Buna ziua tuturor.
Situatie: propietate (casa la tara), cadastrata, intabulata, tot OK la litera legii.O latura a propietatti (curtii) care formeaza "granita" cu un vecin avea doar 6-7 stalpi de fier ca delimitare , posizionati exact pe linia de amplasament corespunzatoare hartii/dimensiunilor din cadastru (fara existenta unui gard ). Eu locuiesc/muncesc in strainatate si venim in tara odata pe an de data aceasta vom merge in luna septembrie. Intre timp, vecinul a construit un gard ,de capul lui, fara se ne contacteze (daca vrem sa contribuim 1/2 sau macar se ne anunte).
Problema: gardul nou construit este amplasat cca. 3 metri pe propietatea noastra; din constatarea unei rude a noastra care cunoaste situatia si a masurat dupa cum i-am indicat eu (la telefon)conform datelor cadastrale,rezulta ca in total de la intrare principala (porti) pana la sfarsitul propietati mele au fost furati cca 300 m patrati.
Care ar fi procedurile (si in ce ordine) de urmat ? Sesizare Parchet, Politie locala, cum ar trebui sa procedez in mod pasnic si legal pentru al determina sa-si demoleze gardul abuziv amplasat ?
Ca acțiune, eu v-aș sfătui la o grănițuire + revendicare, acțiune civilă.
Pe de altă parte, poate ar fi util să-l somați prealabil pe vecin, eventual prin executor judecătoresc, să își mute gardul fără încălcarea proprietății dvs, anexând și documentele cadastrale din care să reiasă hotarul.
Pentru ca sa fiti sigur ca nu gresiti chemati un ing. topometrist sa va delimiteze iar proprietatea, daca intr-adevar vecinul a intrat in suprafata dvs de teren cu gardul si va desfiintat semnele de hotar puteti depune plangere penala, totusi inainte incercati amiabil sa rezolvati problema ca intre vecini.