avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 587 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Drept de mostenitor legal al copilului din afara ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Drept de mostenitor legal al copilului din afara casatoriei recunoscut de tatal natural, dar posibil infiat de sotul mamei

Sotul meu are un copil,in varsta de 22 ani rezultat dintr-o relatie anterioara casatoriei noastre. Desi l-a recunoscut, nu a platit pensie alimentara niciodata. Cand copilul avea 3 ani, sotul a semnat un act prin care si-a dat acordul ca acesta sa fie infiat de barbatul cu care s-a casatorit mama lui.
In prezent acel copil spune ca este student, ca nu il mai pot intretine mama si tatal vitreg si ameninta ca daca sotul meu nu il va ajuta material, il va da in judecata si va cere pensia alimentara retroactiv pentru 22 ani. Totodata afirma ca are drept de mostenitor legal al sotului.
Va rog sa-mi spuneti daca este posibil sa aiba castig de cauza.
Mentionez ca sotul nu mai are un loc de munca de peste 10 ani, in prezent aflandu-se in intretinerea mea, apartamentul in care locuim este 5/8 proprietatea tatalui meu si 3/8 a mea, iar majoritatea bunurilor din casa au fost achizitionate cu banii mei.
Va rog dati-mi un sfat deoarece avem impreuna 2 copii, unul in varsta de 19 (student) si unul de 17 ani (elev)si nu imi surade ideea de a plati din banii mei si pentru intretinerea acestui copil din afara casatoriei.
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: ContSters36411 , utilizator 12:39, 7 Noiembrie 2009
Daca a fost infiat de un alt barbat , sotul dvs. nu mai are nicio obligatie legala , intrucat, prin efectele adoptiei, legatura de rudenie in re sotul dvs. si copilul sau au incetat. Tatalui adoptator ii revine obligatia de intretinere .Daca insa adoptia nu a fost finalizata, totusi, fiul sotuuli dvs. poate sa isi ceara drepturile, intrunind conditiile necesare acestei pensii de intretinere , insa ,chiar daca s-ar putea cere si o plata retroactiva, totusi, am indoieli asupra unei perioade atat de indelungate, respectiv 22 de ani.
Si in privinta dreptului de mostenire, acest drept este inexistent in situatia in care intr-adevar adoptia s-a realizat , asa incat , fiul sotului dvs. isi va mosteni tatal adoptiv si rudele acestuia.
Ultima modificare: Sâmbătă, 7 Noiembrie 2009
ContSters47264, utilizator
1. In legatura cu plata retroactiva a pensiei de intretinere, va infomez ca, in conformitate cu prevederile legale, plata pensiei de intretinere se face retroactiv, dar de la data introducerii actiunii in justitie a celui indreptatit la intretinere sau a reprezentantului sau legal.
2. Din punct de vedere al dreptului de mostenitor legal al sotului, in primul rand nu m-ati lamurit daca acest copil este sau nu infiat de sotul mamei (cererea acceptului la infiere poate conduce la concluzia existentei intentiei de infiere, dar nu si la finalizarea acesteia). De aceea este bine sa va (ma) lamuriti. In principiu, copilul din casatorie si din afara acesteia au acelasi drept la mostenirea parintelui lor. In cazul infierii insa, asa cum a fost ea reglementata de OUG 25/1997, abrogata ulterior de L.273/2004 (in vigoare in prezent si care mentine reglementarea avuta in vedere), a desfiintat distinctia dintre adoptia cu efecte restranse si cea cu efecte depline, subzistind, sub aspectul noilor prevederi imperative din domeniu, numai cea cu efecte depline.. Astfel, copilul infiat, rupe legaturile de filiatie fireasca cu fostii parinti si de rudenie fireasca cu rudele acestora si naste legaturi de filiatie cu parintii infietori si de rudenie asemanatoare celei firesti cu rudele acestora. Pe cale de consecinta a acestor legaturi de rudenie se nasc si drepturile de succesiune in raport cu infietorul si inceteaza aceste drepturi fata de parintii firesti. Ma repet, in situatia existentei certe a adoptiei.
3. In legatura cu existenta stricta a obligatiei de intretinere a sotului fata de acest copil, in conformitate cu prevederile Codului Familiei si a aceleeasi legi 273/2004, obligatia exista daca acel copil nu este infiat de sotul mamei si dispare daca este infiat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Infiere minor lemia50 lemia50 As dori sa stiu:un minor infiat cu acordul parintilor naturali isi pierde dreptul la mostenire dupa parintii sai naturali? Multumesc (vezi toată discuția)
Dreptul de a mosteni iustinian13 iustinian13 Bunicul a fost infiat de o familie, varul tatalui din prima familie a decedat neavand mostenitori pana la verii primarii, are dreptul de a-l ... (vezi toată discuția)
Adoptie cu efecte restranse ddana1rodd ddana1rodd Buna ziua! As dori sa stiu daca o pers care acum 45 de ani a fost adoptata cu efecte restranse mai are in prezent calitatea de mostenitor a parintilor ... (vezi toată discuția)