa se situeze dupa ce s-au definitivat toate celelate aspecte: unde avem sediu/avem sau nu avem toate documentele necesare pentru a face dovada lui, ce clauze punem in statut/le-au agreat toti/mai asteptam pareri etc, etc.) Altminteri aveti sa faceti si sa refaceti la hartii de o sa va plictisiti (si de alergatura si de bani aruncati). In momentul depunerii actelor cazierele trebuie sa fie in termenul de valabilitate. Si daca intre timp i-a expirat lui X sunt toate sansele sa-i exprire lui Y si Z pana si-l reface X ...si tot asa.

Actul constitutiv va trebui sa prevada si persoana sau persoanele imputernicite sa desfasoare procedura de dobandire a personalitatii juridice. Altfel spus acesta imputernicire se da prin chiar actul constituitiv (daca la acesta imputernicire v-ati referit la punctul 3).

Ultima modificare: Duminică, 13 Septembrie 2009
romascanu, moderator
Stimata doamna avocat Romascanu,

e...musai sa va multumesc pentru toate precizarile de pana acum. Probabil ca intr-adevar colaborarea cu un avocat din partea locului va fluentiza si optimiza procedura in ansamblul ei. Este un sfat deosebit de binevenit.

Cat despre punctul 3), ma refeream tot la colectarea semnaturilor membrilor fondatori, de asta data prin intermediul unei procure speciale prin care cineva de acasa din Romania poate fi mandatat sa semneze actul de constituire al asociatiei. Se pare ca este singura solutie pe care o avem la indemana. Intrebari:
1)Daca sunt in SUA sau Elvetia (sau de aceea, intr-un oricare stat european sau non-UE) unde si cum putem autentidica o astfel de procura?
2)Trebuie redactata in engleza si apoi tradusa in romaneste?
3) Poate fi pasaportul romanesc folosit ca act de identificare?

Multumesc anticipat pentru orice sfat,
Serban
Domnule avocat Lascoschi,
va multumesc pentru interventie. Din informatiile pe care le detineam pana acum am dedus ( se pare eronat) ca desemnarea unui spatiu proprietate personala (apartament sau casa) ca sediu al unei asociatii este o optiune destul de controversata. Legea nu face precizari clare vizavi de acest subiect.

va rog sa imi confirmati ca este perfect legala o asemenea solutionare a problemei sediului asociatiei.

Cu stima,Serban
1) la oficiile consulare ale Romaniei (fara alte formalitati) sau la un notar din statul respectiv + apostila (daca statul cu pricina este membru al Conventiei de la Haga din 1961 cu privire la suprimarea cerintelor saupralegalizarii) sau + supralegalizare.
2) si-n chineza + traducere
3) Da

Alte discuții în legătură

Problema juridica infiintare ong cfsoft cfsoft In cazul unei asociatii infiintata in baza OUG 26/2000, posibilii membri fondatori si-au exprimat initial verbal sau prin email dorinta de a participa la ... (vezi toată discuția)
Preluare asociatie(ong) Tutumaria Tutumaria Buna ziua, Doresc sa preiau o asociatie alaturi de alti 2 parteneri. Prima problema intampinata a fost faptul ca unul din actualii membrii era plecat in ... (vezi toată discuția)
Schimbare membru fondator / presedinte puuv puuv Buna ziua, La infiintare am facut urmatoarele: acord de asociere intre cei 3 membri fondatori depus fiecare in banca aportul initial gasit un ... (vezi toată discuția)