Buna ziua!
daca imi poate spune cinve, daca cel care da o atentie unui functionar, dupa ce acesta a indeplinit un act in virtutea functiei sale si la care era obligat, comite vreo infractiune? cel care a dat atentie nu a vrut sa isi satisfaca nelegal vreun interes si a dat o atentie in semns de recunostinta..Multumesc!
Ramane la aprecierea organelor de ancheta. Luand in considerare ca un functionar nu poate pretinde si primi sume de bani sau alte atentii in exercitarea atributiunilor de serviciu, parerea mea este ca indiferent cum vreti sa numiti gestul, recunostinta sau gratitudine, in speta tot despre mita este vorba. Precum probabil stiti, darea de mita se pedepseste ... aproape la fel ca si luarea.
Cel care a primit comite infractiunea de primire de foloase necuvenite, daca intelegerea a fost prealabila se poate vorbii de dare si luare de mita.
ART. 256
Primirea de foloase necuvenite
Primirea de către un funcţionar, direct sau indirect, de bani ori de alte foloase, după ce a îndeplinit un act în virtutea funcţiei sale şi la care era obligat în temeiul acesteia, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani.
Banii, valorile sau orice alte bunuri primite se confiscă, iar dacă acestea nu se găsesc, condamnatul este obligat la plata echivalentului lor în bani.
Functionarii publici nu trebuie sa solicite sau sa accepte cadouri, servicii, favoruri, invitatii sau orice alt avantaj, care le sunt destinate personal, familiei, parintilor, prietenilor sau persoanelor cu care au avut relatii de afaceri sau de natura politica, care le pot influenta impartialitatea in exercitarea functiilor publice detinute sau pot constitui o recompensa in raport cu aceste functii.
In speta, functionarul public paote fi acuzat de savarsirea infractiunii de primire de foloase necuvenite - mentionata mai sus de colegul nostru @ patrascu razvan.