Aveti perfecta dreptate referitor la formalitati si proceduri.
Dar "banii gratis" sunt exact ceea ce intelegem.
Adica, daca am face o investitie fara proiect european (fara accesare de fonduri nerambursabile), in aceleasi conditii in care o facem cu fonduri europene (deci cu achizitie de bunuri noi, cu facturi, chitante, cu mai multe oferte etc.), cum este si civilizat (nu intotdeauna insa si cel mai rentabil, ce-i drept), am plati la finalizarea investitiei (dupa unul, doi sau chiar mai multi ani) 100% din cheltuieli.
In aceleasi conditii, dar cu proiect european aprobat, la final vom plati mai putin de 100% (de regula, daca nu se depasesc anumite praguri nominale, intre 30% si 60% efectiv, pentru afaceri private), primind o suma de bani (mai mare sau mai mica, in functie de programul de finantare, tipul investitiei si corectitudinea implementarii) pe care nu numai ca nu-i mai inapoiem, dar nici nu platim alte cheltuieli aferente (dobanzi, comisioane etc.)
Procentul de 30% -- 60% l-am raportat, din experienta practica, la costurile totale (inclusiv T.V.A.) ale diverselor investitii, precum si la devalorizari semnificative ale cursului leu/euro.
Cu respect,
echipa Sov Consulting