avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 568 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... act constitutiv asociatie alumni - semnaturi membri ...
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

act constitutiv asociatie alumni - semnaturi membri fondatori

Buna ziua,

incerc de mai mult timp sa lamuresc o problema care in momentul de fata ne-a adus in impas vizavi de proiectul infiitarii unei asociatii de tip alumni ( e vorba de absolventi ai unui liceu de prestigiu din Baia Mare).
Intre membrii fondatori ai asociatiei suntem multi stabiliti in afara Romaniei. Actul de constituire al asociatiei trebuie sa fie, in principiu, semnat de toti membrii fondatori, sa includa date de identificare si sa fie notarizat.
Pentru ca este practic imposibil sa ne adunam laolalta pentru semnarea acestui act de constituire, as vrea sa intreb care ar fi solutia iesirii din acest impas:
1) exista posibilitatea semnaturii "digitale", si daca da, in ce consta ea?
2) ce anume reprezinta date acceptabile de identificare (multi nu mai au carte de identitate valabil, pasaportul e o solutie)?
3) daca putem imputernici pe cineva printr-o procura speciala, cum trebuie procedat.

In plus, vreau sa intreb daca sediul asociatiei poate figura la adresa liceului ai carui absolventi suntem. Directorul liceului este intru totul de acord cu ideea, dar nu stiu daca ea este viabila.


Multumesc mult pentru lamuriri, oricui va gasi aplecare sa ni le ofere.
Serban
Cel mai recent răspuns: moescu , utilizator 00:14, 26 Septembrie 2009
moescu a scris:

Domnule avocat Lascoschi,
va multumesc pentru interventie. Din informatiile pe care le detineam pana acum am dedus ( se pare eronat) ca desemnarea unui spatiu proprietate personala (apartament sau casa) ca sediu al unei asociatii este o optiune destul de controversata. Legea nu face precizari clare vizavi de acest subiect.

va rog sa imi confirmati ca este perfect legala o asemenea solutionare a problemei sediului asociatiei.

Cu stima,Serban


Cu privire la sediu trebuie acordul proprietarului.
Un act de comodat sau de inchiriere.

Cat priveste semnarea actului constitutiv prin procura autentica, personal, am ceva rezerve in a va recomanda acest lucru.
Acordul de asociere presupune o intelegere acceptata, agreata de toti membrii semnatari ai actului.In cazul in care unul dintre asociatii fondatori nu vor fi de acord cu continutul respectivului act juridic va putea sa invoce faptul ca nu a cunoscut toate clauzele contractuale semnate de imputernicitul sau si sa ridice N probleme.
In aceste conditii, consider ca este recomandabil ca semnatura sa fie aplicata personal de catre membrul asociat fondator si nu de un imputernicit al acestuia.
Intr-un mod plastic spus, sa nu semneze precum primarul actul juridic...

avocat Claudiu Lascoschi
Domnule Claudiu,
actul de proprietate poate sa fie semnat in original daca, de exemplu, circula pe posta de la un membru la un alt membru, cu destinatie finala la Baia Mare, in mainile unui membru aflat acolo. Ca idee doar, sta in picioare o asemenea varianta?
Sau trebuie ca semnaturile sa fie aplicate in fata unui notar sau avocat?
Multumesc, Serban
Ultima modificare: Vineri, 18 Septembrie 2009
moescu, utilizator
Semnaturile trebuie aplicate in fata unui notar sau a unui avocat.
Se poate ca fiecare membru asociat sa semneze in fata unui avocat sau notar chiar daca nu se semneaza in acelasi timp.
Toata treaba este ca fiecare asociat sa semneze dupa ce cunoaste continutul actului constitutiv si al statutului asociatiei.

Pentru instanta este important ca semnatura sa fie data in fata unui avocat sau notar.

avocat Claudiu Lascoschi
Domnule Claudiu,

multumesc mult pentru clarificare. Cu stima, Serban

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Problema juridica infiintare ong cfsoft cfsoft In cazul unei asociatii infiintata in baza OUG 26/2000, posibilii membri fondatori si-au exprimat initial verbal sau prin email dorinta de a participa la ... (vezi toată discuția)
Preluare asociatie(ong) Tutumaria Tutumaria Buna ziua, Doresc sa preiau o asociatie alaturi de alti 2 parteneri. Prima problema intampinata a fost faptul ca unul din actualii membrii era plecat in ... (vezi toată discuția)
Schimbare membru fondator / presedinte puuv puuv Buna ziua, La infiintare am facut urmatoarele: acord de asociere intre cei 3 membri fondatori depus fiecare in banca aportul initial gasit un ... (vezi toată discuția)