Daca a fost infiat de un alt barbat , sotul dvs. nu mai are nicio obligatie legala , intrucat, prin efectele adoptiei, legatura de rudenie in re sotul dvs. si copilul sau au incetat. Tatalui adoptator ii revine obligatia de intretinere .Daca insa adoptia nu a fost finalizata, totusi, fiul sotuuli dvs. poate sa isi ceara drepturile, intrunind conditiile necesare acestei pensii de intretinere , insa ,chiar daca s-ar putea cere si o plata retroactiva, totusi, am indoieli asupra unei perioade atat de indelungate, respectiv 22 de ani.
Si in privinta dreptului de mostenire, acest drept este inexistent in situatia in care intr-adevar adoptia s-a realizat , asa incat , fiul sotului dvs. isi va mosteni tatal adoptiv si rudele acestuia.
1. In legatura cu plata retroactiva a pensiei de intretinere, va infomez ca, in conformitate cu prevederile legale, plata pensiei de intretinere se face retroactiv, dar de la data introducerii actiunii in justitie a celui indreptatit la intretinere sau a reprezentantului sau legal.
2. Din punct de vedere al dreptului de mostenitor legal al sotului, in primul rand nu m-ati lamurit daca acest copil este sau nu infiat de sotul mamei (cererea acceptului la infiere poate conduce la concluzia existentei intentiei de infiere, dar nu si la finalizarea acesteia). De aceea este bine sa va (ma) lamuriti. In principiu, copilul din casatorie si din afara acesteia au acelasi drept la mostenirea parintelui lor. In cazul infierii insa, asa cum a fost ea reglementata de OUG 25/1997, abrogata ulterior de L.273/2004 (in vigoare in prezent si care mentine reglementarea avuta in vedere), a desfiintat distinctia dintre adoptia cu efecte restranse si cea cu efecte depline, subzistind, sub aspectul noilor prevederi imperative din domeniu, numai cea cu efecte depline.. Astfel, copilul infiat, rupe legaturile de filiatie fireasca cu fostii parinti si de rudenie fireasca cu rudele acestora si naste legaturi de filiatie cu parintii infietori si de rudenie asemanatoare celei firesti cu rudele acestora. Pe cale de consecinta a acestor legaturi de rudenie se nasc si drepturile de succesiune in raport cu infietorul si inceteaza aceste drepturi fata de parintii firesti. Ma repet, in situatia existentei certe a adoptiei.
3. In legatura cu existenta stricta a obligatiei de intretinere a sotului fata de acest copil, in conformitate cu prevederile Codului Familiei si a aceleeasi legi 273/2004, obligatia exista daca acel copil nu este infiat de sotul mamei si dispare daca este infiat.