avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 395 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... CASS chirie
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

CASS chirie

Buna seara,

Va rog sa imi comunicati daca aceasta taxa se aplica si retroactiv? Este vorba despre acei 5.5 % pe care proprietarii de locuinte vor trebui sa ii plateasca in cazul locuintelor inchiriate.

Multumesc!
Fatima Karim
Cel mai recent răspuns: dtur , utilizator 17:29, 14 Noiembrie 2013
Da, dar numai pe ultimii 5 ani, conform codului de procedura fiscala, art 91( Obiectul, termenul şi momentul de la care începe să curgă termenul de prescripţie a dreptului de stabilire a obligaţiilor fiscale)
[ link extern ]
Daca vorbim de contributia la sanatate datorata de cei care obtin doar de venituri din chirii, da se calculeaza retroactiv.
Daca vorbim de contributia care va trebui platita, de la 1 ianuarie anul viitor, de toti cei care obtin venituri din chirii este alta poveste - contributiile se vor plati pentru veniturile obtinute incapand cu 1 ianuarie.
Sa inteleg ca retroactiv se aplica doar celor care si-au obtinut venituri numai din chirii?

Pentru celelalte situatii nu se aplica retroactiv si se aplica din data de ianuarie 2014?

Multumesc!
Daca pana in momentul de fata ati obtinut doar venituri din chirii si nu ati achitat CASS , aceasta contributie poate fi calculata retroactiv cu cel mult 5 ani in urma.
Daca pana in momentul de fata ati obtinut venituri din chirii si venituri din salarii, asimilitate saliriilor, activitati independente, etc.(pt care este obligatorie CASS) nu datorati CASS pt chirii.
Daca de la 1 ianuarie 2014 va fi obilgatoriu de platit CASS pentru chirii indiferent de celelalte venituri obtinute, CASS-ul se va plati doar pentru veniturile obtinute incpand cu 1 ianuarie.
Buna ziua,

As vrea sa va intreb daca o persoana care a obtinut in anii precedenti venituri din chirii si in plus si venituri din pensie (in acest moment are 79 de ani), are obligatia sa plateasca retroactiv CASS.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum se calculeaza cass pentru veniturile din chirii ? cristina956 cristina956 Este adevarat sau nu ? 1. \\\\"Mai exact, suma asupra careia se va aplica cota de 5,5% a contributiilor de asigurari sociale de sanatate nu va fi mai mica de ... (vezi toată discuția)
Plata sanatate la chirii Roxana Elena Dumitriu Roxana Elena Dumitriu Buna, Am poprire pe cont pt neplata contributiei la sanatate pt chirii. Acesta contributie se plateste din 2014 realizate pe veniturile din 2014, sau oug ... (vezi toată discuția)
Plata cass retroactiv pe venituri din chirii Ionescu007 Ionescu007 Buna ziua, va rog sa ma lamuriti: obtin venituri numai din chirii, nu am alte venituri, nu am platit CASS(5.5%), nici nu am beneficiat vreodata si nici nu am ... (vezi toată discuția)