avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 714 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cum procedez pentru obtinere certificat calitate ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cum procedez pentru obtinere certificat calitate mostenitor in instanta

Buna ziua, imi trebuie un certificat de calitate de mostenitor dupa strabunicul decedat in 1943 si am dificultati in a gasi martori in viata care sa il fi cunoscut direct, ma gandesc sa actionez in instanta si nu stiu cum sa procedez...ma puteti ajuta? mentionez ca am certificat similar dupa strabunica mea si ca am declaratii autentificate ale martorilor care se refera la componenta familiei, date acum 10 ani dar nu pe formatul notarial de depozitie de martor, motiv pentru care notarii nu le accepta... iar martorii au decedat intre timp...
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: pusa2mimi , utilizator 18:19, 29 August 2013
pentru ca dvs. sa fiti mostenitorul strabunicului ar trebui sa dovediti ca la data decesului strabunicului nici tatal si nici bunicul dvs. nu mai erau in viata. puteti promova o actiune in coanstare prin care sa vi se constate calitatea de mostenitor, iar dovada se face cu acte nu cu martori, respectiv certificatele de nastere si deces ale tuturor mostenitorilor tata, bunic, strabunic.
va multumesc pentru sugestie! sa inteleg ca ma duc la tribunalul de care apartin, cu dosarul cu acte originale/autentificate, fac o cerere si solicit o astfel de actiune in constatare la judecatorul care e de serviciu? dureaza mult o astfel de procedura? credeti ca imi trebuie un avocat? va multumesc pentru tot sprijinul
am cercetat putin prin internet si in loc sa ma clarific a devenit mai neclar... cine ar fi paratul in acest caz? nu am litigiu cu nimeni, doar imi trebuie pentru un dosar de despagubiri... si care instanta are compententa pentru recunoasterea acestei calitati? unde locuiesc eu sau unde a decedat autorul? e vorba de localitati diferite...
In instanta dureaza mult.Mergeti la un notar si cereti certificat de mostenitor de calitate proband ca bunicul dvs. este fiul strabunicul(certificatul lui de nastere) ,iar tatal dvs. este fiul bunicului (la fel) ,iar dvs. sunteti fiul tatalui dvs.Daca aveti martori ca bunicul dvs.este fiul strabunicului(martori putin mai batrani decat bunicul), este suficient, nu trebuie sa fie de varsta stabunicului.Eventual cineva din familie(veri, nepoti de frate)Incercati asa.Bafta.
Ultima modificare: Joi, 29 August 2013
pusa2mimi, utilizator
cam asta ar fi problema, singurii martori s-au nascut in 1940 si strabunicul a murit in 43... oare ar fi in regula? am facut aceeasi procedura si dupa strabunica dar ea a decedat in 1971... si a fost mai usor de gasit martori. si mai e si problema de deplasare in orasul de deces al lui, care e la aprox. 500 km distanta de unde locuiesc. Ma gandeam ca actiunea in instanta pot sa o promovez aici in orasul meu... sau ma insel:( ?

Alte discuții în legătură

Succesiune dupa deces 1943 chisinau acpsov acpsov Buna seara, as dori sa stiu cum ar trebui sa procedez pentru obtinerea unui certificat de mostenitor pentru bunica mea in urma decesului tatalui ei, survenit ... (vezi toată discuția)
Succesiune dezbătută in lipsa tuturor moștenitorilor RGeorge79 RGeorge79 Buna ziua In condițiile in care succesiunea a fost deja dezbătută, moștenitorul declarându-se ca fiind unic deși nu este (!) - s-a declarat inclusiv la ... (vezi toată discuția)
Partaj judiciar sau ce? miosa miosa buna ziua, Am o problema legata de o mostenire a tatalui meu. Strabunica ( decedata) are ceva pamant si padure pe un nume ( titlu de propietate) dar in acte ... (vezi toată discuția)