avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 482 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Plata pensie alimentara
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Plata pensie alimentara

Buna ziua. am citit la un articol prezentat la dvs pe forrum,,ca exista exceptii in ceea ce priveste plata pensiei alimentare. Fata a in curand are 19 ani ,,este majora de mai bine de un an,,acum da bacalaureatul (la prima sesiune nu s-a putut prezenta)a ramas corigenta , a fugit de acasa, minte etc,. Intrebarea mea este...daca copilul este infiat este adevarat ca tatal numai are obligatie legala de ai plati pensia alimentara dupa indeplinirea varstei majoratului ? am vazut un articol la dvs pe forum despre acest subiect,,,si as dori sa stiu daca intradevar este asa. Multumesc.
Nu s-a inteles prea bine:
Sunteti tatal biologc iar fata a fost infiata de o alta familie, sau dvs. sunteti parintele adoptator, iar fata este infiata de dvs. si sunteti despartit?
In primul caz, in momentul stabilirii filiatiei prin adoptie, rudenia fireasca dintre adoptat si parintii sai firesti inceteaza.
Altfel, daca sunteti parintele adoptator, aveti aceleasi obligatii ca si pentru un copil natural, nu exista diferente intre copii.
Dar, in conditiile in care copilul nu mai urmeaza cursurile unei scoli la forma de zi, nu mai primeste pensie de intretinere daca are peste18 ani.
Ultima modificare: Duminică, 25 August 2013
Marcel Mihalache, Avocat
Buna seara,,fata a fost infiata de la varsta de 6 luni. Am citit o postare a cuiva si aceasta clauza era trecuta drept exceptie de la legea ce se refera la plata pensiei alimentare dupa varsta majoratului,unde se specifica faptul ca daca in cazul in care copilul este infiat(eu sunt divortat de 5 ani) ,,tatal nu mai este obigat sa plateasca plata pensiei alimentare o data cu varsta majoratului. In cazul in care promoveaza sau nu bacalaureatul,,mi-a spus mama ei ca o inscrie la o scoala de postliceala de asistenta sociala,,este posibil sa se inscrie fara diploma de bacalaureat?sau nu? in acest caz mai trebuie platita pensia alimentara? Mutumesc inca o data pentru timpul acordat.
Plata pensiei de intretinere pentru copii se plateste pana cand copii devin majori. Aceasta este regula.
exista exceptii:
- copii sunt adoptati si atunci tatal nu mai are nicio obligatie legala.
- copii se casatoresc sub varsta de 18 ani si atunci tatal nu mai are obligatii;
- copii urmeaza o forma de invatamant la zi si atunci tatal are obligatii pana la terminarea studiilor dar nu mai mult de 25 de ani;
- copii intra in campul muncii sub 18 ani si tatal nu mai are obligatii legale.
aceasta postare am gasit-o,,de aceea am intrebat
Ultima modificare: Luni, 26 August 2013
gi-jane2, moderator
andreipop_2013 a scris:

Buna seara,,fata a fost infiata de la varsta de 6 luni.


De catre cine??
Sa inteleg ca dvs. impreuna cu sotia ati infiat aceasta fata iar acuma ati divortat de mama adoptiva, iar fata a ramas la mama.
Inca odata, retineti ca nu exista diferente intre copii naturali si cei infiati.
Aveti aceleasi obligatii fata de toti, iar daca fata va continua studiile la o forma de invatamant la zi, veti plati pensie de intretinere pana la 26 de ani.
Nu stiu ce ati citit dvs. si ce ati inteles despre intreruperea pensiei la 18 ani daca acel copil a provenit din infiere, dar nu este adevarat.
Probabil in acea postare scria ca un copil infiat nu mai primeste pensie de la tatal biologic, pentru ca odata cu infierea, se intrerup orice legaturi de rudenie cu fostul tata, iar acesta nu mai are obligatia de intretinere, dar nu ati inteles.
In legatura cu diploma de BAC, sa stiti ca sunt postliceale care primesc la inscriere si fara aceasta diploma, numai cu adeverinta de absolvite.
E vorba de infiere de catre altul.. doar in acest caz pierdeti legatura de rudenie cu fata si nu mai datorati pensie.
Dvs veti datora cat e la scoala si nu se intretine prin munca pana la max 26 de ani.
va multumesc pentru raspuns,,da asa este cum spuneti dumneavostra. Da stiu ca sunt postliceale care te primesc si fara diploma de bacalaureat,,de aceea intrebam daca in acest caz se mai plateste pensie alimentara. Ideea este ca fata oricum nu ramane cu maicasa ea v-a pleca la Timisoara imediat ce termina cu bacalaureatul..nici nu venea daca nu avea de dat bacalaureatul,,scolile postliceale sunt considerate ca si cursuri la zi??sincer nu stiu. Sincer nu imi convine ca sa ii dau banii ca ea sa se distreze cine stie pe unde,,si sa se inscrie la o scoala de aceasta postliceala ,,,pentru ca oricum nu o mai intereseaza scoala oricat as vb cu ea nu vrea sa ramana ,,,merge la Timisoara ca acolo a plecat de mai bine de 2 luni cu un baiat si ea o spus ca ala o intretine si ca ii cauta servici.Daca e la postliceala foarte bine poate sa mearga si la munca sau nu? sincer nu stiu cum sunt aceste cursuri,,,.

Alte discuții în legătură

Drept de mostenitor legal al copilului din afara casatoriei recunoscut de tatal natural, dar posibil infiat de sotul mamei Livia Costescu Livia Costescu Sotul meu are un copil,in varsta de 22 ani rezultat dintr-o relatie anterioara casatoriei noastre. Desi l-a recunoscut, nu a platit pensie alimentara ... (vezi toată discuția)
In legatura cu pensie alimentara popdorin123 popdorin123 Buna ziua. As dori sa ma ajute cineva pentru ca sunt foarte incurcat,,va rog sa nu ma atace nimeni ci doar s ama indrume. Pb sta in felul urmator: Am o fata ... (vezi toată discuția)
Sistare pensie alimentara la terminarea liceului ContSters111374 ContSters111374 Buna ziua. As dori sa ma indrume cineva intr-o problema .Sotul meu are o fiica din casnici aanterioara. Este deja majora, a implinit 18 anul trecut in ... (vezi toată discuția)