avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 918 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Noul Cod CAEN 2008 FONDURILE EUROPENE -- pentru ce coduri CAEN se pot ...
Discuție deschisă în Noul Cod CAEN 2008

FONDURILE EUROPENE -- pentru ce coduri CAEN se pot acorda?

Aaa! aici e simplu: pentru aproape toate (exceptie, facand de regula: industria de armament, aerospatiale, jocurile de noroc si alte cateva).
Totusi, este bine sa stim cu totii ca exista un numar mare de programe de finantare (pe diverse domenii: agricultura, industrie, servicii, mediu, turism, educatie, comunicatii), fiecare dintre acestea fiind administrate de autoritati contractante diferite (ministere si agentii guvernamentale) si avand destinatii specifice pentru anumite coduri CAEN.
Cel mai eficient pentru intreprinzatori este sa intrebe un consultant daca codurile CAEN pentru care doresc sa faca investitii pot primi bani gratis (fonduri nerambursabile).
Asteptam astfel de intrebari!
Cel mai recent răspuns: Sov Consulting , Consultant credite si finantari 11:03, 3 Aprilie 2009
Nu prea inteleg sintagma "bani gratis"....Ca nu prea sunt banii astia atat de gratuiti dupa cum li se face reclama...Sunt o gramada de conditii pentru a-i primi...printre ele si disponibilitatea financiara a intreprinzatorului care solicita aceste fonduri..caci omul incepe treaba pe banii lui...nu-i cade nimic din cer inainte..
Aveti perfecta dreptate referitor la formalitati si proceduri.
Dar "banii gratis" sunt exact ceea ce intelegem.
Adica, daca am face o investitie fara proiect european (fara accesare de fonduri nerambursabile), in aceleasi conditii in care o facem cu fonduri europene (deci cu achizitie de bunuri noi, cu facturi, chitante, cu mai multe oferte etc.), cum este si civilizat (nu intotdeauna insa si cel mai rentabil, ce-i drept), am plati la finalizarea investitiei (dupa unul, doi sau chiar mai multi ani) 100% din cheltuieli.
In aceleasi conditii, dar cu proiect european aprobat, la final vom plati mai putin de 100% (de regula, daca nu se depasesc anumite praguri nominale, intre 30% si 60% efectiv, pentru afaceri private), primind o suma de bani (mai mare sau mai mica, in functie de programul de finantare, tipul investitiei si corectitudinea implementarii) pe care nu numai ca nu-i mai inapoiem, dar nici nu platim alte cheltuieli aferente (dobanzi, comisioane etc.)
Procentul de 30% -- 60% l-am raportat, din experienta practica, la costurile totale (inclusiv T.V.A.) ale diverselor investitii, precum si la devalorizari semnificative ale cursului leu/euro.
Cu respect,
echipa Sov Consulting

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Fonduri nerambursabile Florin Cornea Florin Cornea Sunt medic de familie într-o zonă rurală (cu competenţe de medicina muncii şi ecografie). Doresc să ştiu dacă pot să achiziţionez aparatură ... (vezi toată discuția)
Fondurile europene -- sunt disponibile pentru start-up? Sov Consulting Sov Consulting Raspunsul este: pentru anumite afaceri si in anumite conditii fondurile europene sunt disponibile si unor societati comerciale noi (fara activitate economica ... (vezi toată discuția)
Fonduri nerambursabile pentru microintreprinderi florentinadaniela florentinadaniela Buna ziua, Pot obtine finantare nerambursabila pentru infiintarea unei microferme pentru cresterea gainilor ouatoare? Ma gandeam la o finantare 100%, fara ... (vezi toată discuția)