Am nascut in 2011 si am ales concediu pt cresterea copilului de 2 ani, conform ART.62 (2) CCMUN (In afara concediului legal platit pentru ingrijirea copiilor in varsta de pana la doi ani, salariata mama poate beneficia de inca un an concediu fara plata), amgajatorul mi-a aprobat, spuneti-mi va rog daca si in aceasta varianta plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate pentru aceste persoane se asigură de la bugetul de stat si este considerata vechime in munca. Si daca da in ce lege gasesc.Va multumesc!
nu stiu ce sa spun , eu am gasit asta :Contractul_Colectiv_de_Munca_2011-2014,si stiu ca pentru cei ce au ales CO 1 an si intra in CFP inca 1 an conf.OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor
Art. 21
(1) Pe perioada in care se beneficiaza de indemnizatia prevazuta la art. 2 alin. (1), respectiv la art. 5 alin.(1) si art. 9 alin. (4) si (5), precum si pe perioada concediului fara plata prevazut la art. 6, plata contributiei de asigurari sociale de sanatate pentru aceste persoane se asigura de la bugetul de stat .
...
4. Din Normele de aplicare a OUG 111/2010:
Art. 34.
(1) Persoanele îndreptãţite care se aflã în concediul fãrã platã prevãzut la art. 6 alin. (1) din ordonanţa de urgenţã au obligaţia sã comunice în scris agenţiei teritoriale aceastã opţiune, pentru a se putea plãti contribuţia individualã de asigurãri sociale de sãnãtate prevãzutã la art. 33 alin.(1).
(2) Comunicarea va fi însoţitã în mod obligatoriu de adeverinţa de la angajator cã persoana se aflã în concediu fãrã platã sau, dupã caz, de declaraţia pe propria rãspundere cã nu realizeazã venituri supuse impozitului, precum şi de orice alte documente solicitate de agenţia teritorialã.
(3) Pentru persoanele prevãzute la alin. (1) plata contribuţiei de asigurãri sociale de sãnãtate se efectueazã începând cu luna transmiterii comunicãrii.
(4) Pentru persoanele prevãzute la alin. (1) care nu comunicã datele menţionate, plata contribuţiei de asigurãri sociale de sãnãtate nu poate fi efectuatã pânã la comunicare.
Din moment ce legea imi permite sa am CFP inca 1 an cred ca-mi scapa ceva .
As vrea sa fiu sigura , sunt interesata de contributia pt sanatate pt aceasta perioada.
va multumesc.
1. - CCMUNN pe anii 2011-2014 nu a fost inregistrat niciodata la Ministerul Muncii si nu a fost publicat in Monitorul Oficial deci nu exista.
- Legea 62/2011 a dialogului social nu mai prevede incheierea unui CCMUNN.
2. - Este adevarat ce ati postat dvs. din OUG 111/2010 numai ca ati omis un lucru important: concediul fara plata pentru cresterea copilului pana la 2 anise acorda numai persoanei care a solicitat CCC pana la 1 an.
- Dvs. ati spus ca ati fost in CCC pana la 2 ani asa ca nu mai puteti sa solicitati concediu fara plata pentru cresterea copilului pana la 2 ani.